Са правом заборављени (први део)

Ови кошаркаши у НБА лиги нису оставили никакав траг, наијачи их неће памтити по жестоким закуцавањима, противници их неће памтити по чврстој игри, нико их у ствари неће памтити осим уколико не „изгугла" најгоре играче који су крочили на НБА паркете.

Марк Мадсен је у НБА лигу ушао 2000. године када је изабран као 29 пик прве рунде драфта од стране Лос Анђелес Лејкерса. О стилу игре овог кошаркаша најбоље говори његов надимак „Mad dog" (бесан пас), јер је и оно мало времена које је проводио на паркету играо као „бесан". Остаће упамћено да је за девет сезона у НБА лиги Мадсен у просеку давао 2,2 поена по мечу, а правио четири фаула. Тај податак најбоље описује овог играча

Најуспешноју сезону у НБА лиги, када је доживео праву „ренесансу" Мадсен је имао у сезони 2003/04. када је у дресу Минесоте постизао 3,6 поена по мечу, што је представљало најбољу сезону у каријери.

Мадсен је ипак имао потезе због којих је остао бесмртан и у НБА оквирима. За три сезоне у Лејкерсима освојио два шампионска прстена. На прослави титуле у Лос Анђелесу Мадсен је на бини играо уз музику и показао такве покрете на којима би вероватно и Џеј-Ло позавидела, доказавши да је дефинитивно промашио животно занимање.

Када у својој руку сезони у НБА лиги кошаркаш одигра 82 утакмице у којима доста времеа проведе на паркету, и има учинак од 3,8 мечу, четири скока и две блокаде по мечу, признаћете да није лош почетак. Али горостасном центру Вашингтона, Сијетла, и Њу Џерсија Џиму Мекилвејну,  то је била најбоља сеона у осмогодишњој каријери на НБА паркетима.

Свака наредна сезона, 216 центиметара високог и 109 килограма тешког кошаркаша, након почетне била је за заборав.

Овај играч је ни крив ни дужан на крају заслужан и за расапад легендарне екипе Сијетл Суперсоникса предвођене Кемпом, Пејтоном, Шремфом и осталима. Мекилвејн је у својој другој НБА сезони 1996. године стигао у Сијетл, само годину дана након што је та екипе играла финале НБА лиге и изгубила од Чикага.

Сијетл је недоказаном Мекливејну понудио невероватних 33,6 милиона долара за седам година, што је разбеснело Шона Кемпа коме је управа одбила да понуди нови, финансијски бољи уговор. Те сезоне Мекилвејн је имао мизеран учинак од 3,8 кошева и две блокаде по мечу. Иако је у Сијетл доведен да буде „Shaq Stopper" (заустављач Шека), али у дуелу са О'Нилом провео се као и сваки други неквалитетни центар. Посебно је остао упамћен хорог шут овог играча који није би ни грациозан, ни координисан, а најмање прецизан.

Само након једне сезоне екипе Сијетла се распала Кемп, незадовољан третманом на крају трејдован у Кливленд Кавалирсе. Сијетл никада више није досегао сличне висине у НБА лиги, а на крају франшиза је пребачена у други град. Многи навијачи за то и даље криве катастрофалну одлуку управе да очајном Мекилвејну понуде невероватно погодан уговор. Последњих неколико година Мекилвејн се борио са повредама, тако да никада није успео да оправда новац уложен у њега. Очајне игре у Сијетлу наставиле су се и у Њу Џерсију где је провео три сезоне, пре него што је 2001. године окончао НБА каријеру.

Данас овај бивши НБА кошаркашки аналитичар за једну локалну радио станицу.

Прича о центру Бостона, Грегу Кајту, није толико опширна. Кајт је са Селтиксима, ни крив ни дужан, освојио две шампионске титуле. Овом играчу се посебно замера катастрофална игра у нападу.

Познаваоци НБА лиге из тог времена напомињу да је Кајт био неупотребљив у нападу, и да је толико често губио лопту да се чинило на паркету да Бостон игра са четири, а противник са шест играча.

Управо због тога Кајт је у шампионској екипи Селтика играо тек повремено, а најчешће је „чувао клупу".

Просто је невероватно како је овај кошаркаш опстао 12 година у НБА лиги. Каријеру је почео 1983, а завршио 1995. године, а учинак по утакмици износио је 2,5 поена, 3,8 скока.

Наставиће се...

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару