Читај ми!

У канЏАма криминала и славе

Млада суперзвезда НБА лиге Џа Морант (23) је под суспензијом због неадекватног понашања опасног по околину. Плејмејкер Мемфис гризлиса, познат по атрактивном стилу игре, снимао се за Инстаграм с пиштољем у рукама, после чега је постао предмет јавне осуде, истраге и санкција. Ради се о момку из малог места, средње класе, који је премлад дошао у један од најопаснијих градова у САД и брзо попримио имиџ окружења.

У канЏАма криминала и славе У канЏАма криминала и славе

Њујорк тајмс је 23. децембра 1915. писао о безбедности у градовима САД. Мемфис, Тенеси, био је број један по стопи криминала са 72,2 на 100.000 становника. Поређења ради, на 6. месту је била "Велика јабука".

Полицијски извештаји за календарску 2021. града од скоро 630.000 становника забележили су 50.556 криминалних дела – 15.798 насилних и 34.768 повезаних са крађом. Додатни подаци: 306 убистава, 404 силовања, 2.056 насилних пљачки, 13.032 напада.

Стопа криминала на хиљаду становника у Мемфису је у 2021. била 25,1 за категорију насиља. Просек у САД је 4, а у Тенесију 6,7. Шанса да вас неко нападне, претуче, силује и/или убије су 1 од 40, а у читавој савезноj држави 1 од 148.

Jailhouse rock Елвиса Прислија, прве асоцијације на Мемфис, сад има потпуни други смисао.

Дочекао је Мемфис од 1915. до сада и рађање блуза, појаву "краља рокенрола", убиство Мартина Лутера Кинга, али су проблеми стари преко 100 година опет изашли на површину захваљујући његовом "Прислију за 21. век".

Тренирао свакодневно за успех преко ноћи

У такав град дошао је Треметријус "Џа" Морант, из градића са две хиљаде становника у Јужној Каролини.

Кошаркашка породица. Отац, бивши саиграч Реја Алена у средњој школи, није остварио значајну каријеру. Узео је "неки динар" од кошарке и постао – фризер и берберин. Мајка плејмејкер и играчица софтбола кроз одрастање. С лоптом се будило и ишло на починак. Време између испуњавало се на терену изграђеном у породичном дворишту. Треметријус је вероватно поред оца Тија прво научио шут са кораком уназад, па је тек онда проходао, у шали речено. Чињеница је да је Ти био посвећен Треметријусовом играчком развоју. Постављао је камионске гуме како би га научио меканом доскоку.

И поред тога, Треметријуса није било на кошаркашкој мапи. Ниједан колеџ великан га није ни погледао. Морао је да се задовољи осредњим Мари стејт универзитетом. Друга сезона на Марију као из снова. први играч у историји колеџ кошарке са преко 20 поена и 10 асистенција у просеку. Гризлији га доводе 2019. као другог пика драфта – фалио је само црвени тепих.

Треметријус тада постаје Џа

Лагани, експлозивни и амбициозни Џа од првог дана презентује решеност да покори лигу и постане нова звезда у НБА сазвежђу. Брзином његовог одскока је Морант је постао „селебрити“ треп генерације – новог таласа доминантне афроамеричке културе. "Лети" на терену и ван њега.

Симпатично самопоуздање остаје ароганција, зачињена истинским безобразлуком. И то не оним "мангуплуком". Провинцијалцу, потомку неостварених родитеља, из мира и топлине породичног дома у питомом месташцу десио се успех. Онај који се најбучније прославља. Коначно је из утробе ослобођен глас унутрашње борбе против останка у сенци.

Једини моћнији од њега је Бог. Ко му шта сме? Репери те спомињу у стиховима. Ту је лојална екипа локалаца мрких погледа да ускочи за штагод и да га потапше по рамену уз титулисање "цара", "краља", "легенде". Научиће га свему што у градићу у Јужној Каролини није имао прилике. Нарочито оружју.

Светска звезда у граду криминала, не слути на добро

Током лета 2022. године Морант добија позив од мајке, која се свађала са касирком у радњи тржног центра. Долази са обезбеђењем. Замислите призор, шетате тржним центром, разгледате излоге и видите одједном истетовираног момка окруженог грмаљима. Долази добри син са великим другарима да среди проблем. Вербална свађа прерасла је у обесно понашање главног телохранитеља који је гурнуо радника обезбеђења

Четири дана касније, нови инцидент. Седамнаестогодишњи тинејџер је у септембру тужио Моранта због пребијања и претње пиштољем. Како каже истраумирани дечак, током партије баскета у Морантовом дворишту, ривал Џа му је снажно, ауторитативно извео лопту. Ко игра баскет, зна каква се порука шаље извођењем стиснутих зуба и намрштених обрва. Овај му је узвратио. Набусити Морант у својој окућници га удара песницом у вилицу и уз помоћ још једног другара придодаје још 12-13 удараца, препричава жртва. Није ту био крај, него се из куће вратио са заденутим пиштољем за појасом и потом претио већ крвавом дечаку. Срећа па је отац Ти интервенисао.

Џа се бранио изјавом да га је први јаки пас кренуо с друге стране, те да се осећао испровоцираним и изазваним.

Свађа оца Тија и пријатеља Давонте Пак из првог реда са играчима Индијане умало да ескалира у нешто неочекивано кобно. Чланови свите Пејсерса тврдили су за Атлетик, под окриљем анонимности, да је после меча Џа ушао у џип са сувозачеве стране. Наредном тренутку су видели тачку црвене светлости особену за ласере уперену из тог аутомобила. Радник обезбеђења Пејсерса истицао је да је "100 посто оружје". Дакле, Џа је наводно уперио ватрено оружје са ласером на њих ради пуке забаве.

Истрага ништа није доказала. Колективно су одахнули многи.  

Није научио лекцију. Обило му се о главу. Ехо снажно одзвања после толико празноглавог понашања. Уследио је догађај после кога нема даље.

"Инстаграница" је пређена

Отац двогодишње девојчице, идол клинаца, млади богаташ је после меча у Денверу одлучио да се провесели у клубу. Обичаји нових генерација налажу укључење уживо на Инстаграму. Понесен атмосфером и самољубљем, извадио је пиштољ и показао га у реалном времену.

На друштвеној мрежи са могућношћу да кроз одабир садржаја формираш слику о себи код других, махом лажну, Џа је одбрао да буде бандит.

Хитно је покренута истрага. Медији су се укључили. Џа је постао пример непожељног понашања. Његово лице је незаобилазно у свим информативним програмима. Док су полицајци Денвера утврђивали да ли је све време носио пиштољ у том граду и да ли је његово власништво, уследила је суспензија клуба, па и званична НБА лиге од осам утакмица.

На све то, појавиле су се и фотографије из поменутог клуба са стриптизетама и хрпом разбацаног новца по поду.

Џа је послат на саветовања и терапије за контролу беса и стреса.

 "Нисам за насиље, али преузимам потпуну одговорност за своје понашање. Начинио сам велику грешку. Видим имиџ који сам искреирао кроз своје недавне грешке, али ћу у будућности свима показати ко је прави Џа и променићу читав наратив“, рекао је Морант у емотивном интервјуу и исповедању за ЕСПН.

Тај син, брат, отац, лидер, магнет за новац, узор нових нараштаја афроамеричке мањине је откривањем ватреног оружја у камери начинио највећу могућу штету у моменту највећег животног узлета. Несвесно је легитимисао криминал. Уместо да се понаша као чељаде родитеља средње класе и из складне породице, заинтригирала га је и обузела тамна страна. Несазрео карактер упао је у ураган, скренувши са исправног пута. Сва срећа, па је увидео куда је кренуо, жели да се врати, раскричи стазу од непожељног људског корова и уз катарзу дође до циља.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво