Читај ми!

Ко може Леброну „на црту"

Ера Леброна Џејмса је коначно почела. Са две шампионске титуле са Мајамијем момак из Охаја је коначно потврдио да је можда најбољи играч на планети у овом тренутку. Са висином од 203 центимртара и 113 килограма мишића, Џејмс је је играч кога је малтене немогуће чувати. Иако је неприкосновен у нападу, амерички новинари сматрају да постоје играчи који би у овом тренутку могли да се равноправно носе са Џејмсом у игри „један на један".

У овом тренутку неприкосновени краљ НБА паркета је Леброн Џејмс који је последње две године предводио Мајами до шампионских титула. О игри „краља Џејмса" већ је све речено. Звезда Мајамија важи за једног од најснажнијих играча у лиги који савршено користи комбинацију сирове снаге, технике, прецизног шута, скока и интелигенције на паркету. У игри „један на један" мало је оних који би могли да се супротставе овом играчу, посебно у одбрани. Ипак, сматра се да би десет НБА играча могло да парира Леброну у нападу.

Ера Кобија Брајанта је на заласку. Први играч који је након Џордана обележио један период НБА лиге пре неколико дана напунио је 35 година. Ипак, навијачи ће имати привилегију да и ове сезоне гледају Кобија на НБА паркетима. Познаваоци НБА лиге сматрају да, иако ветеран, Коби може да се носи са Леброном у игри „један на један". Популарна „црна мамба" и даље има снаге да се супротстави Џејмсу. Шут, продор, дриблинг, сви параметри два кошаркаша су скоро исти, једина је разлика што је Коби до већ ушао у историју као један од најбољих стралаца лиге и што има пет шампионских прстена, као и невероватно искуство иза себе. У овом тренутку многи и даље верују да је Коби још увек испред Џејмса. 

Звезда Оклахома Тандерса, Кевин Дурант, један је од кошаркаша за које се сматра да би могли да "изађу на црту" Леброну у игри „један на један". Дурант не поседује физичке предиспозиције као Џејмс, али се сматра да има бољи шут и да може ефикасно да постиже поене са много више позиција. На тај начин Дурант би се супротставио Џејмсовој физичкој супериорности.

Дирк Новицки је у финалу пре две године преотео славу Леброну, када је са Даласом у финалној серији савладао Мајами. Немац је на тим утакмицама демонстрирао зашто је један од најбољих офанзивних играча НБА лиге. У евентуалној игри „један на један" против Џејсма Новицком у прилог иде сјајан шут, али и висина, имајући у виду да је десет центиметара виши од Џејма. Ту предност интилигентан играч попут Новиског сигурно би знао да искористи.

Исте године када је Џејмс закорачио на НБА паркет, свој деби у најјачој лиги на свету имао је Кармело Ентони. За разлику од Џејмса, од Мела се тек очекује да Никсе одведе до шампионске титуле. У евентуалној игри „један на један" Мело би могао да се носи са „краљем Џејмсом" имајући у виду да попут Дуранта има сјајан шут са скоро свих позиција. За разлику од Дуранта Ентони поседује и сјајну конституцију, тако да би могао донекле и да се под кошем супротстави снажном Леброну.

Расел Вестбрук по конституцији је доста ситнији од Џејмса. Ипак, са висином од 191 центиметар и тежином од 85 килограма овај атлета поседује невероватну брзину и први корак којим иза себе оставља скоро сваког противника. Управо је то његова предност коју користи против већих и јачих играча. Вестбрук без проблема пробија одбране противника, тако да игра „један на један" против Џејмса не би била толики проблем. Још један квалитет овог играча је невероватан одраз, тако да мањак у центиметрима Вестбрук надокнађује одличним скоком.

Крис Пол важи за једног од најтврђих играча НБА лиге. Са висином од 183 центиметара и тежонином од око 80 килограма Пол је комбинацијом брзине, прецизног шута и интилигенције на паркету успео да се супротстави много јачим и већим кошаркашима. Иако важи за одличног асистента, Пол је сјајно знао да решава ситуације „један на један" користећи наведене квалитете. У окршају са Џејмсом, Пол би свакако правио доста проблема звезди Мајамија. Наравно, тешко да би овај играч, и поред све чврстине, могао да заустави продоре мишићавог Леброна.

Један од ретких играча који Леброну може да парира физички је Двајт Хауард. Најсавршеније грађени кошаркаш није имао импресивну сезону у Лејкерсима, а често му се замера да је и поред свих мишића превише мекан играч. Ипак, Хауард је више пута доказао да осим мишића зна одлично да игра кошарку. Осим сјајних нападачкиих способности верује се да би Хауард задао муке Леброну у игри „један на један", и да не би пустио зевезду Мајамија да постиже поене ближе кошу. У евентуалном окршају два кошаркашка титана Џејмс би вероватно пробао да пробије Хауарда шутем са дистанце.

Кевин Лав је још један од играча са којим би Леброн, који игра одличну одбрану, имао проблема. Звезда Минесоте неколико центиметара је виша Леброна и за три поена подједнако добро гађа са свих позиција. Попут Дирка Новицког Лав има одличан скок шут који би Леброн тешко бранио. Посебан квалитет Лаву даје одличан скок којим купи сваку лопта која се одбије о обруч. У евентуалној игри „један на један" то би биле велике предности на страни играча Минесоте.

Дерон Вилијамс је један од играча који би можда могао да зада муке Леброну Џејмсу, пре свега у нападу. Вилијамс је навикао да постиже поене из невероватних позиција, а не либи се да на кош шутира далеко иза линије за три поена. Он је довољно брз да може продором да дође под кош, али ако га крену шутеви са дистанце онда је незаустављив.

Ако је Двајт Хауард један од играча који може да се носи са Леброном физички, Блејк Грифин је једини који у овом тренутку може снагом и конституцијом да засени звезду Мајамија. Грифин савршено зна да користи своје физичке предности, а рецепт је једноставан. Када си јачи од неког, искористи снагу да надјачаш противника. Позната су монструозна закуцавања која Грифин свакодневно изводи на НБА паркетима, па се чини да би у игри „један на један" кошаркаш Клиперса против Џејмса изводио сличне акробације. Опет, било би занимљиво да се види његов одговор на изузетне нападчке способности Џејмса, који би на снагу узвратио техником и шутом.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару