Читај ми!

Почиње велико финале - Бостон за 18, Далас за другу титулу НБА шампиона

Кошаркаши Бостон селтикса и Далас маверикса у ноћи између четвртка и петка од 2.30 у "Ти-Ди гардену" играју први меч финала НБА лиге.

Почиње велико финале - Бостон за 18, Далас за другу титулу НБА шампиона Почиње велико финале - Бостон за 18, Далас за другу титулу НБА шампиона

Остало је највише седам утакмица до завршетка узбудљиве НБА сезоне. Док у Источној конференцији није било изненађења и Бостон је оправдао улогу фаворита у плеј-оф експедицији, на западу то није био случај.

Петопласирани Далас је предвођен Ирвингом и Дончићем редом побеђивао екипе које су биле боље рангиране од њега, што му је донело прво финале после 13 година.

Бостон оправдао прво место у регуларном делу

У првој рунди, Селтикси су са убедљивих 4:1 у серији савладали Мајами, а најбољи играч тима у овим мечевима био је Џејсон Тејтум. Он је бележио 22 поена, 10 скокова и пет асистенција кроз тих пет мечева.

Исти кошаркаш са 27 поена у просеку био је најбољи и у серији против Кливленда, али је поново имао помоћ Џејлена Брауна који је са бољим процентима шута током мечева бележио 24 поена. Резултат у серији био је такође 4:1

Баш је Браун био лидер екипе против Индијана пејсерса. Он је у серији коју су добили са убедљивих 4:0 просечно по мечу бележио 30 поена, пет скокова, три асистенције, али и две украдене лопте.

"Док једном не смркне, другом не сване"

Пут тима из Масачусетса до финала био је олакшан и бројним повредама њихових ривала. Најбоље пласирана екипа током лигашког дела сезоне, имала је срећу у несрећама других тимова у Источној конференцији НБА лиге.

Мајами је играо без најбољег играча екипе Џимија Батлера. Ривал у другој рунди, Кливленд кавалирси играли су пар утакмица без Донована Мичела, да би и у два меча против Индијане, Пејсерси били без Халибертона.

Оно што је такође ишло на руку бостонским "Келтима" биле су повреде лидера њихових потенцијалних противника: Јаниса Адетокумба и Демјана Лиларда из Милвокија, Џоела Ембида из Филаделфије и Џејлена Брансона из Њујорк никса.

Дончић и Ирвинг изнели Далас у финале

Маверикси су у походу ка финалу избацивали све екипе које су регуларни део сезоне завршиле на бољим позицијама.

У првом колу су надиграли Клиперсе, потом првопласиране Сити Тандере, да би напослетку убедљиво окончали и серију са Минесотом.

Серија са Лос Анђелесом завршена је 4:2, а истим резулатом окончана је и она против Оклахоме. Минесота Тимбервулвси који су избацили Денвер нагетсе успели су да им узму тек један меч.

Далас је побеђивао захваљујући форми Дончића и Ирвинга. Оба кошаркаша су током 17 мечева плеј-офа на паркетима проводила више од 40 минута, али их то није спречавало да константно уздижу један другог.

Дончић је бележио 29 поена уз скоро 10 скокова и девет асистенција, док је Ирвинг уписивао 23 поена, уз четири скока и пет асистенција.

Занимљиво је да ће словеначки репрезентативац одмах по завршетку финалне серије напустити Сједињене Државе и прикључити се националном тиму који игра ће у Пиреју играти квалификациони турнир за Олимпијске игре.

Свемогући Браун на једној, "Бетмен и Робин" на другој страни

У моментима када је сезона 2022/23. већ деловала изгубљено, Кјубан се одлучио на један поприлично ризичан потез.

У Бруклин је послао Фини-Смита, Динвидија, незаштићеног пика прве рунде 2029, као и два пика друге рунде. Заузврат је добио Кајрија Ирвинга и Маркифа Мориса.

Ирвингова каријера је била у паду, упитна је била и жеља за озбиљним играњем кошарке, док су га пратили лоши односи са управама и саиграчима у Бостону и Бруклину. 

У тренуцима када су готово сви дигли руке од њега и када је деловало да су најбоље партије иза њега - Кјубан је Ирвингу пружио шансу и испоставиће се, пронашао Робина свом Бетмену.

Дончићу је испоставиће се фалио баш он, Ирвинг. Брзо су се прилагодили један другом па сада изгледају изузетно усклађено.

У последњој четвртини дуела са Минесотом који је донео Даласу финале, Дончић и Ирвинг постигли су заједно 21 од 29 поена Маверикса, чиме су уједно били ефикаснији од читавог противничког састава који је у вероватно најважнијој деоници у серији постигао тек 20 поена.

Некадашњи тренер, а сада коментатор на ТНТ-ју Стив Ван Ганди после овог перформанса изнео је једну веома одважну тврдњу. "Дончић и Ирвинг су најталентованији тандем бекова у историји лиге", рекао је Ван Ганди током преноса меча између Тимбервулвса и Маверикса.

Џејлен Браун, бек екипе из Масачусетса игра своје друго финале, али је његов животни пут могао да буде сасвим другачији, с обзиром да је "превише интелигентан".

Браун је био најбољи млади кошаркаш савезне државе Џорџија, а уједно и један од ђака генерације.

На колеџу је био члан шаховске екипе, све предмете је завшрио са високим оценама, а научио је да течно говори шпански и арапски.

Скаути су га избегавали јер су сеп плашили да је превише паметан и да би кошаркашку каријеру могао да замени интелектуалном.

Постао је најмлађи потпредседник Асоцијације НБА кошаркаша, потписао је својевремено највећи уговор у историји.

Најмлађи је предавач на Харварду, док је на Ем-Ај-Ти-ју био асистент на предавањима Media lab-а.

Наса му је понудила праксу и потенцијално запослење.

НБА финале се као и сваке године игра на четири добијене утакмице. Утакмице се играју на два дана када се игра на једном паркету, док пауза траје три дана када се екипе селе из града у град.

Прошлогодишњи шампиони су Денвер нагетси, а МВП финала био је Никола Јокић.

среда, 26. јун 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару