Читај ми!

Рингер: Суптилни тренуци који издвајају Николу Јокића

Етаблирани спортски сајт "Рингер" бавио се анализом игре Денвера са Николом Јокићем, утврдивши врло битан детаљ који чини игру Србина опасном по све ривале. Ради се о блоковима саиграча над "Џокеровим" чуварима, док он нема лопту у поседу.

Текст под називом "Суптилни тренуци који издвајају Јокића" почиње статистичким подацима и истицањем светски познатих квалитета двоструког МВП-а. Написано је да би он свакако био ол-стар и као традиционални центар.

"Али уместо тога, Денвер откључава све његове вештине, а у том процесу и свих осталих, померајући Јокића кроз многе блокове који приморавају одбрану да у ходу одговара на проблеме. У великој мери захваљујући овим акцијама, обликованим и усавршеним у последњих неколико година, Нагетси су можда на путу да освоје прву титулу у историји франшизе", пише Пиња.

Аутор Мајкл Пиња бавио се акцијама које постављају Јокића на праву позицију и отварају повољне опције по њега. 

 "Јокић је без премца када су у питању центри који користе блокове ван лопте; без обзира на позицију, у читавој лиги, он је и најефикаснији. Према одацима сајта 'Секонд спектрум', Јокић је ове сезоне имао 9,5 блокова по утакмици, што је скоро дупло више од следећег највишег просека било ког центра. Бем Адебајо и Карл-Ентони Таунс су бележили око пет по утакмици", наглашава аутор.

"У акцијама у којима је Јокић ове сезоне користио блок ван лопте, Нагетси су у просеку постизали 1,32 поена по акцији, што је надмашило све центре у деценијској бази података асјта 'Секонд Спектрума'. Од 133 играча који су ову сезону завршили са најмање 100 директних утакмица, нико није постигао више поена по поседу од Јокићевих 1,3. (Бредли Бил и Девин Букер су били други и трећи на тој листи)", пише у тексту.

Предност блокова ван лопте је збуњивање одбране, које користи напад.

"Трагови конфузије отварају Јокићу пут да буде најмоћнији са било ког места, што је могуће, захваљујући његовом разрађеном раду ногу, снази и шуту споља. Они такође отежавају слање помоћи, посебно када је прецизни тројкаш буде онај који излази из блока", пише Пиња.

У закључку се наводи тај вид акција као кључ на путу до прстена.

"Ако Нагетси освоје титулу, четири различита тима неће успети да смире воду коју Јокић узбурка при свакој акцији, ван лопте, пре хватања, нарушавајући одбрану која је беспомоћна да заустави нешто за шта знају да ће доћи", стоји на крају текста. 

среда, 04. септембар 2024.
21° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару