Божићно "лудило" у НБА лиги

Новогодишњи и божићни празници обично су период године када постоје паузе у многим спортовима, али не у НБА лиги. Баш супротно – организатори најјаче кошаркашке лиге света труде се да током Божића навијачима приреде прави спектакл.

Слично је као у Премијер лиги, када се традиционално игра за "Боксинг деј" (дан након Божића), али у НБА прилику да се на паркету за празник нађу имају само најбољи.

Календар се прави тако да предност имају претенденти за титулу, као и звучније екипе које ће у дербијима привући велики број навијача.

Ове сезоне ћемо имати пет утакмица и оне ће се низати једна за другом – од 18 часова по средњоевропском времену програм почиње дуелом између актеулних шампиона Торонто репторса и Бостон селтикса.

Након дербија Источне конференције следи дуел Филаделфије 76ерс и Милвоки бакса (20.30), док ће од 23.00 на терен Хјустон рокитси и Голден стејт вориорси. Вицешампион НБА лиге осакаћен повредама не пружа ни део онога што је чинио претходних година, али ће сигурно бити спреман за окршај са "ракетама".

У том мечу бисмо могли да гледамо деби српског кошаркаша Алена Смаилагића. Опширније о свему прочитајте ОВДЕ.

С друге стране, коначно је прорадила комбинација Џејмс Харден-Расел Вестбрук. У протеклих десет мечева Харден је просечно бележио 36,9 поена, 5,1 скок и 6,8 асистенција, а после споријег старта и Вестбрук је коначно на нивоу који се од њега очекује – 27,1 поен, 8,5 скокова и 7,7 асистенција.

Утакмица која изазива највише пажње код љубитеља кошарке у САД, али и широм света, јесте она између градских ривала Лејкерса и Клиперса. Они ће играти у "прајм тајму", од два сата после поноћи по нашем времену.

"Језерџије" су лидери на Западу, забележили су 24 победе и само шест пораза од почетка сезоне, а за Божић ће бити спремне и највеће звезде. Леброн Џејмс и Ентони Дејвис били су под знаком питања због проблема са повредама, али су успели да се опораве.

"Морамо да будемо сигурни да су наши играчи здрави и паметно контролишу своју енергију у ово доба године. Морамо да схватимо да је у питању маратон", истакао је тренер Лејкерса Френк Вогел.

Серију утакмица ће затворити Денвер нагетси, који ће покушати да оправдају улогу фаворита у сусрету са Њу Орлеанс пеликансима. Почињу 4.30, а први пут после много година, имаћемо једног српског представника, чак и у случају да Смаилагић не дебитује.

Никола Јокић предводиће франшизу из Колорада, која први пут од 2012. игра 25. децембра, у нади да ће задржати другу позицију на Западу.

Јокић блиста последњих недеља, против Финикса је забележио седми трипл-дабл у сезони, док ће Нагетси у добром расположењу дочекати "пеликане" и због чињенице да је тренер Мајк Мелоун продужио уговор до 2023. године.

"Ништа од овога не би било могуће без напорног рада, посвећености и поверења које имају наши играчи, али и цео стручни штаб. Волео бих да се захвалим невероватним навијачима у Денверу јер су поново учинили да наш 'Пепси центар' буде једно од најтежих места за игру у НБА. Радујем се што настављам у овом клубу и подвлачим да је крајњи циљ освајање титуле", оптимистичан је Мелоун.

Патике, дресови, рекламе...

Колико је важан божићни програм НБА лиге у Америци потврђује чињеница да готово сви играчи, током те вечери, носе посебно дизајниране патике. Тако ћемо имати прилику да видимо карактеристичне дезене са џемпера пренесене на обућу, посвете члановима породица, поруке о друштвеним темама...

Један од најзаступљенијих биће персонализовани модел за Кевина Дурента, који због повреде тетива пропушта читаву сезону, али ће га носити други играчи. У питању је "Најкијев" модел назван по његовој тетки Перл.

"За мене је савршен начин да, као кошаркаш, помогнем и пошаљем поруку подршке људима оболелим од рака јер имам чланове породице које је такође погодила ова тешка. Стаћу иза те поруке и надам се да ћу инспирисати многе", рекао је Дурент и додао:

"Моја тетка је љупка и брижна особа која свима жели добро. Задржати њену причу живом, за моју породицу и мене је веома битно. Најважије је, ипак, помоћи људима који се са овим проблемом боре сваки дан."

Некада су тимови имали посебне гарнитуре дресова за празнике, временом су оне нестале, али постоји могућност да их у будућности поново гледамо.

"Човече, волео бих да сутра уђем у свлачионицу и да имамо божићне дресове. Морамо да их вратимо", твитовао је Џејмс и затражио од свог спонзора да их поново креира.

НБА традиционално прави најинтересантније рекламе баш пред Божић и Нову годину, најупечатљивија је свакако она када неке од највећих звезда погађају тројке и "свирају" нумеру посвећену Деда Мразу.

Спектакл је све пре и током ових неколико празничних дана – све је спремно за почетак божићног "лудила" у најјачој кошаркашкој лиги на свету.

Никола Ђукић (NikolaDjukic43)

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи