Борба за кошаркашки Куп – Левица, "Чаир", пасоши...

Од четвртка до недеље осам српских екипа бориће се у Нишу за први трофеј у сезони – Куп Радивоја Кораћа. Освајање "Жућкове левице" пре свега ствар је престижа, али победнику даје ветар у леђа пред завршницу регионалне лиге и ривалима шаље поруку шта их очекује у трци за националну титулу. Пажњу јавности окупира и натурализовање Американаца, односно добијање држављанства по хитном поступку, како би се "изиграли" прописи о броју странаца у екипи.

Борба за кошаркашки Куп – Левица, "Чаир", пасоши... Борба за кошаркашки Куп – Левица, "Чаир", пасоши...

У веома згуснутом кошаркашком распореду, средина фебруара резервисана је за завршне турнире националних купова. Србија није изузетак, па ће се осам екипа у нишком "Чаиру" овог викенда борити за Куп Радивоја Кораћа.

У четвртак и петак играће се мечеви четвртфинала, у суботу ће бити познати финалисти, који ће у недељу одлучити ко ће ове године увис подигнути "Жућкову левицу".

Партизан брани трофеј, Звезда реноме

Трофеј брани Партизан, који је прошле године у великом финалу савладао вечитог ривала Црвену звезду и 18. пут у историји освојио национални куп, чиме се изједначио са црвено-белима по броју титула.

Екипа Андрее Тринкијерија, чини се, и ове године има улогу благог фаворита у односу на Звезду. Упркос недавном поразу у дербију, црно-бели су победама над екипама Виртуса и Будућности добили на самопоуздању и са великим амбицијама стижу у Ниш.

Звезда игра у променљивој форми, највише захваљујући тешком распореду у Евролиги, али и повредама које су омеле тим Драгана Шакоте да покаже колико заиста вреди. Али, управо ће борба за Куп бити прилика да се црвено-бели врате на победнички колосек.

Своју прилику из сенке чекају ФМП и Мега Бемакс. Оба тима освајала су "Жућкову левицу" у овом миленијуму, али су екипе Владимира Јовановића и Дејана Милојевића свакако у другом плану у односу на београдке вечите ривале.

Тимови који се такмиче у српској кошаркашкој лиги имају своје квалитете и покушаће да изненаде фаворите у четвртфиналним дуелима.

Ужичка Слобода одмериће снаге са екипом Меге, док Раднички игра против Црвене звезде у четвртак. У петак се састају ФМП и Динамик, као и Партизан и чачански Борац.

Српски пасош по хитном поступку – чему прописи ако се заобилазе?

Када се говори о Купу, посебно поглавље је прича о броју странаца у екипама. Партизан и Црвена звезда се у великој мери последњих сезона ослањају на "легионаре", махом Американце.

Како екипе које се такмиче у националном купу могу да пријаве тим са макимално четири странца, неки од кључних играча по хитном поступку добијају држављанство Србије, што у доброј мери обесмишљава основно правило о броју странаца.

На ту тему недавно се огласио и некадашњи кошаркаш Партизана и Црвене звезде Милан Дозет. 

"У чему је поента правила о броју странаца ако странцима дајете наше држављанство? Или не ваља првило или не ваља држава", упитао се Дозет и покренуо лавину коментара на друштвеним мрежама.

Пред финални турнир Купа, држављанство Србије добио је Кевин Пантер, кошаркаш Звезде, а посебан куриозитет је да је Американац члан српског шампиона постао у последњим данима недавно завршене године.

Слична је ситуација и са Вилијамом Моузлијем, центром Партизана, који је на почетку сезоне појачао црно-беле, а у Нишу би требало да игра као српски држављанин.

Од раније, као домаћи играчи наступају Чарлс Џенкинс из Звезде и Маркус Пејџ из Партизана, па је Тринкијерију и Шакоти олакшан избор вишкова пред дуеле у Нишу. 

Очигледно је да најјачи европски клубови не могу без странаца, а сличан рецепт преузели су и српски тимови. Американци су ове сезоне најбољи играчи београдских клубова – Звезда не може да замисли екипу без Брауна и Берона, док су велике успехе црно-белима донели Волден, Томас и Мозли.

То даље доводи до питања чему правило које ограничава број странаца, уколико без њих клубови не могу бити конкурентни у Евролиги и Еврокупу, па чак и у АБА лиги. Људи који воде српску кошарку требало би коначно да реагују и донесу праву одлуку која ће бити у интересу како клубова, тако и младих српских играча.

Борба за престиж или више од игре

Куп је специфично такмичење и због чињенице да се игра на једну победу, што значи да један лош дан може значити и елиминацију са турнира. У таквом систему фаворизоване су мале екипе, које на тај начин имају шансу да помрсе конце фаворитима.

Куп Радивоја Кораћа свакако није најважније такмичење у сезони, али представља ствар престижа, као и прилику да се у директним окршајима са конкурентима покаже снага и пошаље порука пред завршницу АБА лиге, а нарочито национални шампионат.

Два највећа српска клуба ове сезоне одиграла су два међусобна дуела – обе екипе победиле су у мечевима у којима су били домаћини. Очеиквани дуел у финалу Купа могао би да да одговор на питање ко је у овом тренутку спремнија екипа, али и ко ће имати "пол-позицију" пред евентуалне борбе за титуле на Јадрану и Србији.

И сами играчи имају мотив да покажу колико вреде. Неретко су се појединци, управо захваљујући блиставим партијама у Купу, издвајали од већине и направили себи стазу до кошаркашких звезда.

Дворана "Чаир" ће шести пут заредом бити домаћин Завршног турнира Купа Србије. Ниш се у претходним годинама показао као изванредан организатор и домаћин, у мери колико то навијачи два највећа српска клуба дозвољавају, па нема разлога да не верујемо да нас и ове године очекује кошаркашки спектакл.

Учесницима треба пожелети здравље и срећу, навијачима успех њихових миљеника, а кошаркашкој публици ужитак какав само Куп Радивоја Кораћа може да причини.

Нека игре почну!

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 24. јун 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару