Сећање на Дражена окупило кошаркаше великане на меморијалној утакмици у Загребу

Репрезентација Хрватске и селекција евролигашких играча, коју су са клупе предводили Невен Спахија и тренер Партизана Жељко Обрадовић, одиграле су у "Загребачкој арени" меморијалну утакмицу у част легендарног југословенског и хрватског кошаркаша Дражена Петровића. Гости су победили резултатом 110:107.

Сећање на Дражена окупило кошаркаше великане на меморијалној утакмици у Загребу Сећање на Дражена окупило кошаркаше великане на меморијалној утакмици у Загребу

Шездесета годишњица рођења једног од најбољих европских кошаркаша свих времена Дражена Петровића, који је трагично настрадао у саобраћајној несрећи 1993. године, обележена је правим кошаркашким спектаклом у Загребу.

Након свечане вечере у среду и окупљања кошаркашких великана из свих крајева света у престоници Хрватске, вечерас је у "Загребачкој арени" одиграна меморијална утакмица у Драженову част.

Репрезентација Хрватске угостила је "Тим Дражен" за који су наступили Торнике Шенгелија, Илајџа Брајант, Ненад Димитријевић, Вања Маринковић, Јака Блажић, Џанан Муса, Дајшон Пјер, Валтер Таварес, Матијас Лесор, Андреас Обст и Бобан Марјановић, предвођени са клупе Невеном Спахијом и тренером Партизана Жељком Обрадовићем.

Прилику да се у дресу Хрватске супротставе селекцији изврсних евролигашких играча добили су Марио Хезоња, Горан Филиповић, Роко Пркачин, Филип Крушлин, Крешимир Радончић, Данко Бранковић, Матео Дрежњак, Дарио Дрежњак, Антонио Јордано, Мартин Јунаковић, Крешимир Љубичић и Тони Накић, које је одабрао селектор Јосип Сесар.

Гости су победили резултатом 110:107 упркос доминантној партији Марија Хезоње, који је убацио чак 36 поена.

Хезоња је тријумфовао и на такмичењу у брзом шутирању тројки, одржаном у паузи између прве и друге четвртине. Сакупио је поен више од клупског колеге из Реал Мадрида Џанана Мусе. Треће место заузео је Немац Андреас Обст.

На полувремену је представљен и играни филм "Дражен" који ће ускоро премијерно бити приказан.

Уз пуне трибине највеће дворане у Хрватској, меморијалну утакмицу, која је организована на иницијативу породице Петровић, испратили су бројни кошаркашки великани: Светислав Пешић, Богдан Тањевић, Дејан Бодирога, Владе Ђуровић, Мока Славнић, Владе Дивац, Никос Галис, Панајотис Јанакис, Хорхе Гарбахоса, Лука Дончић, Дарио Шарић, Бојан Богдановић, Ивица Зубац, Камил Новак, Жарко Паспаљ, Зоран Радовић, Тони Кукоч, Дино Рађа, Предраг Даниловић, Срећко Јарић, Андро Кнего, Александар Џикић, Ергин Атаман, Филип Рејес, Сани Бечировић и многи други.

"Кошаркашки Моцарт"

Дражен Петровић је играо за Шибеник, Цибону, Реал Мадрид, Портланд трејлблејзерсе и Њу Џерзи нетсе. Био је репрезентативац Југославије и касније Хрватске.

Петровић је са националним тимом освојио две сребрне медаље (1988, 1992) и једну бронзу (1984) на Олимпијским играма, злато (1990) и бронзу (1986) на Светском првенству и два одличја на шампионатима Европе - злато 1989. и бронзу 1987. Био је најкориснији играч (МВП) Светског првенства 1986. и МВП Евробаскета 1989.

Са загребачком Цибоном два пута заредом постао је шампион Европе - 1985. и 1986. године. Освојио је и шампионат Југославије 1985. и три национална Купа - 1985, 1986 и 1988. године.

Петровић је "становник" Фибине куће славних. Цибона је повукла из употребе његов дрес са бројем десет, а Бруклин нетси, наследници франшизе из Њу Џерзија, дрес са бројем три, који је Петровић ноцио на НБА паркетима.

Због раскошног талента, за којим никада нису заостајали радна етика и велика посвећеност тренингу, Дражен Петровић је добио надимак "кошаркашки Моцарт".

петак, 06. септембар 2024.
25° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару