НБА лудило почиње, "Краљ" на старог знанца, Голден стејт на Лиларда и дружину

Завршен је регуларни део сезоне НБА лиге. Забележени су велики успони и падови тимова, испливала су пријатна а потонула непријатна изненађења, али једно је сигурно – лудница почиње. Парови плеј-офа су познати, а ове године, чини се, гледаће се најзанимљивија завршница НБА лиге у последњих неколико година.

Акценат је наравно на прошлогодишњим финалистима који неће имати нимало лак пут до жељеног циља.

Голден стејт хоће да се освети Кливленду, који их је шокантно савладао прошле сезоне, иако су „ратници" имали предност од три према један у победама у финалној серији.

Да би то урадили, они морају да у првом колу буду бољи од једног од најбољих тандема на ниским позицијама Лилард–Мекалум и нимало наивних Портланд трејлблејзерса. Портланд је преузео осмо место од Денвера и успео да га задржи до последњег кола. Портланд ће своје шансе тражити у већ поменутом тандему, али и кроз тимску игру и енергију младих играча Трејлблејзерса. Велики пех Портланда јесте повреда Јусуфа Нуркића, који је играо веома добро и који је претендовао да буде највећи проблем Голден стејту.

Вориорси у завршницу сезоне улазе доста мотивисани, а како и не би били. У плеј-оф улазе јачи за Кевина Дурента, једним од најбољих играча лиге, а у његовом одсуству остатак екипе је показао карактер и предвођени двоструким МВП-јем лиге Стефом Каријем и одличним шутером Клејом Томпсоном, успели су да задрже лидерско место Западне конференције.

На другој страни Сједињених Држава, бранилац титуле, екипа Кливленда, сигурно је једва чекала да завршни део сезоне почне. Прошлогодишњи шампион је, након веома солидног старта, упао у велику кризу игре и последњих месец и по регуларне сезоне завршио са негативним скором. Главни проблем тима из Охаја јесте одбрана и незаинтересованост коју су показали али и играчки кадар, јер су са потписивањем играча били активни до последњег дана првенства. Ипак, предвођени су Леброном Џејмсом, Кајријем Ирвингом и Кевином Лавом, играчима који су у стању да укључе плеј-оф режим игре и доминирају у сваком сегменту игре. У бројним потписима и отказима, успели су да нађу улоге у тиму ветеранима какви су Фрај, Корвер, Џеферсон и Вилијамс и сигурно је да ће Кливленд пребродити лошу завршницу сезоне и мотивисано ући у одбрану титуле.

Противник ће им бити екипа Индијане, предвођена звездом лиге Полом Џорџом.

Пејсерси на почетку године нису успели да створе идентитет тима и имали су бројне кадровске проблеме. Како је време одмицало, тим Ларија Берда је подизао форму, да би на крају сезоне био у борби за шесту позицију, којом би избегли прва два фаворита Источне конференције. На крају су завршили као седмопласирани, што их је игром случаја довело до окршаја са Кливлендом.

Уз одличног Џорџа, који је израстао у заштитно лице франшизе, Индијанину игру воде Тиг, Стивенсон и Елис, који су до сада неколико пута у каријери покушали да задрже Леброна у плеј-офу, али и младе наде Тарнер и Јанг.

Такође један од најзанимљивијих дуела биће онај између Хјустона и Оклахоме, на Западу. Биће то свакако посластица за сваког НБА навијача јер би могла да одлучи до сада мртву трку за МВП награду коју воде Расел Вестбрук и Џејмс Харден.

Фаворит за пролаз у наредну фазу је Хјустон, због веће тимске хемије и бољег играчког кадра, али свакако да се нешто пита и за сада индивидуално најбољи играч лиге, Расел Вестбрук. Зачин на ову утакмицу јесу међусобни коментари Хардена и Вестбрука о трофеју најкориснијег играча, као и чињеница да су они пре само неколико година били саиграчи у Оклахоми.

Лос Анђелес клиперси ће у првој рунди играти против екипе Јуте. Клиперси су стекли предност домаћег терена, која ће им бити преко потребна за елиминацију одличне Јуте. Тиму из града анђела биће ово можда и последња година коју проводе у истом саставу и зато су они под великим притиском успеха, док, с друге стране, Јуту краси тимска игра и веома добра одбрана којом ће покушати да изненаде противника.

У последњем окршају на Западној конференцији, екипа Сан Антонија игра против Мемфиса. Спарси још једном у плеј-оф улазе без превелике медијске пажње, иако су сезону завршили као другопласирана екипа. За пролаз у другу рунду мораће да избаце екипу Мемфиса, тим који их је два пута у претходних неколико година избацивао управо у првој фази доигравања. Акценат овог дуела биће дуел браће Гасол али и стила „старомодне" кошарке коју играју обе екипе.

Бостон на Истоку дочекује Чикаго. Селтикси су једно од најпријатнијих изненађења јер су сезону завршили као првопласирани на Истоку. Противник им је екипа Чикаго булса, коју су плеј-оф обезбедили у последњем колу. Селтиксе одликује тимска игра без иједне „звезде" у тиму, док се противници с друге стране управо ослањају на своје кључне играче – Батлера, Вејда и Ронда.

Торонто ће у првој рунди играти против Милвокија. Репторси се сматрају за једину екипу која се може супротставити Кливленду, али да би дошли до тога, морају за почетак да буду бољи од Милвокија. Бакси су скуп младих, амбициозних и атрактивних играча и тренера који ће покушати да изненади Торонто, који важи за екипу против које је веома тешко играти на гостујућем терену, јер иза њих стоји читава Канада.

У последњем двобоју Источне конференције, Вашингтон се сусреће са Атлантом. „Мађионичаре" предводи тандем Вол–Бил, који има одличну подршку у Богдановићу, Морису и Џенингсу, док с друге стране Атланта своју шансу тражи кроз одличне партије Хауарда, Мислапа и Шрудера.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару