Полемика ФМП-а и Партизана пред други меч полуфинала

Вечерашњи други дуел полуфиналне серије Суперлиге између ФМП-а и Партизана (21.00) има "предигру", пошто су "пантери" одлучили да у хали у Железнику из црно-белог табора могу бити само играчи и стручни штаб, на шта су из Хумске бурно реаговали.

Први меч двa ривала осим убедљиве победе Партизана, обележило је и увредљиво скандирање упућено породици Човић, због чега је утакмица прекидана у неколико наврата, а морао је да реагује и тренер Џикић, који је путем разгласа замолио присталице црно-белих да то не чине.

Из Железника је потом стигла одлука, која подразумева да у реваншу у хали што се црно-белих тиче, могу да присуствују само играчи и стручни штаб.

"Улаз у халу бити омогућен само гостујућој екипи и стручном штабу, и најужој управи клуба (пет чланова без обезбеђења) иако размене карата на том нивоу није било пред прву утакмицу. На овакав корак, без обзира на чињеницу да се лишио значајног прихода, КК ФМП се одлучио након свих дешавања током прве утакмице полуфинала плеј-офа, иако је на време и званичним дописом упозорио све надлежне органе Кошаркашке Лиге Србије да до њих може доћи. Атмосфера линча, мржње, најприземнијих увреда са трибина, примитиваца, самозваних 'навијача' Партизан НИС/МТС којима су већ годинама изложени поједини играчи, поједини чланови управе нашег клуба, 28. маја ове године превазишла је сваку меру, коју било ко нормалан, ко жели да прати једну кошаркашку утакмицу и ужива у спортској представи, може да схвати", стоји у саопштењу ФМП-а.

Разлог за доношење овакве одлуке, руководтсво тима из Железника је образложило на следећи начин:

"Зато смо се одлучили да српску спортску јавност поштедимо још једног понижења српске клупске кошарке: увреда, вређања и атмосфере у којој су у првом плану неспортске ствари, и да омогућимо колико-толико спортски амбијент за одигравање утакмице.  Не желимо више да учествујемо у унапред организованим 'представама' у којима је циљ да се нарушава људско достојанство и интегритет некога, ко није њихов истомишљеник, нити да будемо актери било каквих политичких 'трибина' и квазиопозиционих представа, оних који се стално жале да су у подређеном положају, а који заправо од ове државе добијају, а и добијали су, изузетно велика новчана средства, мерена у милионима евра, за разлику од КК ФМП, а који је произвео на десетине репрезентативаца за ову земљу, и низ пута био брутално оштећен на утакмицама са КК Партизан у претходном периоду".

Они су се осврнули и на вређања са трибина у првом мечу:

"Поставља се питање на које треба да одговоре многи, имајући у виду да су пропозиције такмичења јасне, али се не примењују из страха. Наиме, члан 30. пропозиција такмичењу је врло јасан, али у суботу није примењен? У њему се јасно наводи да 'први судија, у случају увредљивог скандирања и неспортског навијања, по својој процени, опомиње гледалиште, касније после друге опомене, празни део трибина или као најтеже мере, након више прекида, празни целу халу или прекида утакмицу...'. То се није догодило, па ће зато КК ФМП учинити све што је у његовој моћи да се заштити од примитиваца, када то већ не могу, или неће да ураде судије и надлежни органи КЛС", пише у саопштењу КК ФМП .

Партизан: Ово је елементарно непоштовање ривала!

Очекивано, убрзо је стигао и одговор клуба из Хумске, који овкву одлуку види као непоштовање и политизацију спорта.

"Одлуку управе КК ФМП из Железника (Ван или унутар система) да на другој утакмици полуфинала плеј-офа дозволи улазак у халу само играчима и члановима делегације КК Партизан НИС који се налазе на клупи, као и члановима најуже управе (5 чланова, без обезбеђења) кошаркашки клуб Партизан НИС сматра елементарним непоштовањем ривала. Уколико се за одлуку о непуштању улазница у слободну продају може пронаћи оправдање у бојазни ФМП-а да навијачи Партизана не дођу у великом броју и тако на гостујућем терену учине да наш тим има већу подршку од ривала, даље наводе саопштења КК ФМП, (Ван или унутар система) трагикомичан покушај политизације, стављање једне осионе организације у позицију жртве и тумачење правила од стране мајстора из система за заобилажење истих, нећемо коментарисати", стоји у саопштењу.

Црно-бели су се такође осврнули да неспортске повике са трибина током првог окршаја два тима:

"На скандирања са трибина током прве утакмице, поступили смо у складу са спортским и витешким начелима. Реаговао је и званични спикер и спортски директор и тренер КК Партизан НИС. Уосталом, за дело својих навијача смо и више него драконски кажњени (360.000 динара). Нарочито ако се у обзир узме ранија пракса кажњавања и за тежа дела од 'вербалног деликта' који ни једног тренутка не одобравамо, како нам се бестидно спочитава у наводима који стижу из Железника. Примера ради, баш у Железнику (унутар система) је одиграна најгоре организована утакмица у историји наше кошарке (Финале плеј-офа 2012. уз пљување, дрмање кошева, убацивање разноврсног арсенала предмета у терен...) а изречена казна је износила свега стотинак хиљада динара".

"О томе шта представља Партизан за српску кошарку, броју репрезентативаца и начину пословања клубова беспредметно је уопште расправљати. Уосталом, ми знамо ко смо и шта смо, а знате ли ви господо из Стјепана Супанца 15а?", питају се на крају црно-бели.

ФМП: Можда смо мали, али за Вас смо велики

Кошаркаши клуб ФМП одговорио је Партизану на саопштење које је стигло као одговор на одлуку клуба из Железника да навијачима црно-белих забрани присуство на утакмици полуфинала Суперлиге Србије.

"Драга господо из КК Партизан НИС/МТС изненађени смо вашом реакцијом на једно нормално, цивилизовано саопштење у коме обавештавамо јавност да користимо наше право да забранимо улазак ваших “навијача” у дворану у Железнику. Чињеница да сте реаговали на наше саопштење на овакав начин, без аргумената, позивајући се на неку “величину клуба”, не одговарајући на суштину чињеница које смо изнели, говори да смо погодили право у центар", стоји у саопштењу ФМП-а.

"Можда смо по броју присталица мали клуб, али смо по много чему велики, чак и за Вас. Почев од тога да добро знамо ко смо, како смо настали и кога смо све у том систему направили. Довољно је погледати списак репрезентација у свим старосним категоријама од почетка 21. века па до данас, али се и подсетити историје трансфера играца који су поникли у Железнику, а каријеру настављали у Партизану. Неки попут Милојевића, Весе Петровића, Николе Булатовића, Душана Кецмана, Андрије Милутиновића, Мирослава Радуљице, Милана Мачвана, Александра Рашића. Многе од њих сте годинама "отимали" користећи своју позицију и политичке везе, не питајући се тада "да ли смо у некаквом систему или не" и "ко смо и одакле смо", наводи клуб из Железника.

У истом саопштењу, ФМП наводи да је познато какво је пословање КК Партизан у претходним годинама.

"За разлику од других клубова које сте уништили својом бахатошћу, ми се ни пре, а ни сада нисмо плашили да Вам директно кажемо да је ваше пословање, којим сте као “перјаница” и “монополиста” српске кошарке са огромним државним буџетима, бројним трансферима и пуним дворанама, дошли у ситуацију да Вас држава спасава од пропасти и дуга од више милиона евра, а ви знате заšшто је то тако и очигледно се плашите да истину каžжете својим присталицама, али то је Вашš проблем са којим живите."

Клуб из Железника је поновио да се не плаши бројније и гласније публике, већ да се код једног броја навијача црно-белих термин "бодрење" своди на пуко вређање противника.

"КК ФМП се не боји бројније и гласније публике, деценијама смо се носили и са таквим ситуацијама и дозвољавали гостујућим навијачима да уђу у дворану у Железнику и бодре свој тим. Само што се термин “навијање” и “бодрење” код једног броја ваших присталица променио и своди се на пуко вређање противника и не бирање средстава да се дође до циља. То је производ болести вашег система који се зове мржња према свима другима, а који узгајате уназад преко 10 година".

У наставку се наводи да Партизан понајмање има право да скреће пажњу о политизацији, а да су већ годинама уназад конференције Партизана везане за све, само не за спорт.

"О политизацији целокупне ситуације Ви понајмање имате право да било коме скрећете пажњу, јер су Вам конференције за штампу у претходних неколико година биле све само не везане за спорт, а утакмице митинзи и средстава за рекетирање државе. Што се тиче вашег пословања, довољно говори једна антологијска изјава једног од ваšших бившšих “да су утакмице Партизана у пуној Арени чист губитак за клуб, али и празник за српску кошарку"”, стоји у саопштењу и на крају закључује:

"Морамо рећи на крају, да нисмо схватили суштину вашег саопштења и “шта рећи, а не заплакати… од смеха?"”.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару