Италијани, "најлуђи" и најсујевернији навијачи на свету

Најсујевернији фудбалски навијачи су Италијани, а више од трећине људи узме боловање како би присуствовали утакмици свог клуба, показало је истраживање компаније Мастеркард.

У истраживању "Извештај о навијачким страстима" учествовало је 5.017 испитаника у 11 европских земаља - Енглеској, Немачкој, Шпанији, Француској, Холандији, Италији, Турској, Русији, Шведској, Португалу и Мађарској.

Компанија Мастеркард, који је један од главних спонзора Лиге шампиона, обавила је истраживање поводом финалне утакмице тог такмичења између Јувентуса и Барселоне, 6. јуна у Берлину.

Према резултатима, навијачи у Италији, њих 73 одсто, сујевернији су по питању фудбала од било које друге европске нације.

Скоро половина Италијана, 47 одсто, облачи неки "талични" одевни предмет током меча, 20 одсто инсистира на томе да седи на истом месту током сваке утакмице, а 13 одсто једу или пију исту храну или пиће.

Више од 40 одсто Шпанаца је такође признало да носи срећну одећу, а најмање сујеверни навијачи у Европи долазе из Португала, где само 23 одсто гаји било какво сујеверје.

Како се наводи, више од трећине навијача, 35 одсто, некада је у прошлости узимало боловање како би присуствовали фудбалској утакмици, а и ту предњаче Италијани са 51,9 одсто.

Чак 43 одсто испитаних, највише у доби од 25. до 34. године, занемарило је породичне обавезе да би подржало свој тим.

То је најизраженије у Италији, где је 69 одсто навијача одлучило да пропусти важан породични догађај како би присуствовали фудбалском мечу.

У Шпанији је тако поступило 60 одсто навијача, а 52 одсто Француза ставило је фудбал пре породице.

Са друге стране, тек 19 одсто Португалаца признало је да фудбал вреднује више од породице.

Шпански навијачи су најпосвећенији утакмицама на гостујућем терену, са 92,8 одсто њих који су путовали у иностранство да би навијали за свој тим.

Португалски навијачи (63 одсто) и шведски (51 одсто) најмање путују и углавном бирају да навијају од куће.

Такође, Шпанци највише троше на утакмице у гостима, просечно 457 фунти по особи. Италијани троше 398 фунти, Французи 351, а према истраживању, фудбалски навијач у иностранству у просеку потроши 250 фунти.

У склопу извештаја анкетирани учесници су са 27 одсто гласова изабрали фудбалера Барселоне Лионела Месија за најбољег играча у историји Лиге шампиона.

Иза њега остао је бивши фудбалер Реал Мадрида Зинедин Зидан, који је добио 12 одсто гласова, а затим и Кристијано Роналдо, такође из Реала, са 11 одсто. Бразилац Роналдо добио је седам одсто, а пети је био бивши енглески репрезентативац Дејвид Бекам са четири одсто.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 06. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи