Читај ми!

Сећање на Кобија Брајанта - Оскар на платну, мамба на терену

Навршава се три године од смрти некадашњег кошаркаша Лос Анђелес лејкерса Кобија Брајанта. Легендарни кошаркаш је у каријери освојио пет титула НБА лиге, два олимпијска злата, а трагично је погинуо у хеликоптерској несрећи 26. јануара 2020. године са својом кћерком Ђиђи.

Сећање на Кобија Брајанта - Оскар на платну, мамба на терену Сећање на Кобија Брајанта - Оскар на платну, мамба на терену

Брајант је у погинуо у хеликоптерској несрећи 26. јануара 2020. године у Калабасасу водећи кћерку и још седам путника на утакмицу, нажалост, услед густе магле, пилоти су изгубили контролу над хеликоптером који је након пада експлодирао.

Брајант је један од најбољих кошаркаша свих времена, али је као узор многим клинцима и будућим кошаркашима значио много више. Коби је током каријере и живота био познат по свом челичном менталитету, пожртвованости, у исто време смирености и темпераменту. Такође, био је и "хладан" и ужарен, у исто време префињеног стила и "дивљачке" енергије.

Јако је мали број људи који за себе може да каже да је љубитељ кошарке а није бар мало био одушевљен потезима Кобија Брајанта. Моје прво упознавање са његовим "ликом и делом" било је 2008. године у финалу Олимпијских игара које су Сједињене Државе играле против Шпаније.

Била је то мање-више тесна утакмица, "Ридим тим" је током читавог меча имао солидну предност, а када је Шпанија предвођена Наваром и браћом Гасол почела да пристиже и све озбиљније прети у четвртој четвртини Леброн Џејмс и Коби Брајант узели су одговорност у своје руке и постизали поене који су ми одузимали дах.

Чудно је како нико, па ни најпознатији људи нису имуни за насумичан сплет околности који људи воле да називају судбином. И данас дању, волим да згужвам папир из чиста мира, погледам на канту у даљем крају собе узвикнем Коби и бацим за победу у последњим тренуцима утакмице.

О Кобију су скоро сви говорили са поштовањем, био је успешан у свему што је радио. Био је спортиста, предузетник, заштитник, отац, муж али и добитник Оскара за филм "Драга кошарко" из 2017. године.

"Ово је рат звезда и он је звезда", говорили су пријатељи Кобија Брајанта много пре него што је, као освајач пет шампионских прстенова и два олимпијска злата, постао глобална звезда и узор за генерације које су следиле. 

"Мамба" је у најјачој лиги света провео 20 година свог живота, 18 пута играо је Ол-стар, 11 пута био је у првом тиму, пет пута је био НБА шампион, два пута је био МВП финала и једном регуларног дела сезоне.

Коби је са репрезентацијом Сједињених Држава освојио два олимпијска злата, у Пекингу 2008. и Лондону 2012. године.

Велики број легендарних кошаркаша носило је дрес Лејкера; Мајкан, Бејлор, Вест, Чембрлен, Абдул-Џабар, Џонсон, О‘Нил, навијачи Кобија воле више од свих.

Брајант је рођен 1978. године у Филаделфији, од 1996. до 2016. године наступао је за Лос Анђелес лејкерсе, са којима је освојио пет НБА титула. У свом "последњем плесу" Брајант је убацио 60 поена.

"Изазвао сам га да постигне 50 поена, "бараба" је убацио 60", рекао је Шекил О'нил у једном интервјуу. Могао је да игра још, али је једноставно рекао "доста" желећи да се посвети породици.

Драфтовао га је Шарлот као 13. пика прве рунде, али је читаву каријеру провео у Лејкерсима, који су повукли дресове са бројевима 8 и 24, које је Брајант носио. Постхумно је уврштен у Кућу славних.

Брајант је након успешно завршене кошаркашке каријере створио и завидну пословну империју која вреди пар милијарди долара. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару