Меси за историју

Чудесни Аргентинац против Арсенала показао екстра класу постигавши четири поготка. Тиме се придружио Ван Бастену, Симонеу Инзагију, Даду Пршу, Ван Нистелроју и Шевченку, који су такође на утакмицама Лиге шампиона терали противничке голмане на плач.

После изванредне партије у четвртфиналној утакмици Лиге шампиона против Арсенала, цео фудбалски свет прича о Месију. Омалени "гаучос" је по многима тренутно најбољи фудбалер планете, а четири гола у уторак само потврђују његову екстра класу.

Меси није први играч којем је пошло за руком да на истој утакмици буде четвороструки стрелац.

Кроз историју се памте такви подухвати, Ференца Пушкаша у финалу Купа европских шампиона 1960. године, као и у четвртфиналима 1958. и 1959. године, када је стрелац четири поготка био Алфредо Ди Стефано.

У новијој ери најелитнијег клупског такмичења, чак петорица фудбалера пре Месија су били четвороструки стрелци. Кренимо редом.

Велики Марко Ван Бастен је у сезони 1992/1993 на Сан Сиру четири пута затресао мрежу Гетеборга, што му је, између осталог, донело трећу Златну лопту у каријери. Холандском нападачу је то била друга утакмица те сезоне да постиже четири гола (претходно против Наполија), чиме је вечно остао у сећању навијача "росо-нера".

Седам година касније, Симоне Инзаги је изашао из сенке свог много успешнијег брата Филипа, постигавши четири поготка у дресу Лација против Олимпика из Марсеја. Римска екипа је те сезоне освојила свој други "скудето" и учествовала у четвртфиналу Лиге шампиона. Инзаги је сезону завршио са девет голова у једанаест утакмица у најелитнијем клупском такмичењу.

Рекорд међу рекордерима, ипак, држи Хрват Дадо Пршо, који је 2003. године против Депортива из Ла Коруње, постигао четири гола за 23 минута. Његов Монако је те сезоне стигао чак до финала Лиге шампиона, а занимљиво да је Пршо шансу те сезоне добио највише захваљујући повреди Фернанда Моријентеса.

На ред долази и Руд Ван Нистелрој, који је у мечу против прашке Спарте 2004. године, поновио успех својих претходника. Цео Олд Трафорд је овацијама испратио свог миљеника, а Сер Алекс Фергусон је тада изјавио да је Руд "најпрецизнији нападач којег је икад видео" и да спада у сам врх европских нападача свих времена.

Ова листа не би била комплетна да на њој нема Андреја Шевченка. Нападач Милана је 2005. године утишао узаврели Истамбул, постигавши Фенербахчеу сва четири гола. Милан је те сезоне изгубио у финалу борбе за титулу првака Европе од Ливерпула, а Шева је промашио кључни једанаестерац. "Више бих волео да постигнем по један одлучујући гола на четири утакмице, него четири на једном мечу", остаће упамћена изјава украјинског нападача.

Друштво за поштовање и дивљење. Сваки фудбалер сања да се једнога дана његово име нађе раме уз раме са оваквим великанима светског фудбала, а Меси је својим фудбалским умећем, свакако то заслужио.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 11. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи