Неки нови клинци и ко данас игра фудбал

Резултати као бинарни код и игра „ја теби-ти мени" типични су за старт Лиге шампиона. Е, па, овог пута није било тако. Било је сасвим другачије.

И не само да је било више драме него обично, већ су почетак Евро сезоне обележили неки од којих се то (још) не очекује. 

На утакмицама првог кола у сезони 2012/2013. постигнуто је готово 2,7 голова по утакмици. Само једном у прошлих десет година првог дана постигнуто је више голова.  

Са сасвим другачијим размишљањем него обично многи клубови су дошли на гостовање против екипа које су биле фаворити.

„Ми смо ишли на победу у Барселони", рекао је Унаи Емери после утакмице у којој је московски Спартак ипак доживео пораз.

Победа БАТЕ Борисова на гостовању Лилу је можда највеће изненађење првог кола. Румунски Клуж славио је у Браги што се такође не може назвати очекиваним исходом, као ни понижавање Зенита на гостовању (некада) богатој Малаги.

Клуб из Санкт Петербурга јесте у паду форме, али то је вероватно најбоља екипа источно од Минхена. Осим тога, тимови су са различитих стартних позиција кренули у сезону. Малага са власником Шеиком Абдулахом Бин Насером ал-Тахнијем који се месецима не јавља никоме у клубу, иако се дугује новац и порезницима и повериоцима (о играчима да се и не прича), а Зенит са залеђином у виду компаније Гаспром која је помогла да клуб последњег дана прелазног рока изручи 80 милиона евра (!) на само двојицу нових играча, Хулка и Витсела.

На терену не да није било зенита - био је бездан. Малага има много незадовољних играча, али и лисице евро фудбала са Савиолом, Хоакином, Демикелисом, Портиљом, Санта Крусом...и једним од најталентованијих играча Европе-Иском.

Тај 20-годишњи момак не долази ни из Реал Мадрида, нити из Барселоне. Он је производ Валенсијине омладинске, али како овај познати клуб мора да продаје све што има да би преживео, тако је морао да се одрекне и Иска.

Начин на који је играо против Зенита је био невероватан. Дрибла у трку, жонглира као да је на тренингу и даје голове. Постигао је два, али у европским медијима није стекао ону врсту признања какву су добили момци сличних година: Бразилац Оскар у Челсију и Италијан Марко Верати, играч Пари Сен Жермена. Једноставно, они играју за популарније клубове.

Зачуђујуће, мало је било наслова Оскар за Оскара. А ако је Бразилац могао да добије признање за главну улогу, нека за епизодну она припадне изузетном Вератију, момку који је из друголигашке Пексаре (јер италијански клубови нису имали новца) отишао у ПСЖ.

„Верати је нови Пирло", изјавио је његов тренер после дебија овог тинејџера. Ваљда Карло Анчелоти зна. Играо је и тренирао са Андреом Пирлом.

Ипак, Уефа је играчем недеље прогласила Иска. А локални медији у Малаги тврде да се Шеик Абудлах после победе од 3:0 ипак јавио телефоном.

Са страхом ка мобилном гледају два италијанска тренера - Роберто ди Матео и Масимо Алегри.  Челси  је испустио 2:0 против Јувентуса (на крају 2:2), а Милан играо само 0:0 са Андрлехтом. Роман Абрамович има више разлога за љутњу јер силни новци које је уложио прошлог лета не изгледају као добар улог. Силвио Берлускони је Милан оставио без два најбоља играча Тијага Силве и Златана Ибрахимовића због чега вероватно још нема образа да раскине уговор са Алегријем. Алегрију (Allegri-срећни) је срећа остала изгледа само још у презимену.  

Реал Мадрид верује да њихова победа на Манчестер ситијем није била ствар среће иако су 5 минута пре краја губили са 1:2. Невероватно да шампион Енглеске испусти такву предност, а да прими чак 12 голова у 6 утакмица.

На несрећу три против Реал Мадрида са Александром Коларовом и Матијом Настасићем који је дебитовао за нови клуб са 19,5 година, и то у Лиги шампиона.

Барселона, Реал Мадрид, Манчетер јунајтед, Бајерн Минхен, Манчестер сити, Челси, Дортмунд, Спартак, Зенит, Јувентус, Арсенал и ПСЖ су тимови међу којима би требало тражити новог шампиона Европе. Изузимајући ПСЖ, који је славио са 4:1 против кијевског Динама, ниједан од осталих није победио са више од гола разлике а неки су изгубили или играли нерешено.  

Биће ово неизвесна сезона у Лиги шампиона, са многим изненађењима и новим звездама европског фудбала. Зато ће бити још интересантније у утакмицама које следе, а наредни такмичарски дани су 2. и 3. октобар. 

Први такмичарски дан у Лиги шампиона у прошлих 10 сезона.

12/13             

2,6875

11/12              

2

10/11             

2,75

09/10            

2,25

08/09           

2,25

07/08            

2,25

06/07            

2,625

05/06            

2,3125

04/05            

1,8125

03/04            

2,5

Први такмичарски дан обележила је и изузетно лоша посета на мечу Динама и Порта у Загребу. Утакмицу је пратило само 4683 гледалаца, што је трећа најмања посета у историји Лиге шампиона и најмања у прошлих 15 година.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 09. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи