Мићовић: Ако будемо морали, правду за Ђурића и медаљу тражићемо на суду

Председник Параолимпијског комитета Србије (ПОКС) Зоран Мићовић рекао је да ће потражити правду за одузимање сребрне медаље Небојши Ђурићу и на суду, уколико не буду уважене жалбе упућене Светском параолимпијском комитету, преноси Танјуг.

Српском параолимпијцу Небојши Ђурићу одузета је сребрна медаља у бацању кугле на Параолимпијским грама у Паризу због наводно неадекватне опреме.

"Поред сјајног успеха, који су имали наши спортисти, стартовале су стонотенисерке и обезбедиле бронзу, а можда ће освојити и злато, а онда је наступио Ђурић који је феноменалним наступом, после таквог успеха у Кобе, у Јапану, обезбедио и узео сребрну медаљу", почео је Мићовић разговор за Танјуг.

Мићовић је истакао да су се сви синоћ у Паризу радовали јер смо обезбедили две медаље у једном дану, а онда је уследио хладан туш.

"Људи су звали, честитали, већ је кренуло весеље, два наступа, две медаље, међутим негде око један сат иза поноћи добијемо информацију да је Ђурић суспендован због опреме. Од опреме нема ту ништа, има само столица и такмичарова опрема, значи он није био споран, он је отишао на антидопинг, био је чист као и увек што је чист, али неко је приговорио за ту столицу", наставио је Мићовић разјашњење ситуације.

Уследило је објашњење око "спорне" столице.

"Та столица је једна 'скаламерија' из које он баца куглу и диск, и ми је већ користимо десету годину. Ђурић је у њој у Паризу узео прошле године сребро, ове године узео у Кобеу сребро. Он је феноменалан такмичар, никад нисмо имали проблема, та столица је 70 минута пре старта такмичења прошла технички преглед и одобрена је и нико није имао примедби. Нејасно је на који начин су Иранци успели да целу причу замрсе и да оптуже Ђурића без икаквог доказа, без описа, без било каквог документа", истакао је Мићовић.

Председник ПОКС је најавио велику борбу за повратак медаље Ђурићу.

"Ми смо уложили огроман напор. Започета је процедура јер су они наводно уложили жалбу. Међутим, то није било тачно, Иранци уопште нису уложили жалбу, јер су претходно морали да баце картон на сто и тиме дају знак нашој страни да реагује. Чим је проглашено да је Ђурић освојио сребрну медаљу, он је позван на антидопинг тест, а истовремено је добио један папирић којим се позива да данас у 10.30. дође на доделу сребрне медаље. И сад је одједном човек дисквалификован", препричао је Мићовић драматичне догађаје и додао да ће ПОКС наставити да се бори за истину и правду.

"Ми смо учинили огроман напор, нема канцеларије којој се нисмо обратили, чак смо звали председника Међународног паралимпијског комитета Ендрјуа Парсонса. Он просто није знао шта да нам одговори јер није техничко лице, али је позвао Параатлетски савез и разговарао с њима. Ми још чекамо да видимо шта ће бити", додао је Мићовић.

Ђурић би требало да учествује и у дисциплини бацање диска.

"Имајте на уму да прекосутра Ђурић наступа у бацању диска са истом том столицом која је верификована сто пута. Сад замислите ситуацију - дозволе му да наступи у дисциплини бацање диска, а овамо га дисквалификовали због тога што као не ваља столица. Сад могу само да нагађам, до нас је дошла информација без иједног писаног документа и појашњавања о чему се у ствари ради", рекао је Мићовић и најавио да ће ПОКС направити студиозан извештај о овој ситуацији и известити наше надлежно министарство.

"После тога ћемо да кренемо у доказивање невиности Ђурића и нас који смо ту око њега", подвукао је Мићовић.

На крају је Мићовић најавио борбу свим расположивим средствима.

"Постоји начин на који то можда и морамо да урадимо - да идемо да тражимо заштиту преко суда. Надлежни суд за овакве ствари је у Бону, пошто је у Немачкој центар за атлетику. Ђурић је заслужио да добије правду, то је онај момак, ако се наши гледаоци сећају, што је пустио сузу у Токију кад није успео да се домогне медаље. Ово нема смисла што му је учињено, ја вам тврдим да нећемо стати ако буде икакве шансе да му се медаља врати", закључио је Мићовић разговор за Танјуг.

 

субота, 31. август 2024.
30° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару