Читај ми!

Истинољубац Нејпир – од Милана до Милана

Сторија о повратку Шабаза Нејпира у миланску Олимпију из Црвене звезде крајем прошле године наликовала је латиноамеричкој теленовели. Радња се одвијала око кошаркашевог односа са тренерима – Етореом Месином и Јанисом Сферопулосом. Истинољубиви Нејпир, испоставило се, није говорио истину.

Истинољубац Нејпир – од Милана до Милана Истинољубац Нејпир – од Милана до Милана

Предуслови за почетак стварања квалитетног односа између навијача Звезде и Нејпира су испуњени кошаркашевим изјавама по слетању у Београд. Плејмејкер је у медијима проглашаван за највеће појачање црвено-белих у летњем прелазном року, а Нејпир није штедео похвале о клубу и личним амбицијама са екипом.

Ипак, испоставило се да Нејпир за пет месеци у клубу није постао део тима.

Уочи почетка сезоне, током припрема деловало је да ће Нејпир прихватити улогу која је уназад сезонама Звезди недостајала – плејмејкер покретач.

Ипак, раскид сарадње био је плодоноснији за обе стране од многобројних покушаја грађења поверења.

Јануар и децембар у Милану - сага о повратку

Претходну годину Нејпир је започео сарадњом са Олимпијом из Милана и завршио је повратком у исти клуб. Први пут је дошао 28. јануара, а вратио се 21. децембра.

Први Нејпиров боравак у Олимпији обележен је добрим тимским и бољим индивидуалним резултатом – тријумф у првенству Италије и сјајни статистички параметри у Евролиги, у просеку је бележио 15 поена и 3,9 асистенције на 12 одиграних утакмица.

Други Нејпиров боравак у Милану личи оном претходном, на три досадашњем утакмице у елитном европском такмичењу у просеку је постигао 10,7 поена и пет асистенција.

Повратком у италијански тим плејмејкер је показао да није изгубио самопоуздање, већ да му систем рада тренера Месине у потпуности одговара.

Летос је Нејпир одлучио да потпише двогодишњи уговор са Црвеном звездом, а Месина се недуго потом огласио рекавши да је клуб на крају сезоне разговарао са плејмејкером и да их је он уверавао да ће остати део тима, али да је на крају одлучио да заигра за београдске црвено-беле.

Трофејни и искусни тренер није успео у новој сезони да заборави Нејпира. Вероватно због изостанка добре замене. У јеку говоркања о Нејпировим разочаравајућим партијама у Црвеној звезди Месина је додатно узбуркао узавреле навијачке страсти. Новембра је у интервјуу за Коријере дела сера истакао да Нејпир шаље поруке пријатељима у којима наводи да жели да се врати у италијански тим.

Тадашњи кошаркаш Звезде се тим поводом огласио на Инстаграму и позвао Месину да не лаже своје навијаче, те да "престане да га користи као изговор за лоше резултате Олимпије на почетку сезоне".

Месина је после Нејпировог демантија послао поруку преко клуба у којој је истакао да је дошло до неспоразума у комуникацији са новинаром коме је дао интервју.

Месец дана касније, тачније средином децембра 2023. године, после Звездиног пораза од Реал Мадрида тренер црвено-белих Јанис Сферопулос је навео да је Нејпир био ван игре јер је преговарао о одласку у другу екипу.

Плејмејкер је на изјаву тренера Сферопулоса реаговао у познатом маниру - поруком на Инстаграму у коме је позвао грчког стручњака да говори истину.

"Причај истину испред камера", поручио је Нејпир тренеру Сферопулосу.

У "игри истина" између тренера и кошаркаша, два дана касније (21. децембра) укључила се и Црвена звезда саопштењем којим је обзнанила да је споразумно раскинула уговор са Шабазом Нејпиром.

На крају се огласио и Еторе Месина рекавши да се Нејпир вратио направивши велики финансијски корак.

"Шабаз је направио велики финансијски корак да би се вратио овде и за то му захваљујемо сви у клубу. Као што смо захвални и Црвеној звезди. Он је веома срећан што је поново овде и донео нам је ритам", рекао је Месина 

Име није знак

Латинска пословица гласи: име је знак, чиме се истиче веровање у изградњу људског карактера тим путем. Име Шабаз, према доступним информацијама, долази из иранске (персијске) културе и значи да је онај с тим именом великодушан и племенит.

У случају Шабаза Нејпира, а на релацији Београд - Милано, испоставило се да је кошаркаш непоуздан за сарадњу.

Најадекватнији опис колебљивости и недоследности спортиста у виду мима на друштвеним мрежама дао је један корисник на X каналу уз фотографију на којој се налазе кошаркаши Олимпије Никола Миротић и Шабаз Нејпир.

субота, 18. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара