Осам слободних места у возу за Мадрид

Осам екипа обезбедило даљи пласман у Лиги шампиона. За осталих осам места бориће се 15 екипа. Арсенал, Бордо, Манчестер, Севиља, Челси, Порто, Лион и Фиорентина на путу ка Мадриду.

Након пет одиграних кола, полако се склапају коцкице у Лиги шампиона. Осам клубова се квалификовало у наредну рунду, осталих осам екипа одлучиће последње коло.

У групи А Бордо је, победом над Јувентусом, осигурао место у најбољих 16. За друго место бориће се Јувентус и Бајерн. Директан окршај Јувентуса и Бајерна у Торину одлучиће ко се придружује Бордоу, а ко ће се окушати у Лиги Европа. Јувентус је у бољој позицији, јер му и нерешен резултат обезбеђује друго место.

Група Б такође нам доноси 8. децембра још узбуђења. За друго место боре се ЦСКА и Волфсбург, први против Бешикташа, други са Јунајтедом. Уколико ЦСКА освоји више бодова од Волфсбурга, руска екипа ће се прикључити Јунајтеду у осмини финала. И Волфсбург је у сличној позицији, али за противника има велики Манчестер јунајтед. Иако се Јунајтед пласирао, теоретски му је потребан још један бод са Волфсбургом како би осигурао прву позицију. Такође, Бешикташ, након неочекиване победе на Олд трафорду, има шансе за Лигу Европа. Мале, али ће се свакако поттрудити да се нађу и на пролеће у Европи. Морају да савладају ЦСКА у последњем колу, резултатом већим од 2:1, и да се надају да ће Волфсбург освојити бар бод против Јунајтеда.

Опрашта се један од освајача

Након петог кола, у групи Ц јасно је само да је Цирих последњи, и да немају апсолутно никакве шансе за треће место. Остаје да се види ко ће од преостала три тима, иначе бивших освајача овог елитног такмичења, да се опрости од трке за пехаром. Реал је на лидерској позицији, и једино може да заврши у Лиги Европе уколико изгубе од Марсеља са 3:0, и ако Милан савлада Цирих. Милан, који је на другом месту, уклолико победи Цирих у последњем колу, сигуран је учесник осмине финала. Марсељ мора да савлада Реал са 3:0 да би се сигурно пласиро у наредну рунду. Други сценарио који Марсељ води даље јесте победа над Реалом, било којим резултатом, и да Милан не савлада Цирих. Уколико Милан победи, а Реал одигра нерешено, Милан ће ићи даље као првопласирани у групи.

У групи Д све је већ познато, осим тога ко ће се пласирати у Лигу Европа. Челси је осигурао прво место, Порто друго, а за треће су у игри и Атлетико и Апоел. Атлетико има бод више од Апоела, а у последњем колу дочекују Порто. Апоел гостује Челсију у последњем колу. Апоелу је потребна победа над лондонском екипом, али зависе и од исхода утакмице у Мадриду.

Фиорентина и Лион сигурни су учесници осмине финала Лиге шампиона. Само ће последње коло одговорити са које позиције ће се пласирати. Фиорентина има два бода више од Лиона, и у последњем колу гостује Ливерпулу. Лион има десет бодова, и дочекује слабашни Дебрецин. Ливерпул није успео да се пласира у даљи круг, али ће се опробати у Лиги Европe.

Можда и најзанимљивија група ове сезоне је група Ф. Вероватно нико није очекивао да Рубин и Динамо могу озбиљније да угрозе Интер и Барсу у походу на трофеј. Међутим, након петог кола, сва четири клуба из ове групе имају шансу за пласман у најбољих 16. Интер и Рубин ће у међусобном дуелу одлучити ко иде даље. Уколико буде нерешено на том мечу, Динамо би, победом над Барселоном прошао даље са Каталонцима. Украјинци морају да савладају Барсу са два, или више голова разлике како би и теоретски осигурали пласман, а да не зависе од исхода другог меча. Уколико Динамо не савлада Барсу, Интер би и нерешеним резултатом, са 0:0 или 1:1 прошао даље, а уколико буде 2:2, или више, Рубин би правио друштво Барси на челу.

Јовановић и Кузмановић и даље у игри

Веома запетљана ситуација је и у групи Г. Севиља је већ осигурала пласман у осмину финала, али није и прво место. Севиљи је довољан и нерешен резултат са Ренџерсом, који нема шансе ни за Лигу Европе, да би осигурала прво место. Униреа је за сада друга, и састаће се са директним ривалом, Штутгартом, у последњем колу. Румунима је довољан и реми у Немачкој за другу позицију, и даљи пласман. Уколико, пак, екипа Здравка Кузмановића победи, "швабе" ће ићи даље, а Румуни би морали да се задовоље Лигом Европе.

У последњој групи, групи Х, Арсенал је осигурао лидерску позицију. А за остале позиције водиће се велика борба. На другом месту је Олимпијакос, кога само један бод у дуелу са "тобџијама" води даље. У случају пораза, Стандард може веома лако да их престигне, уколико савлада АЗ Алкмар. Ни последњепласирани АЗ не улази без мотива у последњи меч. Уколико савладају Стандард, заузеће треће место, које води у Лигу Европе.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 12. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи