Колико пара, толико музике

УЕФА уводи финансијски "фер-плеј". Нема више дуговања клубова, већ ће сви европски клубови моћи да потроше само онолико колико су зарадили. За клуб који се "не среди" за две године нема Лиге шампиона и Лиге Европе.

Изгледа да је стечај Портсмута укључио упозоравајуће лампице код челника УЕФА, и подстакао их да се позабаве начином функционисања највећих европских клубова, поготово тимова енглеске Премијер лиге.

Скорашњи извештај европске куће фудбала обелоданио је фрапантне податке да дуговања острвских клубова износе 3,4 милијарди фунти.

Као највећи дужници помињу се Манчестер јунајтед, Ливерпул и Арсенал, али ни остали премијерлигаши не могу да се похвале плусом на рачуну.

И док су Манчестер јунајтед и Арсенал и поред великог дуга прошлу годину завршили са профитима, клубови попут Ливерпула, Челсија и Манчестер ситија сваку годину завршавају са све већим минусима.

УЕФА је одлучила да стане на пут таквом начину пословања, најавивши за ово лето доношење нових правила, која ће имати за циљ увођење такозваног финансијског "фер-плеја".

Челници УЕФА овог лета представиће нова правила кој ће бити обавезујућа за све европске клубове. Она ће имати за циљ да спрече клубове да својим "самоубилачким" пословањем доведу себе до пропасти, као што је то недавно учинио Портсмут.

Новим правилима више неће бити дозвољено да клубови функционишу по принципу сталног задуживања и нагомилавања дугова, већ ће морати да се консолидују и да троше само онолико колико су зарадили.

Почетак примене очекује се у сезони 2012/2013. Транзициони период почеће овог лета, а клубовима је на располагању две године да "доведу у ред" своју финансијску ситуацију.

Они који после овог периода не испуне ове критерујуме биће забрањено такмичење у Лиги шампиона и Лиги Европе.

Ипак, према најавама генералног секретара УЕФА Ђанија Инфантина, то не значи да неким клубовима неће раније бити изречене санкције, уколико се утврди да и даље послују "по старом", односно са енормним губуцима.

Да су озбиљни у својим намерама, челници УЕФА су потврдили ангажовањем бившег премијера Белгије Жан Лук Дехајна који ће бити задужен за финансијску контролу пословања највећих "расипника".

Од резултата његових извештаја зависиће даља судбина многих европских клубова, а према најавама европских фудбалских челника, од санкција неће бити изузети ни гиганти попут Ливерпула и Реала.

Заимљиво је да ће регулаторна тела УЕФА посебну пажњу обратити клубовима у власништву мултимилијардера. Ту се пре свега мисли на проверу начина функцисања Челсија и Манчестер ситија.

Ти клубови који се и поред огромних губитака у свом пословању ослањају само на финансијску подршку њихових богатих газда, биће међу првима на удару нових правила.

Прошле године Манчестер сити је забележио губитак од 92,6 милиона фунти, трошећи новац на невероватно скупа појачања. Велики минус на рачуну није забринуо нове власнике овог клуба који су и за наредну сезону најавили огромне фондове за куповину играча.

Ипак уколико правила УЕФА заиста ступе на снагу 2012. године, клуб из Манчестера би имао само две године времена да среди пословање, односно да почне да послује са добитком.

Ово ће бити велики удар на клуб чије су амбиције да куповином најскупљих играча стане уз раме најбољим острвским екипама. Уколико то не учине, поред забране трансфера, следила би им још тежа казна, забрана играња у Лиги пампиона и Лиги Европе.

Када је Челси у питању, клуб Романа Абрамовича сваке године послује са минусом. И поред великог новца који је руски тајкун уложио, клуб није ни близу да финансијски врати уложено.

Ипак, да није све тако црно за "плавце" говори податак да Челси сваке године послује са све мањим минусом.

Лондонски клуб је 2006. годину завршио са минусом од 140 милиона фунти, док је прошле годину био у минусу "свега" 44,4 милиона. И они ће имати две године да промене своје пословање или им прете исте санкције као Манчестер ситију.

У најгорој ситуацији је изгледа Ливерпул, који скоро сваку годину завршава са 40 милиона фунти губитка. Тренутни дуг Ливерпула је 237 милиона фунти, а клуб и даље функционише задуживањем.

Занимљиво је рецимо да се Манчестер јунајтед, тренутно највећи европски дужник (минус од 739 милиона фунти), није нашао међу онима који би били погођени новим правилима УЕФА.

Позајмица која је за куповину Манчестера узео тадашњи купац Малколм Глејзер тада је додата већ постојећем минусу клуба, повећавајући га вишеструко.

И поред тога Јунајтед је прошлу годину завршио у плусу од 68,5 милиона фунти, што омогућава овом клубу да испуни нове критеријуме УЕФА и не дође под удар санкција.

Међутим, узевши у обзир да су претходну сезону "затворили" са позитивним стањем на рачуну највише захваљујући трансферу Кристијана Роналда, јасно је да ће морати и "ђаволи" да промене навике како не би били ригорозно кажњени.

Уколико најновија реформа пословања клубова успе, ово ће бити највеће промене још од реорганизације Купа шампиона, односно стварања Лиге шампиона 1992. године.

Од ових реформи зависи да ли ћемо најбоље светске играче и у будуће гледати у једној екипи или ће квалитет бити правилније распоређен.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 11. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи