Корачање ка Бернабеуу

Најелитније фудбалско клупско такмичење поново “дрма” Европу. Након паузе, Лига шампиона од наредне седмице поново на Радио телевизији Србије, занимљивија и са много више узбуђења него до сада.

Великани европског фудбала полако се буде из зимског сна и спремају за дуго очекивани наставак Лиге шампиона. Љубитељима најквалитетнијег европског такмичења претходна два месеца сигурно су трајала као године, али и тим "слатким мукама" коначно је дошао крај.

У првом делу такмичења виђено је све због чега је фудбал "најважнија споредна ствар на свету". Многи фаворити су се саплели на путу ка другој рунди, док су други, можда и неочекивано, наставили да се "лактају" за место у "возу за Мадрид".

Остало је шеснаест најбољих клубова у Европи, који настављају поход ка престижном трофеју клупског шампиона старог континента.

Четрнаест градова из осам држава нада се да ће баш њихов представник подићи пехар првака Европе, али остало је још много препрека да би дошли на корак од пехара, а прва је управо осмина финала.

Деветоструки прваци, Реал Мадрид, чији ће стадион Сантјаго Бернабеу бити поприште финалне утакмице која се игра 22. маја, пласирао се у "нокаут" фазу по 14. пут што представља рекорд Лиге шампиона, односно један више од прошлогодишњег финалисте Манчестер јунајтеда.

Арсенал, Челси, и Лион су се међу 16 најбољих екипа пласирали по седми пут за редом, док су се Барселона и Интер у елити најјачег клупског такмичења нашли шесту годину за редом.

Међу најбољих 16 екипа налазе се и шест освајача најквалитетнијег европског такмичења. Бранилац наслова првака, Барселона налази такође је међу њима, и има прилику да понови успех од прошле сезоне.

Свакако ће осмину финала обележити енглеско-италијански мечеви, Милан - Манчестер и Челси - Интер.

Биће веома занимљиво видети Бекамов повратак на Олд трафорд, као и Мурињов на Стамфорд бриџ.

Наравно, ни наставак такмичења не може да прође без српских фудбалера.

У трци за пехаром је остало седам српских интернационалаца: Немања Видић, Дејан Станковић, Здравко Кузмановић, Милош Красић, Бане Ивановић, Ивица Драгутиновић и Влада Аврамов.

Могло је да буде и више Срба у наставку такмичења, али ново појачање Фиорентине Адем Љајић и фудбалер Челсија Немања Матић нису пријављени за наставак такмичења.

Такође, да настави са одличним партијама очекује се и од бившег капитена Партизана, црногорског репрезентативца Стевана Јоветића.

Што се статистике тиче, екипа Бордоа је, неочекивано, била најбоља у групној фази. Сакупили су најбвише бодова, укупно 16. Шампион Француске забележио је пет победа, уз један нерешен резултат, што их је довело до бројке од 16 бодова.

Бордо се одлично показао и у одбрани. Примили су само два гола, а звезде "краљевског" клуба су се поштено распуцале, и постигли су укупно 15 голова.

Најскупљи играч света, Кристијано Роналдо најбољи је стрелац досадашњег такмичења, са 6 постигнутих долова.

Међу асистентима, најбоље су се показали Луис Фабијано (Севиља), Томаш Нецид (ЦСКА Москва), Хуан Варгас (Фиорентина) и Вендел (Бордо), сви са по четири асистенције.

Ветеран Филипо Пипо Инзаги рекордер је по броју офсајда. Пипо је ухваћен у недозвољеној позицији 14 пута.

Екипа која је највише контролисала игру, односно која је имала највише лопту у свом поседу је Барселона. Каталонци су у просеку имали лопту у ногама 69 одсто времена.

До првог меча остало је још само неколико дана, тако да, спремите се и уживајте у најбољем европском фудбалу уз Радио телевизију Србије.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 11. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи