Читај ми!

Свемогући Џејлен Браун - скаути га нису желели јер је "превише паметан"

Бостон селтикси и Далас маверикси боре се за НБА прстен. Џејлен Браун, бек екипе из Масачусетса, игра своје друго финале, али је његов животни пут могао да буде сасвим другачији, с обзиром да је "превише интелигентан" и да му је Наса нудила посао.

Свемогући Џејлен Браун - скаути га нису желели јер је "превише паметан" Свемогући Џејлен Браун - скаути га нису желели јер је "превише паметан"

Велики умови се не појављују сваког дана. Ретки су случајеви у којима човек у свакој сфери свог бављења може да буде међу најбољима.  

Појављивање једне такве личности из спорта није нешто што се догађа често, а лако би се уз мало измена описало говором Сонија у филму "Прича из Бронкса".

"Велики спортски умови се не појављују сваког дана. Долазе као велики борци, једном у 10 година - Роки Марчано, Реј Робинсон, Џо Луис...", говорио је Сони док је делио један од својих животних савета.

Џејлен Браун, звезда Бостон селтикса, могао би бити један од њих с обзиром да је добар у готово свему чега се прихвати.

Он је 2023. године потписао тада највећи уговор у НБА лиги вредан 304 милиона долара. Ове сезоне у Бостону током плеј-офа бележи 25 поена, шест скокова, две и по асистенције по мечу и уз Џејсона Тејтума најбитнији је играч екипе.

Предстоји му друго финале НБА лиге и дуел са Далас мавериксима, где ће имати прилику да после пораза од Голден Стејта 2022. године, освоји свој први прстен у каријери.

Најмлађи предавач на Харварду и једини спортиста којем је Наса понудила посао

Брауна су пред излазак на драфт скаути потцењивали и избегавали јер је како кажу био "превише паметан и његова интересовања би могла потиснути кошарку у други план", а за то су имали и добар разлог.

У средњој школи проглашен је за најбољег младог кошаркаша савезне државе Џорџија, док је упоредо био међу ђацима генерације.

Када су почеле да му пристижу понуде колеџа, ствари су почињале да буду занимљивије. Одбијао их је редом, да би се на крају одлучио за Калифорнија голден берсе, оставивши са стране понуде знатно популарнијих Кентакија и Канзаса.

Одмах по доласку на универзитет постао је члан првог шаховског тима, где се успешно такмичио. Током школовања се трудио да не изостаје са наставе, а остао је упечатљив по томе што је течно научио шпански и арапски језик.

Већину скаута је изненадило што је Бостон на драфту 2016. изабрао Брауна као трећег пика на драфту, јер су сматрали да је превише паметан за лигу и да би врло лако могао да се окрене интелектуалној каријери.

Са 22 године постао је најмлађи потпредседник Уније НБА кошаркаша, а познат је и као најмлађи предавач на Харварду када је држао предавање "Један на један са Џејленом Брауном, спортистом и интелектуалцем".

Интересовање Џејлена Брауна за математику и физику навело је Насу да му понуди праксу.

Иако није прихватио ту понуду, током неколико слободних дана отишао је у свемирску агенцију да учи о таласним дужинама светлости које свемирски телескоп "Хабл" може да сними.

У постсезони прошле године када му је Бостон правио нови уговор, док је већина његових колега била на летовањима, Браун је био на Ем-Ај-Ти ју као предавач Медија лаба.

Поред свега овога, браун уме да спрема храну и свира клавир и гитару.

По завршетку професионалне кошаркашке каријере, очигледно је да би кошаркаш Селтикса могао да се опроба у научним или академским сферама друштва.

Досадашњи животни пут Џејлена Брауна помало подсећа на виралну сторију Џонија Кима.

Џони Ким - специјалац, доктор и астронаут, једини достојан супарник беку Бостона

У мору лажних вести и вештачком интелигенцијом генерисаних садржаја лако се изгуби просечни конзумент информација на интернету, а с времена на време то се чак догоди и понеком медију који своја сазнања не провери у потпуности.

Оно што је Американац Џони Ким урадио, подсећа баш на Еј-ај причу. Његов пут од младића из Лос Анђелеса до високообразованог научника, храброг војника и амбициозног астронаута прича је о неограниченим могућностима која људски ум може да поседује.

Рођен 1984. године у Лос Анђелесу у породици корејских имиграната, од малих ногу, био је изложен култури вредног рада и академског успеха.

По завршетку средње школе придружио се војсци Сједињених Држава где је постао припадник специјалних јединица морнарице, које су познате као Морнаричке фоке. Током своје службе, учествовао је у бројним борбеним мисијама у Ираку.

За своје заслуге, добио је неколико војних одликовања од којих су најзначајније Сребрна звезда и Бронзана звезда за храброст. Током једне од мисија када му је војни друг био рањен схватио је колико је битна улога лекара на бојном пољу, што га је навело да се посвети академској каријери.

Након што је напустио активну службу, Џони Ким је уписао Универзитет у Сан Дијегу, где је завршио своје основне студије. Затим је наставио школовање на Харвардској медицинској школи, једној од најпрестижнијих медицинских школа у свету.

Након дипломирања, Ким је неколико година радио у болници као лекар, али су му његов дух, жеља за изазовима и амбиције дали нови задатак, постао је члан НАСЕ.

 У 2017. години НАСА, изабран је као један од 12 кандидата међу више од 18.000 пријављених за астронаутски програм. Члан је посаде мисије "Артемис" чији је план повратак на Месец.

Браун у финалу против "најбољег бековског двојца свих времена"

Талентовани кошаркаш Бостона предстојећих неколико дана неће размишљати о академским достигнућима јер га у финалу чека "најбољи бековски дуо свих времена".

У последњој четвртини дуела са Минесотом који је донео Даласу финале, Дончић и Ирвинг постигли су заједно 21 од 29 поена Маверикса, чиме су уједно били ефикаснији од читавог противничког састава који је у вероватно најважнијој деоници у серији постигао само 20 поена.

Некадашњи тренер, а сада коментатор на ТНТ-ју Стив Ван Ганди после овог перформанса изнео је једну веома одважну тврдњу. "Дончић и Ирвинг су најталентованији тандем бекова у историји лиге", рекао је Ван Ганди током преноса меча између Тимбервулвса и Маверикса.

субота, 29. јун 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару