Немци

Дакле, Аргентинци ме нису демантовали, Месија нисмо дочекали, други велики јужноамерички фаворит неће видети полуфинале.

Зато смо видели моћне Немце који су по трећи пут на турниру дали 4 гола, видели смо рецепт за ефикасност, такође Мирослава Клосеа који је достигао земљака Герда Милера са 14 голова и у преостале две утакмице које чекају Немце мерка Роналда који му сада бежи само један гол. Нисам, међутим, убеђен да су Немци били толико добри колико су Аргентинци били слаби. Можда грешим, али мислим да Немци неће бити фаворити ни против Шпаније, ако ова победи Парагвај, ни против Холандије ако се понови репреза финала 1974. Ово, наравно, не значи да Немачка не може бити првак света  али ако то оствари биће то можда и вреднија титула  од три претходне  једноставно зато што је овај немачки тим знатно подмлађен. Уз познати немачки менталитет  има и подоста талента оличеног, пре свега, у Месуду Озилу за кога Јирген Клинсман, бивши голгетер и бивши селектор, каже да је играч кога је „Немачка чекала 25 година".

Поглед на резултате Немачке на светским првенствима открива нешто што нема ни Бразил-констатнтност добрих резултата. Последњи слаб пласман, 10. место, датира из Француске 1938. Од првог појављивања после рата, 1954. у Швајцарској када су освојили прво место на опште изненађење, никада нису били испод 7 места ! Та два „слаба" пласмана датирају из 1962. и 1998, једном су били шести (1978),  једном пети (1994), једном четврти (1958),  два пута трећи (1970, 2006), 4 пута други (1966,1982,1986,2002) и још два пута први (1974,1990). Имају и треће место из Италије 1934.Ко зна можда ће се 11.јула увече поново потезеати чувена Фраза Герија Линекера који је давно рекао да је „фудбал дивна игра у којој учуствују 22 играча и у којој на крају увек победе Немци".

Пошто се Бразил зауставио на 97 одиграних утакмица на мундијалима, Немачка ће са две гарантоване утакмице које јој остају стићи до 99. Са 13 голова у Јужној Африци пробила је баријеру од 200 голова, први погодак Томаса Милера против Аргентине био је  200, али се цифра до краја меча попела на 204. Бразил је шампионат почео са 201 голом, дао је још 9 али ако Немци наставе са својим „четворкама" ето њих испред Бразилаца и на тој листи...

У контесту успеха Немаца и трагичног испадања Гане, наши резултати ипак добијају мало другачију димензију. Није за правдање, али је за утеху. Србија је, досад, једина победила Немачку а против Гане, која је била на 11 метара (у 121. минуту! ) од полуфинала, није била надиграна, изгубила је због сопствених грешака (два жута картона па „глупи" пенал 5 минута пре краја).

Првенство у Јужној Африци потврђује стару истину да није важно како се такмичење почиње него како се завршава. Сјајајн  старт јужноамеричких тимова и посртање Европљана били су тема многих анализа, у четвртфиналу Јужна Америка је први пут имала превагу, 4 тима против три из Европе, плус Гана као представник Африке, али  пред (некомплетно) полуфинале ситуација се драстично променила. Ако је Шпанија четврти учесник, однос је 3-1 за Европу са прилично великом вероватноћом да у Јоханесбургу 11. јула гледамо европско финале што се у прошлости десило 8 пута. Ако се то догоди, или ако Шпанија или немачке победе Уругвај у финалу, Европа ће повести у дуелима са Јужном Америком са 10-9 по броју освојених титула а први пут у историји европски светски првак освојиће титулу ван старог континента.

Још увек остаје отворено питање ко ће бити најбољи играч шампионата. Чини ми се да нема играча који изразито доминира што наводи воденицу на млин голгетера.Ако Виља, Форлан, Клосе или Весли Снеидер још који пут затресу мрежу биће близу двоструког трофеја док је Томас Милер озбиљан кандидат за најбољег младог играча. До пре годину дана играо је у Трећој лиги а сезону је завршио дуплом круном са Бајерном, финалом Лиге шампиона и полуфиналом светског првенства иако неће играти то полуфинале због престрогог жутог картона за сумњиво играње руком !

Да ли сте знали ?

-Фелипе Мело је мање од 24 часа био једини играч Бразила који је на 97 мечева на мундијалима дао ауто-гол. Наиме, ФИФА је, после анализе и мишљења своје Техничке комисије, први гол Холанђана приписала Веслију Снеидеру.

-Искључење Мела избацило је Бразил на прво место листе земаља по броју искључених играча. Сад их је 13, један више од Аргентинаца.

-Бразил је други пут у историји узастопно испао у четвртфиналу. Први пут се то десило 1986 и 1990, други пут 2006 и 2010.

-Немац Арне Фрирдих је 90. стрелац на Мундијалу, не рачунајући ауто-голове.

-Холандски селектор Берт ван Марвик прославио је против Бразила мали јубилеј-25. утакмицу на клупи „наранџастих". Изгубио је само прву а свих 25 мечева одиграо је Дирк Кујт док је Јорис Матијсен први пут, због повреде, изостао против Бразила.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара