Ивковић: Губимо најбољу децу

Доскорашњи селектор Србије Душан Ивковић упоредио је стање у нашој кошарци са Србијом под санкцијама. Враћамо се у јаничарско време када се најбоља деца бирају и одводе у неповрат", истакао је Ивковић.

Доскорашњи селектор наше репрезентације Душан Ивковић рекао је да га кошарка у Србији подсећа на нашу државу када је била под санкцијама.

Доскорашњи селектор репрезентације Србије је, у интервјуу за најновији број недељника НИН, нагласио да многи млади таленти који су одлично скаутирани не само у кошаркашком смислу већ и образовном, културном, одлазе из земље већ с 11 или 12 година.

"Враћамо се у јаничарско време када се најбоља деца бирају и одводе у неповрат", казао је Ивковић.

Он је рекао да и у кошарци имамо фудбалски манир прања пара преко куповине играча и додао да је форсирање два најјача клуба сигуран пут у пропаст.

"Треба ревитализовати старе центре, попут Чачка, Крушевца, Краљева, Крагујевца, формирати јаку јуниорску лигу, а не доводити играче у Београд и онда их што пре 'утопити'", рекао је Ивковић.

Упитан да ли убудуће у репрезентацију треба позивати кошаркаше који нису били повређени, а одбили су да играју за национални тим, бивши селектор је поручио да на такве играче не треба рачунати.

"Питајте неповређене играче зашто нису играли, а да се ја питам, не бих их звао. Нисам за пријаве против оних који одлуче да не играју за национални тим, јер онда ФИБА прописује забрану играња у року од шест до 12 месеци, чиме аутоматски губе уговоре", казао је трофејни тренер.

Он је навео да разуме да је сезона дуга и напорна, али да су сви професионални спортисти у сличној ситуацији.

"Зато мислим да треба радити с онима који желе да играју", додао је Ивковић.

Бивши селектор је, такође, истакао да селекција коју је водио на Европском првенству у Словенији неспорно има огроман потенцијал.

"Да будемо објективни, нисам баш намерно бирао најмлађе. Одабрао сам оно што је преостало, оно што сам у последњем моменту могао да одаберем", рекао је Ивковић.

Он је казао да још није одлучио да ли ће наставити тренерски посао и да би о томе прво требало да разговара с породицом.

"Лично, осећам да могу да радим боље него што сам икада радио. У сваком случају, нећу чекати да неком од колега тренера 'одлети глава', па да преузимам клуб. То не долази у обзир. Када дође време, размислићу да ли би требало да наставим са тренерским послом", казао је Душан Ивковић.

Ивковић је као селектор Југославије освојао Европско првенство 1989, 1991. и 1995. године и Светско првенство 1990. у Аргентини. Такође, на Олимпијским играма у Сеулу 1988. предводио је национални тим до сребрне медаље.

С репрезентацијом Србије је 2009. године био други на континенталном шампионату, а на недавно завршеном такмичењу у Словенији био је седми, чиме је обезбедио пласман на Светско првенство следеће године у Шпанији.

У клупској каријери водио је многе клубове - Партизан, ЦСКА Москва, Олимпијакос и друге, а Евролигу је освојио два пута.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару