Пред вратима раја

Дуги месеци без фудбала, оног најбољег, су коначно прошли. Нова сезона најјачег европског фудбалског такмичења почиње утакмицама плеј-офа, у којима ћемо видети све, од дебитаната у овој фази такмичења до екипа које су редовни, али и јако запажени учесници Лиге шампиона у сезонама које су иза нас. Сезона на Јавном сервису почиње директним преносима мечева Арсенал-Удинезе и Бајерн Минхен-Цирих, који су на програму у уторак, односно среду.

Након непуна три месеца, лопта се поново котрља у Лиги шампиона. Иако су у питању и даље тек квалификације, имена екипа и важност самих мечева најављују да се најеминентније европско клупско такмичења враћа на велика врата на стадионе широм Старог континента.

Нажалост, за разлику од претходне сезоне, Лига шампиона ће посетити Србију само путем телевизијских екрана, али то сигурно неће спречити фудбалске заљубљенике у нашој земљи да се препусте свему ономе што Лига шампиона има да пружи.

А све почиње у уторак, када се игра првих пет квалификационих мечева. Најзвучније име од десет екипа сигурно је Арсенал, који ће покушати да настави низ играња у групној фази Лиге шампиона сваке сезоне, без изузетка, још од 1998. године. „Тобџије", ослабљене одласком капитена Сеска Фабрегаса и вероватним одласком Самира Насрија, играју са италијанским Удинезеом, који је вероватно и најнезгоднији противник којег је чета Арсена Венгера могла да извуче на жребу.

Робин Ван Перси пропустиће први меч са Удинезеом јер још вуче суспензију због црвеног картона из меча са Барселоном прошле сезоне. Најновија аквизиција Арсена Венгера, тачније фудбалер који се враћа у клуб након позајмице у Фејенорду, јапанска сензација Рио Мијаићи, такође нема право наступа. Деби у европским такмичењима за Арсенал имаће репрезентативац Обале Слоноваче Жервињо, и поред искључења у дуелу са Њукаслом.

С друге стране, свако ко имало познаје однос снага у европском фудбалу зна да Удинезе сигурно није екипа коју треба олако схватити. Словенац на голу ове екипе Самир Хандановић изјавио је да потпуно уверен у пролаз своје екипе у Лигу шампиона, где је екипа са Фриулија већ била у сезони 2005-2006.

„Не знам тачно како се може победити Арсенал. Играју у јаком ритму, али сам уверен да можемо да им парирамо, и да створимо своје прилике. Ако постигнем погодак у гостима, сигуран сам у пролаз даље", изјавио је Хандановић.

Ову утакмицу можете пратити у директоном преносу на нашем Другом програму.

Такође, минхенски Бајерн ретким појављивањем у овој фази Лиге шампиона плаћа цену разочарајуће сезоне која је за нама, али тим са Алианц арене има нешто лакши препреку да прескочи у виду швајцарског Цириха.

Бајерн је и ове године лоше почео, изгубио је од Борусије из Менхенгладбаха код куће на отварању сезоне, али им је победа обезбеђена у последњем минуту у дуелу са Волфсбургом вратила самопуздање.

„Ми смо Бајерн Минхен, ми смо фаворити", био је јасан Бастијан Швајштајгер.

Немачка екипа покушаће да одржи савршен скор у мечевима са Цирихом, који ће покушати да се изборе за друго појављивање у групној фази Лиге шампиона у историји клуба.

Овај меч на програму је у среду, такође уз директан пренос на Другом програму РТС-а.

Занимљиво ће бити и на мечу између Виљареала, екипе која је 2006. године играла полуфинале Лиге шампиона а 2009. године четврфинале, суочиће се са данским Одензеом, екипом добро познатом домаћој публици, посебно навијачима Црвене Звезде.

„Радујемо се мечевима који су пред нама, и тренирамо заиста напорно. Припремни период је јако досадан, и коначно крећемо са правим утакмицама", рекао је везиста „жуте подморнице" Борха Валеро.

„Имамо доста респекта према екипи која је избацила екипу каква је Панатинаикос. Меч неће бити лак. Међутим, наш циљ је Лига шампиона, јер играње у таквом такмичењу је сјајно за клуб, у сваком смислу, па и финансијском", закључио је Валеро.

Меч који такође привлачи пажњу је и утакмица између руског Рубина из Казања, који је недавно појачао напад Парагвајцем Нелсоном Валдезом из Херкулеса, и француског Лиона, некада екипе преплаћене на титуле у Француској, редовног учесника Лиге шампиона, која сада мора да пролази кроз, како су то назвали француски медији, „голготу квалификација".

Једина екипа са овдашњих простора која је још остала у игри у Лиги шампиона је загребачки Динамо. "Модри" немају лак задатак, како се то чини на први поглед, јер је екипа Малмеа избацила шкотски Ренџерс, демонстрирајући игру на заиста завидном нивоу.

Преостале утакмице на програму у уторак су Бате Борисов-Штурм Грац и Копенхаген-Викториа Плзен.

У среду ће копља укрстити још и Макаби Хаифа и Генк као и Висла Краков и Апоел Никозија.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 09. октобар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи