Навијачи бирали најбоље петорке српских тимова у АБА лиги – какве би то екипе биле!

АБА лига организовала гласање за најбоље петорке тимова који су наступа у АБА лиги. Међу играчима који су представљали српске тимове у регионалном такмичењу нашли су се и актуелни НБА играчи – Богдан Богдановић, Немања Бјелица и Никола Јокић.

Српски тимови доминирају у АБА лиги од њеног оснивања, па није ни чудно што су Партизан, Црвена звезда, ФМП и Мега изнедрили велики број кошаркашких звезда.

У очекивању одлуке да ле ће се ова сезона у региону наставити, АБА је на Твитеру организовала гласање у којем су навијачи бирали најбоље петорке клубова од настанка такмичења.

Партизан

Најбољу петорку Партизана чине: Лестер Бо Мекејлеб, Богдан Богдановић, Давис Бертанс, Јан Весели и Никола Пековић.

Мекејлеб је само годину дана био члан црно-белих, али је учествовао у освајању историјске титуле 2010. године, када је Душан Кецман тројком са своје половине донео Партизану трофеј у АБА лиги.

Богдан Богдановић је један од најбољих кошаркаша у новијој историји црно-белих, а тренутно са великим успехом наступа у НБА лиги у екипу Сакрамента. На последњем Светском првенству био је најбољи стрелац такмичења.

Давис Бертанс је Летонац који се у Партизану доказао и заслужио своје место у најквалитетнијој кошаркашкој лиги на свету. После неколико година у Сан Антонију, један од најбљоих шутера виђених на регионалним кошаркашким теренима тренутно наступа за Вашингтон.

Јан Весели је Чех који је својом борбеношћу и атрактнивним закуцавањима постао један од миљеника "гробара". После не баш успешне НБА каријере своје место под сунцем нашао је у екипи Фенербахчеа, са којом је постао шампион Европе.

Место центра резервисано је за Николу Пековића. Један од најдоминантијих високих играча у овом миленијуму због честих повреда није успео да покаже колико може у НБА лиги. По завршетку играчке каријере, био је председник КК Партизан.

Црвена звезда

Најбољу петроку Црвене звезде, по мишљењу навијача, чине Игор Ракочевић, Милан Гуровић, Квинси Милер, Немања Бјелица и Бобан Марјановић.

Ракочевић је у чак три наврата играо у црвено-белом дресу, а у каријери је био и најбољи стрелац Евролиге. Играо је у Шпанији, али и у НБА лиги, а тренутно је потпредседник Кошаркашког савеза Србије.

Милан Гуровић је некадашњи репрезентативац, а после успешне каријере у Црвеној звезди дао се у тренерске воде.

Квинсију Милеру једна сезона у црвено-белом дресу била је довољна да заувек остане у срцима "делија". Американац је по одласку из Звезде имао великих проблема са повредама и никада више није пружио партије на нивоу на ком је био у Звезди.

Немања Бјелица је дугогодишњи репрезентативац Србије. После Црвене звезде са великим успехом је бранио боје Фенербахчеа, а већ годинама игра са најбољима у НБА лиги, тренутно у дресу Сакрамента.

Још један НБА играч нашао је место у петорци Звезде. Бобан Марјановић је у црвено-белом дресу постао један од најдоминантијих центара у Европи, а кошаркашки хлеб зарађује у Даласу.

ФМП

Најбољу петорку ФМП-а, првог српског освајача АБА лиге, чине Милош Теодосић, Реџи Фримен, Зоран Ерцег, Душко Савановић и Мирослав Радуљица.

Теодосић је капитен српске репрезентације и један од најбољих евроспких кошаркаша у протеклој деценији. После ФМП-а наступао је за Олимпијакос и ЦСКА, а после излета у НБА екипи Ел Еј Клиперса, вратио се у Европу као члан Виртуса из Болоње.

За Реџија Фримена кажу да је један од, ако не и најбољи Американац који је наступао на овим просторима. За заслуге у тиму ФМП-а, његов дрес подигнут је под сводове хале у Железнику.

Зоран Ерцег је нејадашњи репрезентативац Србије. После успешне каријере у тиму из Железника играо је за Олимпијакос, Бешикташ, ЦСКА и Галатасарај. Каријеру је завршио 2015. са само 30 година.

Душко Савановић је готово цео живот провео у репрезентацији Србије. Поникао је у ФМП-у, а касније наступао у Русији, Шпанији, Турској, Немачкој и Италији.

Мирослав Радуљица и даље је српски репрезентативац. После ФМП-а играо је за еволигашке и НБА екипе, а последњих неколико година је у Кини.

Мега

Најбољу петорку Меге чине Василије Мицић, Раде Загорац, Тимоти Луваву-Кабаро, Никола Јокић и Гога Битадзе.

Василије Мицић је репрезентативац Србије, тренутнои наступа за турски Ефес и један је од најбољих плејмејкера у Евролиги.

Раде Загорац је тренутно члан Партизана, а у екипи Меге био је један од кључних играча у освајању јединог трофеја у историји клуба – трофеја у Купу Радивоја Кораћа.

Тимоти Луваву је Француз који се из Меге отиснуо у НБА лигу, где је играо за Филаделфију, Оклахома Сити, Чикаго и Бруклин.

Гога Битадзе је још један сјајан играч којег је избацила Мегина школа. Грузин је три године играо у Меги, од чега је полусезону провео на позајмици у Будућности. Члан је НБА лигаша Индијана пејсерса, односно њеног развојног тима Форт Вејн.

Никола Јокић је вероватно најбољи српски кошаркаш који је наступао у НБА лиги. Био је заштитно лице екипе Меге, а сада са великим успехом наступа за тим Денвера у НБА лиги. Репрезентативац је Србије и НБА Ол Стар играч. Прошле сезоне проглашен је за најбољег центра у НБА лиги.

среда, 19. јун 2024.
30° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије