Међу рекордерима и српски пливачи

Шести дан пливачких такмицења на првенству света обележили су репрезентативци Србије Нађа Хигл и Милорад Чавић. Хигл је приредила истинску сензацију и освојила златну медаљу у дисциплини 200 прсно, победивши до сада неприкосновену Американку Ребеку Сони и светску рекордерку Канђанку Енмеј Пирс.

Млада Панчевка је прва пливачица Србије која је ушла у финале једног светског првенства, а до светског залата је стигла у времену 2:21,62 и на тај начин поставила нови европски рекорд, као и рекорд Србије.

Чавић је у полуфиналу на 100 лептир успео да обори светски рекорд Американца Мајкла Фелпса, што је најава њиховог великог обрачуна у сутрашњем финалу.

Најбољи српски пливач је остварио време од 50,01 секунду, што је за 21 стотинку боље од рекорда који је Фелпс поставио 9. јула ове године на изборном такмичењу у Индијанаполису.

У полуфиналу на 100 лептир пливао је и Иван Ленђер и он је са временом 51,32 секунде заузео 11. место и није успео да се пласира у финале.

Најбоља спринтерка света Немица Брита Штефен у финалу на 100 слободно поставила је рекорд у времену 52 секунде и седам стотинки и на тај начин споствени рекорд, постављен у недељу у штафети 4x100 метара, поправила за 15 стотих делова секунде.

Након разочарања на 100 леђно, када се није пласирао у финале, Американац Арон Пирсол се искупио на двоструко дужој деоници и сигурно тријумфовао, оборивши сопствени светски рекорд.

Пирсон је на 200 леђно остварио време од 1:51,92 минута и тако рекорд који је поставио у финалу Олимпијских игара у Пекингу поправио за чак секунду у 16 стотинки. Брже од досадашњег рекорда пливао је и другопласирани Јапанац Риосуке Ирие.

Холанђанка Малрен Велдхуис рекорд на 50 лептир оборила је у полуфиналној трци испливавши једну дужину базена за 25 секунди и 28 стотинки. То је било пет стотих делова секунде брже од рекорда који је она поставила 19. априла ове године на изборном такмичењу у Амстердаму.

Велдхуис се, међутим, радовала само три-четири минута, јер је у другој полуфиналној трци Швеђанка Тереза Алсхмар пливала још брже и бар до сутрашњег финала она ће бити светска рекордерка у времену 25 секунди и седам стотинки.

У финалу стафета 4x200 слободно за мушкарце тим Сједињених Америчких Држава у саставу Мајкл Фелпс, Рики Беренс, Дејвид Волтерс и Рајан Лохте, оборио је сопствени светски рекорд, посто је у финалу остварио време од 6,58,55 минута.

Досадашњи рекорд био је за само једну стотинку слабији, а Америкаци су га поставили на Олимпијским играма у Пекингу.

У досадашњих шест дана на првенсву света у Риму оборено је 35 светских рекорда.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару