Сензационални бег Ситија из понора, Атлетико немилосрдан у Леверкузену

Спектакуларан меч (а то нипошто не сме да буде схваћено као хипербола) одиграли су Манчестер сити и Монако. Коначни резултат од 5:3 за домаћи састав значи да је то утакмица у којој је постигнуто највише голова у историји нокаут фазе Лиге шампиона. Фалкао је, рецимо, постигао два гола за најефикаснији тим неке од пет најјачих лига Европе – што је једнако броју голова које је успео да постигне на "Олд трафорду" као фудбалер Манчестер јунајтеда! У другом мечу вечери, Атлетико Мадрид је потпуно амортизовао пресинг-машину из Леверкузена, те је тако славио са чак 2:4.

Игра Монака је изненађење само за оне који су преспавали фудбалску сезону у Европи. Екипа Леонарда Жардима је постигла више голова од иједног другог тима из лига које се сматрају најбољима на континенту, а то се – заборавимо паушалне оцене компетитивности француске Лиге Један – постиже играњем само проактивног, позитивног и нападачког фудбала.

Сити, на својој страни, још тражи начин да имплементира све оно што је Гвардиола са толико успеха пренео на терен док је водио Барселону и минхенски Бајерн. Са лоптом то често не делује толико лоше, али без ње енглески тим има великих проблема да задржи потребну структуру која би му дозволила да крене у адекватан контрапресинг или да, после њега, заузме неопходну дефанзивну форму. Дакле, овај меч је обећавао голове – али нико није очекивао да ће их бити чак осам!

"Прву крв" пустили су домаћи фудбалери, када је стрелац био Рахим Стерлинг. Сити је, из своје базичне 4-1-4-1 формације, играо са Фернандињом као лажним беком на левој страни, те је нападачка структура углавном била 3-2-4-1 (Јаја Туре је био номинални задњи везни). Гости су имали проблема да се изборе са тим у неколико наврата, али Манчестер сити није успео да стигне до другог гола.

Веома брзо, стога, Монако је узвратио. Фалкао је постигао свој први гол после центаршута Фабиња. Недуго потом, након несхватљиво лошег постављања Отамендија, Килијан Мбепе је постигао погодак и постао други најмлађи Француз стрелац у Лиги шампиона (18 година и два месеца – први је и даље Карим Бензема, који је имао 17 година када је постигао гол у елитном такмичењу).

У наставку је Монако могао да стигне и до веће предности, али је Фалкао промашио пенал. То и не чуди, превише, када се зна да је последњиа четири пенала које је Сити имао против себе у Лиги шампиона завршило на рукама његових голмана.

Серхио Агуеро, који се нашао у тиму након што је неко време провео на клупи (предност је имао сада повређени Габријел Жезус), постигао је свој други гол у 58. минуту после јако лоше реакције Данијела Субашића. Међутим, Фалкао је искористио чињеницу да је Џон Стоунс остао без корекције против њега, лако га је заобишао и потом лобовао истрчалог Вилија Кабаљера. Ако тражите најлепши погодак вечери, не идите даље од овог момента.

Потом почиње мукотрпни, али напослетку потпуни преокрет екипе Пепа Гвардиола, која је, захваљујући новом голу Агуера и погоцима Стоунса и Стерлинга, стигао, вероватно и мимо свих дешавања на терену, до комотне предности пред реванш у Кнежевини. Да је заиста комотна, сведочи и чињеница да тако мисли и сам Гвардиола, који је меч завршио са два задња везна (у игру ушао Фернандо), мењајући облик свог тима у 4-2-3-1.

У континенталној Европи, фудбалери Атлетико Мадрида победили су у Леверкузену екипу Бајер са 4:2.

Голове за "колчонеросе" постигли су Саул Њигес у 17, Антоан Гризман у 25, Кевин Гамеиро у 59. из једанаестерца и Фернандо Торес у 86. минуту. Стрелци за Бајер били су Карим Белараби у 48. минуту и некадашњи фудбалер Партизана Стефан Савић, који је постигао аутогол у 68. минуту.

Екипа из Мадрида је у 17. минуту повела на стадиону "Бај арена" сјајним ударцем Њигеса. Предност је дуплирао Антоан Гризман у 25. минуту, чиме је са 13 погодака у Лиги шампиона постао најбољи стрелац Атлетика у Лиги шампиона (престигао је легендарног Луиса Арагонеса).

Почетком другог полувремена, односно у 48. минуту, Белараби је после проигравања Бењамина Хенрикса затресао мрежу Мигела Моје.

Аустријски репрезентативац Александар Драговић у 58. минуту је скривио једанаестерац, када је на ивици казненог фаулирао Гамеира. Управо је он вратио два гола предности свом тиму.
Бајер је уз доста среће дошао до другог гола. После центаршута Јулијана Брандта с левог бока, голман Атлетика Моја покушао је да избоксује лопту, али је она погодила црногорског репрезентативца Стефана Савића у колено и завршила у мрежи тима Дијега Симеонеа.

Атлетико је на крају ипак успео да се у Мадрид врати с два гола предности, а овај пут је после центаршута Шимеа Врсаљка са десне стране највиши у скоку био Торес.

Атлетико је тако, први пут од 1996. године и дуела са Виђевом из Лођа, постигао четири гола на страни у Лиги шампиона.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 01. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару