Најтежи порази у НБА лиги

Док се у европској кошарци порази од 20 и више разлике сматрају убедљивим а од 30 и више кошева катастрофалним, у НБА лиги владају други стандарди. Порази од 40 и више разлике тек почињу да привлаче пажњу медија, а већи од тога добијају епитет „катастрофални". Ово су неки од најтежих пораза у историји НБА лиге.

Утакмица између Сан Антонио Спарса и Сакременто Кингса одиграна 22. априла 2006. године остаће у ружном памћењу клуба из Калифорније. Екипа која се само неколико година раније, са Дивцем, Стојаковићем, Вебером и дружином борила за НБА финале, те ноћи претрпела је један од најтежих пораза у клупској историји. Спарси су у сред „Арко арене", у плеј-оф утакмици тријумфовали са 34 поена разлике, добивши меч резултатом 122:88.

Најтежи пораз у клупској историји Кингси су нанели Далас Мавериксима 29. децембра 1992. године када су екипу из Тексаса „преслишали" са 58 поена разлике. Два дана пред нову годину Кингси су на свом паркету „разнели" Мавериксе резултатом 139:81.

Почетак новог миленијума није изгледао обећавајуће за Бостон Селтиксе који су претходно, дуго времена, заједно са Лејкерсима, суверено владали НБА лигом. Најтежи пораз у историји популарни „Келти" имали су пред својим навијачима 31. јануара 2003. године када су од Детроит Пистонса изгубили са 52 поена разлике. Чонси Билапс, Бен Валас и другови предводили су те ноћи Пистонсе до историјске победе. Последњу шансу да сачува част Бостон је изгубио крајем треће четвртине када је због друге техничке грешке, коју је добио када се драо на судију, искључен Пол Пирс. Исте сезоне Бостон је некако успео да се домогне плеј-офа, док је Детроит освојио шампионску титулу.

Након повлачења Мајкла Џордана, моћни Чикаго Булси су склизнули на дно, поставши једна од најгорих екипа НБА лиге. Најгори пораз у пост-Џордановој ери, реновирана екипа Булса претрпела је 8. новембра 2001. године када су их „прегазили" Минесота Тимбервулфси са 53 поена разлике. Екипа из Минесоте меч је добила резултатом 127:74. Колико је Минесота била доминантна најбоље говори податак да су чак седморица играча ове екипе постигла двоциврен број поена. Најефикаснији у катастрофалним Булсима те вечери био је Рон Мерсер који је постигао само 15 поена. Овај играч једини је постигао двоцифрен број поена за Чикаго.

Један од најтежих пораза у плеј-офу Лејкерси су нанели Хоксима, само што те 1956. године тимови нису били стационирани у Лос Анђелесу и Атланти, већ у Минесоти и Сент Луису. Победу од 58 кошева разлике Минеаполис Лејкерси нанели су Сент Луис Хоксима 19. марта 1956. године. Оно што је занимљиво је чињеница да су у наредну рунду ипак прошли Сент Луис Хокси који су елиминисали Лејкерсе са 2:1 у серији. И поред тога срамота због убедљивог пораза остаје неизбрисива.

Више од пола века касније, 27. априла 2009. године Њу Орлеанс Хорнетси су у плеј-офу истом разликом поражени од Далас Маверикса. Екипа из Тексаса предвођена Дирком Новицким тријумфовала је над Хорнетсима резултатом 121:63. Иначе овај пораз је само био круна очајне игре Хорнетса у плеј-офу.

Божић 1962. године (по Грегоријанском календару) није био срећан за Њукорк Никсе који су тог дана доживели још један катастрофалан пораз. Екипу из „Велике јабуке" савладали су Сиракуза Нешналси (касније Филаделфија Севентисиксерси) невероватним резултатом 162:100.

У марту исте године Никси су претрпели пораз у којем су примили 169 поена. Утакмица између Филаделфија Вориорса и Њујорк Никса завршена је победом тима са Флориде резултатом 169:147. Оно по чему ће ова утакмица остати запамћена је невероватних 100 поена легендарног Вилта Чембрлена. Сама чињеница да, у време када није постојала тројка, Никси нису успели да макар на тренутак зауставе једног играча сврстава пораз тима из „Велике јабуке" у један од најтежих у историји лиге.

Шта тек рећи за Голден Стејт Вориорсе, који су у марту 1972. године од Лос Анђелес Лејкерса изгубили са 63 поена разлике. Тим из Лос Анђелеса утакмицу је добио резултатом 162:99.

Најтежи пораз у историји НБА лиге претрпео је Мајами Хит и који се 17. децембра 1991. године прописно осрамотиу пред својим навијачима. Мајами је те ноћи изгубио од Кливленд Кавалирса са невероватних 68 поена разлике. Коначан резултат био је 148:80 за „коњанике". Све ово догодило се док је Леброн Џејмс био још клинац, пре него што је дебитовао за Кливленд и прешао у Мајами. Неки други играчи били су јунаци и антихероји тог дуела.

За Мајами само двојица играча постигла су двоцифрен број поена. Стиви Смит постигао је 15 поена, док је резервиста Кевин Едвардс убацио десет кошева. Највише је подбацио Глен Рајс који је постигао само девет поена. Са друге стране осморица кошаркаша Кливленда имала су двоцифрен учинак. Џон Битл и Марк Прајс постигли су по 18 поена, Џејмс и Доерти убацили су по поен мање, Џон „Хот Род" Вилијамс постигао је 16 поена, док су по 11 кошева убацили Бенет, Оливер и Фери.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару