Читај ми!

"Најбољи бековски дуо у историји" на корак до НБА титуле – Бостон има од чега да стрепи

Лука Дончић и Кајри Ирвинг играју историјски плеј-оф. Модерна кошарка не памти такав учинак двојице бекова у најважнијем делу сезоне, а финале је тек пред њима. Ствари су, међутим, деловале много другачије на почетку њиховог заједничког стажа.

"Најбољи бековски дуо у историји" на корак до НБА титуле – Бостон има од чега да стрепи "Најбољи бековски дуо у историји" на корак до НБА титуле – Бостон има од чега да стрепи

Играла се завршница треће утакмице финала Западне конференције у Даласу. Ближио се крај меча, у ком су домаћи Минесота тимбервулвси очајнички покушавали да преокрену резултат и избегну трећи везани пораз.

На нешто више од три минута до краја, успели су домаћи да стигну на само два поена заостатка, чиме су увели сусрет у неизвесну завршницу. На велику жалост њихових навијача, било је то једино у чему су успели.

Прво је прецизан био Лука Дончић, а затим је Кајри Ирвинг са четири поена и асистенцијом за Гафорда решио меч и довео Далас маверкисе на корак од првог финала НБА лиге још од 2011. године, а трећег у историји франшизе из савезне државе Тексас.

Довољно да Стен Ван Ганди – некадашњи тренер, а сада коментатор на ТНТ-ју – изнесе једну веома одважну тврдњу.

"Дончић и Ирвинг су најталентованији тандем бекова у историји лиге", рекао је Ван Ганди током преноса, док је време истицало, а пролаз тријумф Даласа у серији све извеснији.

Тврдња која, колико год нестварно звучала, имао своје упориште и у статистици.

Дончићев и Ирвингов плеј-оф кроз бројеве

У последњој четвртини већ поменутог дуела, Дончић и Ирвинг постигли су заједно 21 од 29 поена Маверикса, чиме су уједно били ефикаснији од читавог противничког састава који је у вероватно најважнијој деоници у серији постигао само 20 поена.

По трећи пут од почетка плеј-офа, Дончић и Ирвинг су заједно постигли по минимум 30 поена и на тај начин постали први дуо који је у томе успео у последњих 50 година. Неколико пута су остајали и кратки за неколико поена, који би њихов учинак учинили још импозантнијим.

У досадашњем току доигравања, Дончић у просеку бележи 28,7 поена по мечу, уз 43 одсто шута из игре и 34 одсто шута за три поена.

Истицао се и под обручима, са просеком од 9,6 скокова, а са скоро девет асистенција у просеку је и најбољи додавач свог тима.

Уједно је постао први играч у историји који је у једном плеј-офу забележио најмање 150 скокова, 150 асистенција и погодио најмање 50 тројки.

Ирвинг са друге стране има просек од 22,7 поена по утакмици, уз чак 48 одсто шута из игре.

Чини се довољно да се Ван Гандијева изјава схвати озбиљно.

Осим бројева, оно што такође може да радује присталице Даласа јесте одличан однос између две највеће звезде тима, за које су многи по Ирвинговом трејду у источни Тексас почетком 2023. године тврдили да неће моћи да функционишу заједно.

Наратив се од тада умногоме променио.

Драфтовање Бетмена и прве назнаке успеха

Још у првој Дончићевој НБА сезони било је јасно да је Владе Дивац направио историјску грешку изабравши Марвина Беглија пре словеначког вундеркинда.

Испоставиће се нешто касније и да Атланта – која је заправо изабрала Дончића као трећег пика, пре него што га је трејдовала у Далас за Треја Јанга – није повукла најбољи потез. Мада, у Џорџији и даље тврде да су обе екипе подједнако добро прошле.

Увидео је убрзо Марк Кјубан каквог је играча добио, али и да ће морати, као некада Новицког, Дончића да окружи играчима који ће му омогућити да искаже пун потенцијал.

Након неколико година трагања, деловало је да је све легло на своје место у сезони 2021/22. 

Уместо Рика Карлајла на место главног тренера постављен је Џејсон Кид, док је екипа претрпела велике промене.

Највећу нападачку испомоћ Дончић је имао у Џејлену Брансону, а много се очекивало и од Кристапса Порзингиса, који се као и током читаве каријере мучио са повредама.

Очекивало се тада да ће Дончић управо у Порзингису пронаћи саиграча са којим би формирао тандем подобан за велика дела и високе домете, али се Летонац није најбоље снашао.

Од осталих важнијих шрафова, свако на свој начин, у саставу су се налазили Доријан Фини-Смит, Тим Хардавеј Џуниор, Реџи Булок, Макс Клебер и Двајт Пауел.

Након 52 победе у регуларном делу сезоне и избацивања Јуте у шест утакмица на почетку плеј-офа, уследио је трилер против Финикса. Након седам утакмица, расправа Дончића и Букера и велике борбе, Далас је успео да се домогне финала конференције из ког је као победник изашао каснији шампион – Годлен стејт. 

Деловало је тада да је екипи потребно још неколико козметичких промена како би направила искорак и домогла се новог великог финала и евентуалне титуле, али је уследила сезона за заборав.

Брансон је олако пуштен у Њујорк, где је постао један од најбољих стрелаца лиге, а замена није било. Макар не на време.

Далас није успео да се пласира у плеј-оф и у нову сезону је ушао, макар се тада тако чинило, са великим бројем проблема и нерешених питања.

Већ тада је Дончић имао етикету феноменалног играча који је у стању да у континуитету пружа сјајне партије и ревносно испуњава све статистичке колоне, али који није у стању да се подреди тиму и коме је немогуће наћи одговарајућег партнера.

Потрага за Робином

У моментима када је сезона 2022/23. већ деловала изгубљено, Кјубан се одлучио на један поприлично ризичан потез.

У Бруклин је послао Фини-Смита, Динвидија, незаштићеног пика прве рунде 2029, као и два пика друге рунде. Заузврат је добио Кајрија Ирвинга и Маркифа Мориса.

Ирвинг, чија је каријера била у великом паду, требало је да представља највећу подршку Дончићу – као што је то некада било Леброну – и да му помогне у нападу на титулу.

Очекивано, није било потребно много времена да се намноже критике на Кјубанов рачун. Коментари о неопходности две лопте у игри током Даласових напада и некомпатибилности Ирвинга и Дончића преплавили су интернет.

Нарочито је упитна била Ирвингова жеља за озбиљним играњем кошарке, али и незанемарљив пртљаг лоших односа са управама и саиграчима у Бостону и Бруклину. Антисемитизам и теорије о земљи као равној плочи – због којих су и шале о његовом доласку у Далас због разоткривања истине иза убиства Џона Кенедија биле актулне – овога пута ћемо прескочити.

У тренуцима када су готово сви дигли руке од њега и када је деловало да су најбоље партије иза њега, Кјубан је Ирвингу пружио шансу и испоставиће се, пронашао Робина свом Бетмену.

Последња борба са вилењацима

Годину и кусур дана касније, Далас се налази у великом финалу.

Редом су падали Клиперси, Оклахома и на крају Минесота, која је свет ускратила за ново надмудривање Бетмена и Робина са Џокером.

Ирвинг је још једном показао да се боље сналази у улози помоћника главног лика, што је био случај и у Кливленду када је са Леброном Џејмсом освојио своју, за сада, једину титулу.

Сада ће се поново вратити у Бостон, са којим се, у најмању руку, није пријатељски разишао.

У дресу Бруклина је осим сталне препирке са навијачима у "Ти-Ди гардену" и намерног гажења логоа Селтикса, једном приликом на загревању кадио терен, те сигурно неће наићи на топлу добродошлицу.

Са друге стране, Дончић ће имати прилику да са 25 година дође до првог шампионског прстена и по том параметру се изједначи са легендом франшизе – Дирком Новицким.

Оно што је почело као велики ризик, испоставило се као једна од најбољих одлука у Кјубановој каријери у Даласу. Допринело је свакако и указивање поверења Џејсону Киду, али и трејдови за Пи-Џеј Вашингтона и Данијела Гафорда у смирај прелазног рока.

Ипак, јасно је да "најбољи бековски дуо" у историји има највеће заслуге за пласман екипе у финале.

Савршено усклађени, неоптерећни притиском и пуни хвале један за другог, представљаће прави изазов за фаворизоване Селтиксе који већ годинама покушавају оформе тим кадар за освајање шампионског прстена.

Такође, након повреде због које је пропустио већи део плеј-офа, у тим Џоа Мазуле се за велико финале враћа и Порзингис – човек који није "кликнуо" са Дончићем, али је срећу пронашао неких 1.800 миља источније.

Чини се да је ове године, након неколико везаних неуспеха, Бостон најближи титули, због чега ће у великом финалу морати да пригрле улогу негативаца који ће покушати да прекину најлепшу причу овогодишњег доигравања.

На том путу стајаће им Бетмен и Робин. Њихов сигнал већ месец и по дана је усмерен ка небу изнад Тексаса, а у наредном периоду ће светлети за нијансу јаче.

уторак, 18. јун 2024.
32° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије