Читај ми!

Друмски бициклизам

Друмски бициклизам један је спортова који су приказани на програму првих ОИ модерног доба у Атини 1896. године. Ипак, није био уврштен у спортове ОИ све до Стокхолма 1912, где је први пут организована и вожња на хронометар. Бициклисткиње су први пут на Играма учествовале тек у Лос Анђелесу 1984, а у Сеулу је четири године касније придодата и дисциплина хронометар за жене. Пре ОИ у Атланти 1996, професионалним бициклистима било је забрањено да учествују на најмасовнијој спортској манифестацији.

Друмски бициклизам Друмски бициклизам

Друмски бициклизам је најраспрострањенија форма бициклизма и један од популарнијих спортова, посебно значајан по трци "Тур де Франс".

Бициклизам чине различите дисциплине које одражавају његову вишевековну прошлост и модерне аспекте. До масовне употребе овог превозног средства у спортске сврхе дошло је средином 19. века, услед проналаска полуаутоматског система преноса брзина и зупчаника.

Прве бициклистичке трке су организоване неколико година касније, а прво јавно забележено такмичење у бициклизму одржано је 1868. године, управо у Паризу, граду домаћину Олимпијских игара 2024.

Потом су у Западној Европи редом осниване националне бициклистичке федерације, док је Међународна унија бициклиста основана 1900, као кровна организација националних савеза.

Правила такмичења

Друмски бициклизам се одржава на отвореним путевима и на ОИ је подељен у две дисциплине – друм и хронометар.

Правила друмске трке налажу да сви учесници надметање започну у истом тренутку, у такозваном масовном старту.

Трке дуге више од 120 километара (жене) и 200 километара (мушкарци) одраз су и тактичке припреме, јер се често добијају у неколико последњих стотина метара. Важно је да бициклисти сачувају енергију за пресудан део трке и у ранијим етапама себи створе што лагоднију позицију.

Трке у вожњи на хронометар могу бити и део етапних, али се најчешће одржавају на кратким стазама (круговима) до 10 километара, са укупним растојањем трке до 100 километара.

Ипак, вожњом на хронометар углавном се не прелази дистанца дужа од 50 километара. Возачи стартују засебно, у уобичајеним интервалима од једног до два минута. Такмичар са најбољим временом се проглашава победником.

Историја на олимпијским играма

Друмски бициклизам један је спортова који су приказани на програму првих Олимпијских игара модерног доба у Атини 1896. године. Ипак, није био уврштен у спортове ОИ све до Стокхолма 1912, где је први пут организована и вожња на хронометар.

Бициклисткиње су први пут на Играма учествовале тек у Лос Анђелесу 1984, а у Сеулу је четири године касније придодата и дисциплина хронометар за жене.

Пре ОИ у Атланти 1996, професионалним бициклистима било је забрањно да учествују на најмасовнијој спортској манифестацији.

Дисциплине на Олимпијским играма:
- друмска трка, мушкарци 
- друмска трка, жене
- вожња на хронометар, мушкарци
- вожња на хронометар, жене

понедељак, 22. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару