Незаборавни моменти у НБА финалима (први део)

Мајами и Сан Антонио ускоро почињу нову финалну серију за наслов првака НБА лиге. Тим са Флориде планира да одбрани шампионску титулу, док екипа из Тексаса жели да шампионско прстење врати на Запад. Уочи овог дуела, подсетимо се на неке незаборавне моменте у финалним серијама за титулу.

Леброн Џејмс ће предводити Мајами у одбрани титуле освојене прошле године. Популарни „Краљ Џејмс", и поред сјајних игара прву титулу освојио је тек након девет година у НБА лиги. И даље се памти његова партија у финалној серији када је био убедљиво најбољи на паркету. У петој утакмици, за коју се испоставило да је одлучујућа, Џејмс је имао трипл-дабл учинак од 26 поена, 11 скокова и 13 асистенција. Шампионска титула је оправдано припала Мајамију док је награда за МВП играча са заслужено дошла у руке Леброна.

Сезону Раније Леброн Џејмс је играо своје друго финале (прво са Мајамијем), али тада га је засенио маестрални Дирк Новицки који је и поред незгодне повреде прста, сјајним играма донео тријумф Даласу. Тим из Тексаса финалну серију против Мајамија добио је резултатом 4:2. Немац је посебно бриљирао у другој утакмици у којој је Далас, у последњој четвртини имао 15 поена заостатка. Новицки је кључни поен, након сјајног продора, постигао повређеном руком 3,6 секунди пре краја меча, за победу Даласа од 95:93. Испоставило се да је утакмица била преломна јер, да је Мајми добио меч, био би у великој психолошкој предности.

Мајами је и пре доласка Леброна Џејмса био шампион. У финалној серији 2006. године тим са Флориде победио је управо Далас Мавериксе са 4:2 у серији. Ништа није наговештавало такав исход имајући у виду чињеницу да је Далас имао вођство од 2:0 у серији и сигурну предност у трећем мечу. Јунак Мајамија тада је био Двејн Вејд који је у завршници утакмице постигао 12 од своја 42 поена, Мајами је направио серију од 22:7, што је било довољно за тријумф од 98:96. Победа је била кључна јер је преокренула серију. Хитси су добили и наредне три утакмице и окитили су се шампионским прстењем.

Роберт Ори је увек био дискретни херој у сваком тиму за који је наступао. Иако је често био у сенци великих звезда (попут Олејџуона и Дрекслера у Хјустону, Кобија и Шека у Лејкерсима, Данкана и Паркера у Сан Антонију), сви они могу да се захвале управо Орију за шампионске прстенове. Када је требало да се постигне кључни поен Ори је био прави човек за тај задатак (то најбоље памте навијачи Сакремента који су навијали за овај клуб док су за Кингсе играли Дивац и Стојаковић). Тако је у петом мечу финалне серије између Сан Антонија и Детроита Ори ушао са клупе у другом полувремену, постигао 21 поен, а кључни шут погодио је 5,8 секунди пред крај продужетка. Спарси су добили меч и повели у серији са 3:2. Победник је на крају ипак одлучен у седмом мечу који је такође припао Спарсима.

Наравно, незаборавни моменти у финалним серијама не би могли да прођу без највећег, Мајкла Џордана. Овај кошаркаш један од незаборавних потеза имао је на шестом мечу финалне серије 1998. године против Јуте када је преко Расела погодио кључни поен за Булсе, који су шести пут (у последњих осам година) постали шампиони.

Годину дана раније, у финалној серији, такође против Јуте, у петој утакмици, Џордан је 25 секунди пре краја постигао одлучујући поен за победу Булса од 90:88 и вођство од 3:2 у серији.

У наредном мечу исте серије Чикаго је против Јуте на свом терену јуришао на поеследњу, четврту победу. „Џезери" су добро научили лекцију из претходне утакмице и у одлучујућим тренуцима добро су чували Џордана. Ипак, нису рачунали на Стива Кера који је убацио одлучујући шут за победу на мечу и тријумф у финалној серији од 4:2. Џордан овога пута није постигао кош, али је управо он асистирао Керу за погодак.

Није само Стив Кер (осим Џордана) био човек одлуке у Булсима. Слично је учинио и Џон Паксон који је у шестој утакмици финалне серије 1993. године против Финикса постигао кључну тројку за победу Чикага и освајање треће узастопне титуле.

Мајкл Џордан је у првом полувремену финалне серије 1992. године против Портланда у првој четвртини постигао невероватних 35 поена, од чега шест тројки, чиме је оборио дотадашњи рекорд по највећем броју поена постигнутих у полувремену. Чикаго је меч добио резултатом 122:89, а финалну серију против Портланда са 4:2.

Ајзеа Томас је у шестом мечу финалне серије против Лејкерса пружио незаборавну партију. Детроит је те ноћи изгубио меч, али Томас је показао зашто је један од најбољих кошаркаша који је икада закорачио на НБА паркете. Овај играч је на средини треће четвртине изврнуо зглоб и постојала је реална опасност да неће наступити ни на наредном мечу. Међутим, већ у последњој четвртини Томас се враћа на паркет. У последњој деоници капитен Пистонса је постигао 25 поена, али ни то није било довољно Детроиту да победи. Пистонси су изгубили и мајсторицу, тако да је шампионска титула отишла у руке Меџика и другова. Ипак, Детроит је то надокнадио у наредне две сезоне када је засео на НБА трон.

Финалну серију 1994. године између Њујорк Никса и Хјустон Рокитса многи сматрају једном од најбољих у НБА историји. Сви су са одушевљењем гледали епски судар два невероватна центра, Хакима Олејџуона и Патрика Јуинга. Ипак, за време одигравања треће утакмице, један догађај скренуо је пажњу Американаца са утакмице. Сви су тада заборавили на судар Никса и Рокитса и уживо гледали потеру полиције за О Џеј Симпсоном, због сумње да је убио своју жену. Телевизија Ен-Би-Си (NBC) која је преносила финале у том тренутку минимизирала је слику са утакмице у преместила је у доњи леви угао док је на већем делу екрана приказано директно хеликоптерско укључење у узбудљиву полицијску потеру.

Наставиће се...

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару