Џордан од Најкија зарадио више од милијарду долара

Легендарни кошаркаш Мајкл Џордан зарадио је више од 1.3 милијарде долара од спонзорства са компанијом Најки, преноси Форбс. Сарадња "летећег височанства" и спортске компаније донела је успех на обе стране, а занимљиво је да је све могло бити веома другачије.

Документарни серијал "Последњи плес" који се врти око последње сезоне Мајкла Џордана у Чикаго булсима открила је много занимљивих детаља везаних за можда и најбољег играча у историји кошарке.

Једна од ствари која се помиње у последњим епизодама јесте Џорданов статус иконе и ван терена, као и најпознатији и најуноснији спонзорски уговори.

Џордан је са Најкијем 1984 потписао уговор који је донео огромне бенефите на обе стране.

Како наводи Форбс, кошаркаш је до сада зарадио више од 1.3 милијарде долара од спортске компаније, чиме та сарадња важи за најскупље спонзорство које има неко из света спорта.

Са друге стране, Џордан је постао синоним Најкија и помогао да се та компанија пробије из сенке Адидаса, Конверса и Рибока и постане апсолутни лидер на светском тржишту.

Посебну пажњу Џордан и Најки привукли су чувеним "забрањеним" патикама.

Прва линија патика које је створио Мајкл биле су забрањене  НБА лиги, јер им се боја није поклапала са правилима лиге.

Најки је платио казну, а ситуацију, добрим маркетингом, окренуо у своју корист.

Након чувене рекламе у којој Џордан изговара "Најки је 15. октобра направио револуционарну кошаркашку патику, да би је НБА три дана касније избацио из употребе. Срећом, НБА не може да забрани вама да је носите".

У првих 12 месеци продаје чувених "забрањених" патика, зарада је била више од 100 милиона долара.

Данас, Џордан има засебан бренд који послује заједно са Најкијем, а заједно покривају око 86 одсто тржишта кошаркашких патика.

Ипак, све је могло бити другачије, пошто је Џорданова прва жеља за уговор са спортском компанијом био Адидас. Наводи се и да је Мајкл био близу потписивања уговора са немачком компанијом, али да су Најки и његов агент успели да га наговоре да од тог уговора одустане.

Само прошле године, Џордан је зарадио више од 130 милиона долара, што је четири пута више од било ког другог активног НБА играча.

среда, 19. јун 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије