Подсети ме шта то беше пораз

Мајами је ове сезоне био најближи да обори скоро пола века стар рекорд по броју узастопних победа у НБА лиги који држи генерација Лос Анђелес Лејкерса предвођена Вилтом Чембрленом. Претходно су многе НБА екипе имале победничке низове који су били импресивни. Ово је прича о најдужим серијама победа у најјачој лиги света.

Иако су у сезони 1995/96. Чикаго Булси оборили НБА рекорд са 72 победе и десет пораза у регуларном делу сезоне, екипа из Чикага, предвођена Џорданом, направила је низ од „само" 18 узастопних победа.

Булси су у тој сезони само поравнали резултат Бостон Селтикса који су до 18 узастопних тријуфа дошли у сезони 1981/82. „Келти" су, тада предвођени Леријем Бирдом и компанијом, дошли до скора од 63 победа и 19 пораза у регуларном делу сезоне, чиме су поставили нови клупски рекорд. И поред сјајних игара у регуларном делу сезоне Бостон није успео да одбрани титулу освојену годину дана раније. Селтикси су те сезоне испали у финалу Истока изгубивши од Филаделфија, која је касније поражена у великом НБА финалу од Лејкерса.

До серије од 18 узастопних победа дошли су и Њујорк Никси, у сезони 1969/70. Те сезоне сјајни победнички низ Никса почео је 24. октобра 1969. године тријумфом над Детроитом, да би се завршио поразом од исте екипе 29. новембра исте године. У тој сезони Никси су у регуларном делу дошли до скора од 60 победа и 22 пораза, што је био нови рекорд клуба, а тим из „Велике јабуке" на крају се окитио и шампионским прстеном победивши у великом финалу Лејкерсе са 4:3 у серији. Шампионску генерацију Никса предводили су Вилис Рид, Валт Фрејзер, Дик Барнет, Дејв Дебушер, Бил Бредли и Кејзи Расел, док их је са клупе маестрално водио тренер Ред Холцман.

Шампионска генерација Бостона, предвођена Кевином Гарнетом, покушала је у сезони 2008/09 да одбрани шампионску титулу освојену годину дана раније. Селтикси су кренули немилосрдно, и на почетку сезоне имали су скор од 27 победа и два пораза. У том периду Селтикси су направили серију од 19 узастопних тријумфа која је почела 15. новембра 2008. године победом над Милвокијем, да би се окончала крајем те године (25. децембра) поразом од Лејкерса. Занимљиво је да је та генерација Бостона имала победу више од низа који је остварила генерација Бостона предвођена Леријем Бирдом. Исте сезоне Бостон је имао још један победнички низ од 12 победа, и регуларни део сезоне завршио је скором од 62 победе и 20 пораза. Таман када се мислило да ништа не може стати на пут захукталим „Келтима", снове о одбрани титуле у другом колу плеј офа срушио је Орландо који је елиминисао Бостон.

Лос Анђелес Лејкерси су први низ од 19 узастопних победа остварили у сезони 1999/00. Те сезоне на клупу Лејкерса први пут је сео Фил Џексон, који је од Кобија, Шека и компаније, направио победничку „машинерију". Победничка серија Лејкерса почела је 4. фебруара 1999. године тријумфом над Јутом, а окончана је поразом од Вашингтона 16. марта 2000. године. У тој сезони Лејкерси су имали још једну победничку серију од 16 узастопних тријумфа. На путу до шампионског прстена Лејкерси су у плеј офу савладали екипе Сакремента, Финикса, Портланда и Индијане у великом финалу.

Лејкерси су у наредној сезони поновили успех са 19 узастопних победа, али овога пута серија је почела у регуларном делу сезоне, а настављена је у плеј офу. Занимљиво је да су у читавом плеј офу Лејкерси поражени само у једној утакмици финалне серије против Филаделфије, и то након продужетка. Претходно су Коби, Шек и другови почистили Портланд, Сакременто и Сан Антонио (који се у регуларном делу сезоне био најбоља екипа лиге).

До 20 узастопних победа у сезони 1970/71. дошли су Милвоки Бакси. Прва од 20  победа забележена је 6. фебруара 1971. године против Сан Франциско Вориорса, док је серија окончана 9. марта исте године поразом од Чикаго Булса. Занимљиво је да је то био рекорд НБА лиге само једну сезону, пре него што су Лејкерси годину дана касније направили низ од 33 узастопне победе. Те године екипу су предводили Карим Абдул Џабар и Оскар Робертсон. Џабар је био најбољи стрелац лиге са 31,7 поена по мечу. Исте сезоне Милвоки је узео једину НБА титулу, док је сам Џабар још пет пута освајао шампионски прстен са Лејкерсима.

Сан Антонио је имао најдужи побднички низ ако се рачуна регуларна сезона и плеј оф. Спарси су у финишу сезоне 2011/12. остварили десет узастопних победа, и још толико у плеј офу. У прве две рунде су са по 4:0 почистили Јуту и Клиперсе и повели са 2:0 у финалу Запада против Оклахоме. Спарси су ту на крају и стали. Оклахома је од 0:2 преокренула резултат и добила серију са 4:2, да би на крају у финалу била поражена од Мајамија.

Хјустон Рокитси су у сезони 2007/08. направили оно што није успела ни шампионска генерција ове екипе предвођена Хакимом Олејџуоном. Тим из Тексаса је те сезоне направио низ од 22 узастопна тријумфа. Имајући у виду да се на сред сезоне имали скор од 15 победа и 17 пораза, мало ко се надао да ће ова екипа направити добар резултат. Ипак, у тренутку када су Алстон, Скола, Лондри, Трејси Мекрејди и Јао Минг били здрави, Рокитси су дошли до 22 узастопна тријумфа. Све је почело победом над Голден Стејтом 29. јануара 2008. године. Серија је трајала седам недеља, а прекинута је поразом од Бостона 18. марта исте године. Након тога се повредио Јао Минг, али Рокитси су успели да дођу до мини-серије од још 12 узастопних тријумфа. Ипак, Хјустон није успео да материјализује добре игре и у плеј офу где је већ у првој рунди испао од Јуте.

Иако ова сезона још није готова, актуелни шампиони НБА лиге, екипа Мајами Хита, већ је направила резултат за памћење. Предвођена најбољим играчем лиге Леброном Џејмсом, са „помоћницима" Двејном Вејдом и Крисом Бошом, Мајами је са 27 узастопних тријумфа направио други највећи победнички низ у историји НБА лиге. Све је почело 3. фебруара ове године победом над Торонтом, а завршило се 27. марта у Чикагу, када су Булси свладали Мајами са 101:97. Занимљиво је да су многе утакмице добијене након преокрета, и да су Леброн, Вејд и Бош увек смогли снаге да се извлаче из наизглед безизлазних ситуација. Ипак, Мајамију је фалило још пет утакмица да стигну рекорд који су давне 1972. године поставили Лос Анђелес Лејкерси.

Лос Анђелес Лејкерси су у сезони 1971/72. направили невероватан низ од чак 33 победе који је и данас рекорд НБА лиге. Предвођени легендарним Вилтом Чембрленом, Џеријем Вестом и Гејлом Гудричем, тим из Лос Анђелеса серију тријумфа започео је 5. новембра 1971. године, а завршио 9. јануара 1972. године поразом од Милвоки Бакса. Регуларн део те сезоне Лејкерси су завршили скором од 69 победа и само 13 пораза, што је дуго времена представљао  најбољи резултат у НБА лиги. Тек су Чикаго Булси, предвођени Џорданом, у сезони 1995/96.  оборили тај рекорд са 72 победе и десет пораза  у сезони.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару