Тренингом против гојазности

Иван Зарић професор спорта и некада кондициони тренер ФК Обилић препоручује грађанима који имају проблема са гојазношћу да се ослободе вишка килограма вежбањем, редукованом исхраном и масажом уз надзор едукованих особа.

Након зиме и празника сви ужурбано крећу да вежбају како би били "фит" за лето и плажу. Мотив је јасан, али зашто мотив изостаје током остатка године?

- По Роту, мотивација је процес свесног покретања и усмеравања активности човека ради постизања одређеног циља. Основни аспект телесне активности је здравствени, а из њега произилазе остали. Здравље није само одсуство болести, како многи сматрају. Здравље је телесно, психичко и емоционално благостање до кога долазимо редовним и умереним вежбањем током целе године, а не само пред лето - каже Иван Зарић, професор спорта, кондициони тренер тениског клуба Стар и власник фитнес клуба "Сити", у коме ради индивидуално са многим спортистима и рекреативцима.

Где је најпожељније вежбати? 

- Може се вежбати у фитнес центру, кући, стану, базену, на послу, у природи, са пријатељима или породицом. Чињеница је да је ефикасност вежбања много већа када то спроводи довољно едукована особа - тренер, који ће поштовањем анатомских, физиолошких, биомеханичких, психолошких и осталих принципа планирати и програмирати процес вежбања. Такође, утицаће едукативно, како би вежбачи могли да нађу мотив и створе здраву филозофију живљења.

Гојазност се дефинише као увећање масног ткива у мери која доводи до нарушавања здравља. Како се решити те болести која представља све већи медицински проблем?

- Најчешће коришћен начин за оцену степена ухрањености је БМИ (Body mass index). Ово је индиректна метода која није довољно поуздана, али не захтева никакву апаратуру и веома је једноставна. Она се израчунава по математичкој формули: БМИ = ТМ (кг) / (ТВ (м))².

Класификација гојазности према БМИ изгледа овако:  потхрањеност (до 18,5), нормална ухрањеност (18,5 - 24,9), прекомерна ухрањеност (25,0 - 29,9), гојазност првог степена (30,0 - 34,9), гојазност другог степена (35,0 - 39,9) и гојазност трећег степена (преко 40,0).

- Лечење гојазности захтева тимски рад вежбача, тренера, нутриционисте и физиотерапеута. Четири најважније ставке у ослобађању вишка килограма јесу: воља и одлучност вежбача, обиман тренинг, редукована исхрана и масажа. Воља и одлучност вежбача је кључна.  Целокупни тренажни процес пада у воду уколико вежбач није довољно мотивисан и спреман да реши свој проблем, ако он себи не жели да помогне, нико му неће помоћи. Тренер и целокупан стручни тим ту су да га мотивишу, охрабре, психички подупру у тренутку кризе, али пре свега вежбач мора решити сам са собо шта жели и чему тежи - додаје Иван Зарић.

Колико је обиман тренинг?

- Специфичност у планирању и програмирању тренинга редукције је велики обим рада у аеробном режиму. Разлагање масних киселина је директно повезано са утрошком кисеоника. Кисеоник мора бити присутан да прими водоник да би се одвијала бета оксидација. Под анаеробним условима водоник остаје везан за НАД и ФАД и катаболизам масти се зауставља. Катаболизам масти је условљен катаболизмом угљених хидрата, јер се само при разградњи угљених хидрата ствара се оксалсирћетна киселина која је неопходна при разградњи масти.

Редукована исхрана и масажа су такође веома важни? 

- Наравно, тренингом се ослобађамо наталоженог масног ткива, а правилном исхраном онемогућавамо његово даље стварање и помажемо процесу редукције. Први слојеви масног ткива се прилично лако скидају, али код особе која се гојила годинама масно ткиво је зашло међу мишиће и потребно је механичко деловање (масажа) како би се раситнило и брже избацило кроз лимфу из организма.

Професор Иван Зарић сматра да редовним и умереним телесним вежбањем током целе године, као и избалансираном и правилно дозираном исхраном, делујемо превентивно спречавајући појаву гојазности и других компликација које гојазност вуче за собом.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи