Почела битка за Манчестер

Навијачи Јунајтеда окупљени у групи "Црвени витезови" покушавају да отерају Малколма Глејзера. Сакупили паре за куповину, али Глејзер не жели да прода клуб. "Витезови" позвали навијаче да не купују карте и реквизите, и тако "изгладњују" Глејзера.

Сага о Глејзеровима се наставља. Навијачи Манчестер јунајтеда примењују нове методе у борби против садашњег власника клуба, америчког мултимилијардера Малколма Глејзера.

Претходних дана појавили су се потенцијални купци за овај трофејни енглески клуб, који је у овом тренутку у дуговима до гуше.

Група богатих бизнисмена и адвоката, навијача Манчестер јунајтеда, оформили су удружење под називом "Црвени витезови". Према речима председника овог удружења Кита Хариса, "Црвени витезови" су скупили око милијарду футни, које су спремни да потроше на преузимање клуба од породице Глејзер.

Иако "витезови" имају више него довољно новца за куповину, Глејзер изгледа нема намеру да препусти клуб неком другом, јер је овај острвски гигант и даље "златна кока" која му доноси огроман новац.

У таквој ситуацији, Харис је апеловао на Манчестерове навијаче да почну са озбиљнијим бојкотом управе, која би подразумевала прекид куповине карата и реквизита клуба.

Како је Харис нагласио, то је једини начин да се "заврну славине" која Глејзеру доносе новац и приморају га да прода клуб.

Први резултати те акције видели су се већ на првенстевној утакмици против Вест хема када су се, после дужег времена на Олд трафорду могле видети празне столице.

Осим овог вида бојкота, један део навијача Манчестера оформили су удружење "МУСТ" (Мanchester United Supporters Trust), који су покренили такозвану "златно-зелену кампању".

Навијачи окупљени у ово удружење на утакмице Манчестера носе дресове и шалове у златно-зеленој боји, одајући почаст клубу Њутн хиту, из којег је 1902. године настао Манчестер јунајтед.

Занимљиво је да ову акцију помажу људи који су били ангажовани и на кампањи Барака Обаме за председничке изборе у Америци.

Већ неколико утакмица на Олд трафорду уместо традиционалних црвених навијачких реквизита, све више људи златно-зелене боје старог клуба, претече Јунајтеда.

Циљ ове акције је исти, протеривање Глејзера из клуба, а одржани су и први састанци са групом "Црвени витезови" око даље координације и сарадње.

Финансијско "изгладњивање" Глејзерових већ је почело да даје прве резултате, јер је продаја карата већ за утакмицу против Вест хема опала и поред попуста и других погодности које су биле понуђене.

Али и поред доброг почетка, највећи испит ће ипак бити на крају сезоне, када почне куповина сезонских карата за наредну годину.

Треба подсетити да Манчестер има симпатизере широм Европе и света, многи од њих нису ни чули за бојкот против управе, а спремни су да присуствују утакмицама на Олд трафорду, па би они могли да помогну Глејзеру да се одржи на челу клуба.

Не треба заборавити да у Манчестеру већ постоји трећи клуб под називом Јунајтед оф Манчестер, основан од бивших навијача "ђавола" који су напустили клуб одмах по Глејзеровом преузимању.

Иако се овај новоосновани клуб такмичи у нижим лигама има велики број присталица, а не би чудило да ускоро добије још већу подршку.

Породица Глејзер, која је на челу Јунајтеда, није популарна међу навијачима овог клуба највише због стварања огромног дуга. Манчестер јунајтед је са око 720 милиона фунти тренутно најзадуженији клуб не само на острву него и у Европи.

Ако се овоме дода и чињеница да је највеће повећање минуса од преко 500 милиона фунти било баш за време Глејзерове владавине, онда није ни чудо што су навијачи овог клуба бесни на америчког мултимилијардера.

Навијачи посебно замерају начину на који је Глејзер постао власник, где је позајмицу коју је узео да би купио Манчестер јунајтед, после додао већ постојећим дуговима клуба и тако неколико пута повећао минус на рачуну.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 11. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи