Континуитет

Шта заједничко, осим што су полуфиналисти Светског првенства у Јужној Африци, имају Холандија, Немачка и Шпанија ?

Знамо да је Холандија нанизала пет победа, да су Немачка и Шпанија стигле међу 4 последње екипе и са по једним поразом, али оно што им је заједничко нису само добри резултати на овом такмичењу већ у-континуитету. Шпанија је европски-првак из Беча 2008, Немачка вице-шампион, Холандија је пала у четвртфиналу од Русије (1-3) али је претходно преслишала Француску (4-1) и Италију (3-0). Шпанија и Холандија су 2008. промениле селекторе, Немачка није. Квалификације за Јужну Африку завршиле су овако:

Шпанија    10 10 0 0 28-5

Холандија  8   0 0 0 17-2

Немачка   8  6  2 0 26-5

Дакле, на 26 утакмица 24 победе, два ремија, ни један пораз, гол-разлика 71-12. Шпанија и Холандија су добиле све утакмице, Немци су допустили два ремија. Сјајне серије настављене су у Јужној Африци и овај мали повратак у не тако давну прошлост потврђује да је у фудбалу мало шта случајно. Све три европске селекције од којих Шпанија и Холандија јуришају на своју прву титулу шампиона света показују изузетну стабилност, континуитет у резултату на које не утиче чак ни промена селектора. У све три земље постоји систем, постоји стил који се поштује, навике које се стичу од малена, фудбала као спорт има адекватни статус и огромну медијску пажњу. У Шпанији одлазак Луиса Арагонес (који није смењен 2006. јер је Шпанија стигла „само" де четвртфинала) није изазвао ни најмању трауму јер је Висенте дел Боске, као паметан човек, задржао све најбоље што је његов претходник створио а као нови квалитет донео своју мирноћу и искуство вођења звезда стечено у Реал Мадриду.Берт ван Марвијк нема импресивну тренерску каријеру, највећи успех му је освајање Купа УЕФА 2002 са Фејенордом, али када је наследио Марка ван Бастена такође ништа битно није променио. Стил игре Холанђана остао је исти: напад, дати гол више од противника, највећа амбиција. Када је почео да ради као селектор најозбиљније је изјавио да је његов циљ да „Холандија постане првак света". Помажу му Франк де Бур и Коку, два велика имена холандског фудбала. Јоаким Лев, селектор Немачке, такође је човек континуитета.Био је помоћник Јиргену Клинсману на мундијалу у Немачкој 2006, у тренерској биографији има један Куп Немачке, освојен са Штутгартом 1997 и аустријску лигу са Тиролом 2002, али као селектор већ има једнно финале на Европском првенству и (засад) полуфинале на светском.

Још један поглед на квалификације открива да је  Виља дао 7 од 28 шпанских голова, Клосе 7 од 26  немачких док су најбољи стрелци Холанђана у квалификацијама били Хунтелар и Кујт  са по 3 поготка испред којих је сада Весли Снајдер али су се обојица „уписала". Опет питање континуитета, и то у тежим условима јер су ривали на светском шампионату јачи од оних у квалификацијама.

Поглед на сјајну статистику коју реализује ФИФА такође потврђује да је мало шта случајно. Шпанија је убедљиво прва по броју додавања , на пет утакмица имала је 2.797 пасова од којих су чак 80% били тачни. Други на тој листи, Аргентина, има 700 додавања мање (2.294), трећи Бразил је остварио 2.254  додавања, Немачка 2.031 Холандија и Немачка  су такође у врху по прецизности , имају 74 односно 73% успешности. Бројке истовремено показују да је Уругвај ипак мало „залутао" у полуфинале: 10. је по броју пасова (1.261), његов најбољи играч (по индексу)  је Суарез на 9. месту, Уругвајци су, рецимо, извели 26 корнера према 41 Шпаније...Уругвај је једва стигао на Светско првенство, у јужноамеричкој лиги имао по 6 победа, ремија и пораза и морао је кроз бараж са Костариком да се избори за визу, али је у Јужној Африци изборио најбољи пласман од Мексика 1970. и бар делимично вратио славу некадашњег двоструког првака света и двоструког олимпијског шампиона, земље у којој је 14.јула 1930. одиграна прва утакмица (Француска-Мексико,4-1) у историји светских првенстава.

Листа од „Топ 10" играча по индексу успешности (за оне које занима формула израчунавања индекса препоручујем објашњење на сајту ) 

http://www.fifa.com/worldcup/statistics/castrolindex

открива доманицају играча из земаља полуфиналиста. Први је Филип Лам (Немачка) са 9,79, следе га Шпанци Серхио Рамос, Пике, Капдевила и Виља, потом је Холанђанин Снајдер па Немац Милер, осми је Бразилац Жуан, девити Уругвајац Суарез а дести други Бразилац, Жилберто Силва.

Може се стићи до полуфинала и уз помоћ среће која је пратила Уругвајце, али у највећем броју случајева одлучује квалитет. Или га имаш или га немаш. „Повремени" квалитет доводи до повремених резултата, нереалних нада и реалних разочарања.

Да ли сте знали ?

  

-Гол који је Томас Милер дао Аргентини у 3, минуту четвртфиналног меча најбржи је који је Аргентгина икада примила на светским првенствима.

-Утакмица Југославија-Француска (1-0,Милош Милутиновић у 14. минуту), играна 16.јуна 1954.  у Лозани, први је меч са светских првенстава директно преношен на телевизији.Процењује се да је утакмицу видело ко 4 милиона људи.

-Ни један играч који је у сезони која је претходила мундијалу освојио „Златну лопту" није у наредној години  постао првак света са својом селекцијом. Последњи пример је Лео Меси.

-Први гол за Немце на светским првенствима дао је 1934. у  мечу Немачка-Белгија (5-2) Станислаус Кобиерски.Стрелац 100. гола био је 1974. Герд Милер а 200. Томас Милер у мечу са Аргентином.

-Перуанац Пласидо Галиндо је први искључени играч у историји мундијала, избачен је у 70. минуту  меча Румунија-Перу (3-1)  14.јула 1930. у Монтевидеу.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара