Стечај прети Енглезима

Никада не би претпоставили да је енглески фудбал у великој кризи. Квалитет фудбала одличан, али не и стање на рачунима клубова којима полако прети стечај. Укупан минус острвских екипа 3,4 милијарди фунти и превазилази дугове свих осталих европских клубова заједно.

Када је прошле године управа Црвене звезде објавила да је дуг клуба 26 милиона евра, домаћа јавност била је шокирана. Сума огромна, поготово за наше услове, претила је да “угаси” највећи српски клуб.

Али када је објављен извештај УЕФА према којем је установљено да клубови који се такмиче у енглеској Премијер лиги дугују 3,4 милјарди фунти, више него тимови у свим осталим европским лигама заједно, Зведин дуг и не изгледа тако страшан.

Као највећи дужници на Острву помињу се Манчестер јунајтед, Ливерпул и Арсенал, мада се добром финансијском ситуацијом не могу похвалити ни остали тимови.

Цех лошем пословању први ће платити Портсмут, који вероватно иде под стечај.

Гигант из Манчестера тренутно је дужан 716 милиона фунти, Арсенал око 330 милиона, док је Ливерпул близу 237 милиона фунти у минусу.

Колико је ситуација критична илуструје и чињеница да је дуг Манчестер јунајтеда једнак дугу 36 клубова који се такмиче у прве две професионалне немачке лиге заједно.

Ипак највише забрињава податак да укупни дугови енглеских клубова превазилазе вредност имовине коју ти клубови поседују.

Ако се има увиду да су скоро сви клубови на Острву власници стадиона и земљишта, од којих се неки налазе на веома атрактивним локацијама, да су приходи од продатих улазница и реквизита велики, а и поред тога послују са “дебелим” минусом, онда се тек виде праве размере лошег пословања.

Поставља се питање како је уопште дошло до таквог нагомилавања дугова.

УЕФА упозорава да су случајеви преузимања Манчестер јунајтеда од стране америчког мултимилијардера Малколма Глејзера и Ливерпула од стране Тома Хикса и Џорџа Жилета, најбољи су пример како отерати клуб у минус.

У тим случајевима купци су се задужили да би постали власници, а онда су те дугове приписали већ постојећим дуговима клуба. На крају када се све сабере, минус на рачунима је већи него буџети неких држава.

Да је ситуација веома озбиљна сведочи и председник УЕФА Мишел Платини. После објављивања овог шокантног извештаја Платини је најавио промену система према којем би у Лиги шампиона и Лиги Европе клубовима било дозвољено да потроше само колико су зарадили.

Навијачи Манчестера, незадовољни стањем у клубу већ су почели са акцијама које имају циљ да отерају Глејзера из клуба. Да ли ће они и остали острвски клубови успети да се извуку, или ће кренути путем Портсмута остаје да се види.

Да не иде свима тако лоше потрудио се Арсенал. Управа овог клуба је објавила да је смањила укупни дуг. Претходни минус овог клуба је износио 332,8 милиона, док је сада у минусу 203,6 милиона фунти, што представља 129,2 милиона фунти мање.

Осим eнглеских у великим дуговима су и клубови у осталим најјачим европским лигама. Док је дуг острвских клубова 3,4 милијарди фунти, клубови у Шпанији дугују укупно 858 милиона а у Италији 442 миилона фунти.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 11. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи