Читај ми!

Одбојкашице Србије почињу поход ка новој медаљи на Олимпијским играма

Женска одбојкашка репрезентација Србије игра свој први меч на Олимпијским играма. Противник је екипа Француске, а утакмица почиње у 21.00 час уз директан пренос на РТС-у. Најзанимљивије детаље можете пратити на нашем порталу.

Одбојкашице Србије почињу поход ка новој медаљи на Олимпијским играма Одбојкашице Србије почињу поход ка новој медаљи на Олимпијским играма

Одбојкашице Србије ће на Играма у Паризу играти у групи А са селекцијама Француске, Кине и Сједињених Држава.

У другом колу ће се изабранице Ђованија Гвидетија састати са САД 31. јула у 17.00 часова. Последњу утакмицу групне фазе Србија ће одиграти четвртог августа против Кине.

У групи Б играће Бразил, Пољска, Јапан, Кенија, док се у групи Ц налазе Италија, Турска, Холандија и Доминиканска Република.

Четвртфинала су на програму шестог августа, а полуфинала су заказана за два дана касније. Меч за треће место играће се десетог августа, док ће велико финале бити одиграно у недељу 11. августа.

Све утакмице на одбојкашком турниру биће одигране у дворани "Јужни Париз 1" у париском 15. арондисману.

Пласман Србије

Одбојкашице Србије су пласман на своје пете везане Олимпијске игре оствариле преко квалификационог турнира.

У првој од три квалификационе групе, Србија је са друге позиције и два бода мање од првопласиране Доминиканске Републике успела да се домогне Игара у Паризу, због чега је недавно завршена Лига нација стављена у други план.

Србија је наступала у подмлађеном саставу током све три недеље, а у Фукуоки је екипу предводио Гвидетијев помоћник Саин Пакан, док је селектор остао у Србији да са првим тимом обави базични део припрема.

Након две пријатељске утакмице против Италије, српске одбојкашице су отпутовале у Пољску, на припремни турнир пред Игре.

У првој провери су биле боље од Француске, након чега су поражене од Доминиканске Републике у пет сетова, да би у генералној проби надиграле Пољску и тако направиле одличну увертиру за најважнији турнир у години.

 

Списак одбојкашица

На списку селектора Ђованија Гвидетија се налазе:

Техничари: Маја Огњеновић, Бојана Дрча;

Коректор: Тијана Бошковић;

Либеро: Силвија Поповић;

Блокери: Јована Стевановић, Маја Алексић, Хена Куртагић;

Примачи: Бианка Буша, Сара Лозо, Катарина Лазовић, Бојана Миленковић и Александра Узелац.

Гвидети је одредио да резерва буде Мина Поповић.

Фаворити

Највеће шансе за освајање златне медаље, макар када је светска ранг листа у питању, имају одбојкашице Италије.

Након тога следе Бразил и Турска, док се Пољска налази на четвртом месту.

Србија се тренутно налази на деветом месту, пре свега због нешто лошијих резултата у Лиги нација у којој је наступао подмлађен састав.

Италијанке су пре месец дана постале шампионке Лиге нација победом над Јапаном у финалу, док је Пољска завршила као трећа.

Туркиње на такмичење долазе као европске шампионке, с обзиром на то то да су прошле године победиле Србију у финалу. Српске одбојкашице су двоструке светске шампионке, због чега их нико не сме потценити, без обзира на нешто лошији пласман.

Златну медаљу из Токија бране Американке.

Највећи успеси Србије

Сребрна медаља из Рија 2016. године за сада представља највећи успех женске одбојкашке селекције Србије на Олимпијским играма.

Одбојкашице Србије су тада завршиле као треће у групи, те су у четвртфиналу играле са фаворизованом Русијом, коју су победили без изгубљеног сета.

Након тога су у пет сетова савладане Сједињене Државе, чиме је обезбеђена медаља. У финалу се Србија састала са Кином, коју је претходно победила са 3:0 у групној фази, али су Кинескиње биле боље у борби за злато након четири сета.

На претходним Играма у Токију, Србија је поново дошла до медаље.

Овога пута су играчице Србије групну фазу завршиле на другом месту са четири победе и само једним поразом. Италија је без већих проблема надиграна у четвртфиналу, али су Сједињене Државе биле доминантне у полуфиналу.

Ипак, у борби за бронзу, Србија је без већих проблема савладала Јужну Кореју и завршила на трећем месту.

Пропозиције такмичења

Систем такмичења на Олимпијским играма је промењен, па је 12 репрезентација подељено у три групе са по четири селекције.

Пласман у четвртфинале избориће по две првопласиране репрезентације из три групе, као и две најбоље трећепласиране селекције.

По завршетку такмичења по групама биће направљена табела са осам селекција које су се пласирале у четвртфинале, на основу резултата у групама, да би се добио распоред четвртфиналних утакмица, односно пројектованог полуфинала.

Приликом одређивања табеле, прва три места ће припасти победницима група на основу њихових резултата, па затим три другопласиране репрезентације по истим критеријумима и на крају две најбоље трећепласиране селекције.

На основу табеле, у четвртфиналу ће играти најуспешнији победник групе и друга најбоља трећепласирана селекција и тако редом.

Као и до сада, у саставима репрезентација на Олимпијским играма ће бити по 12 играча. ФИВБ је саопштио да је након договора са Међународним олимпијским комитетом омогућио, први пут у историји, да се на списак за Олимпијске игре уврсти 13. одбојкашица, односно одбојкаш, који могу заменити играчицу или играча из медицинских разлога.

ФИВБ је објавио да ће 13. репрезентативац моћи да тренира са селекцијом и да присуствује утакмицама, али неће бити смештен у Олимпијском селу, осим уколико Национални олимпијски комитет не пружи додатну подршку.

Распоред утакмица у групи А:

Првоо коло:
29. јул: САД - Кина 17.00
29. јул: Француска - Србија 21.00

Друго коло:
31. јул: САД - Србија 17.00
1. август: Француска - Кина 21.00

Треће коло:
4. август: Француска - САД 13.00
4. август: Кина - Србија 17.00

понедељак, 29. јул 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару