Вилмош Заварко оборио светски рекорд

Репрезентативац Србије у куглању Вилмош Заварко оборио је светски појединачни рекорд постигавши 700 чуњева у мечу четвртфинала првенства света, које се одржава у Немачкој, против селекције Француске.

То је први пут у историји куглања да на званичном такмичењу један куглаш дође до границе снова од 700 чуњева.

Заварко је и у мечу против Босне и Херцеговине, у трећем колу прве фазе такмичења на овом шампионату, био близу светског рекорда када је оборо је 695 чуњева.

Досадашњни рекорд држао је Словнац Борис Бенедик, који игра за репрезентацију Македоније.

Србија убедљиво победила Француску

Мушка репрезентација Србије у куглању, предвођена новим светским рекордером Вилмошем Заварком, победила је данас селекцију Француске са 3.842:3.641 (6:2), у првом колу четвртфиналне Ф групе на шампионату света у немачком граду Детенхајму.

У репрезентацији Србије блистао је Заварко, најбољи млади играч света, троструки јуниорски шампион са СП у Задру прошле године, златни у пару са Зорицом Бараћ и двоструки сенироски вицешампион света у Бањалуци 2008, који је у надахнутој игри оборио 700 чуњева и поставио светски рекорд.

Досадашњи рекорд држао је словеначки куглаш са македонским пасошем Борис Бенедик са 698 чуњева, а постигао га је 16. маја у првом колу првенства света.

Заварко је по завршетку меча награђен овацијама препуног гледлишта за изванредну игру и борбеност. Колико није имао среће у мечу са БиХ када се приближио рекорду (695), толико му се данас осмехнула. Два хица пре краја имао је 685 чуњева, у 29. хицу оборио је деветку и последњим хицем срушио шестицу и заокружио резултат на 700 чуњева.

Сви љубитељи куглања присуствовали су историјском тренутку, да се на неком званичном међународном такмичењу досегне граница снова од 700 чуњева!

"Не верујем да бих имао снаге, пре свега на псхолошком плану, да још једном на овом првенству и овој сјајној куглани јурим рекорд, да га нисам оборио", признао је Заварко, иначе још јуниор.

"Деветка ми је пала када треба, мислим да ме је куглана наградила за добру игру, јер сам у неколико хитаца у том сету послао "бомбе", а пале су - осмице. Страховито је тешко јурити такве резултате, и најмања грешка вас скупо кошта. Пресрећан сам, овај рекорд поклањам свим љубитељима куглања у Србији", изјавио је наш репрезентативац.

Резултат меча против Француске и победа Србије нису долазили у питање ни једног тренутка, а навијачи српске репрезентације су уживали у игри наших асова.

Наредни меч Србија игра 22. маја против домаћина Немачке.

Србија - Француска 3.842:3.651 (6:2)

Резултати играча: Тибор Сел - Унгуреану 0:1 (589:602, 1:3), Вилмош Заварко - Мореира 1:0 (700:628, 4:0), Данијел Тепша - Бруно 1:0 (676:604, 3:1), Дарко Лотина - Рабије 1:0 (624:599, 3:1), Арпад Антал - Донос 1:0 (633:595, 3:1), Горан Остојич - Кел 0:1 (325, играла замена Горан Чалуковић 293, укупно 618:623, 2:2).

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару