Чекајући Месија

Видим да ме читалац Иван Јевтовић помало „прозива“ што не спомињем Аргентину као могућег финалисту или потенцијалног шампиона. Да будем искрен, не верујем много у Аргентину јер не верујем у Марадону као тренера, али уоште не искључујем могућност да Аргентнци стигну далеко јер су индивидуално толико добри да им, готов, и не треба тренер...

Прецизна и више него детаљна статистика, у НБА стилу, коју ФИФА користи фаворизује Аргентинце који, осим што су најефикаснији (10 голова), најчешће шутирају на гол (19,3 пута по мечу, Бразил је други са 18,8 а Шпанија трећа са 18,3) а по броју пасова су други (573, иза недостижне Шпаније са 680). Такодје, Аргентинци су други по прецизним додавањима (480, опет иза Шпаније са 578), има и ко-голгетера туернира (Игуаин, 4 гола) и - Ле Месија.

„Пулга" („Палчић"), како га зову шпанска и аргентинска штампа, још није дао ни један гол али игра добро, врло је активан, и ако Аргентина стигне далеко имаће све шансе да буде најбољи играч турнира. Та титула му недостаје у бриљатној каријери а они који су га поредили са Ди Стефаном, Кројфом, Марадоном или Зиданом истицали су да му недостаје доказивање на светском првенству.

 Прилика је ту. Меси је најактивни у свом тиму, шутирао је 23 пута од тога 13 пута у оквир гола. Подело је 267 пасова од којих су 73 одсто били тачни. Против Немачке игра 50. утакмицу у националном дресу и цела Аргентина чека бар један његов гол који би био 14. Индекс вредности који , по програму чији је координатор био Арсен Венгер, примењује ФИФА открива да је Меси тек 4. играч у свом тиму са индекосом 8,84, испред њега су Демикелис (9,62), Игуаин (9,36), и Хајнце (9,00). Са 8,84 Меси је тек 46. на генералној листи, далеко од водећих Капдевиле (9,79), Серхиа Рамоса (9,74), Алкараса (9,70) или Лама (9,66).

Узгред, бацио сам поглед и на учинак наших. Једина шеторица са индексом преко 7 била су ова: Дејан Станковић (8,16), Бане Ивановић (7,66), Немања Видић (7,47), Милан Јовановић (7,37), Милош Красић (7,17) и Владимир Стојковић (7,04). Програм је радјен на бази свих кретања, додира са лоптом, успешних и неуспешних акција...Фудбал није математика, али кад се све сабере и одузме статистика ипак открива занимљиве и не увек видљиве детаље.

Да се, ипак, вратим Месију. Имам среће да га већ годинама гледам уживо у Барселони. Сигурно је да данашњи фудбал нема опаснијег дриблера. Лопта му је увек на 5 сантиметара од чаробне левице, подјенако успешно дрибла на малом простору и у трку, има прецизан ударац, лако улази у шансу и још лакше даје голове...

Снажни Немци су као створени за његове дриблинге и овај меч би могао да обележи његов почетак ка успону, можда и МВП титули али за то ће Аргентина морати да игра најмање у финалу.А пут је више него компликован.Прво упорни, подмнладјени и охрабрени Немци па онда, вероватно, (пре)јаки Шпанци са својом невероватном пас-игром и контролом лопте. Са друге стране, историја каже да кад год су на мундијалима медјусобно играли Бразил и Холандија победник је стизао до финала.

У Немачкој 1974. славили су Холандјани (2-0), у САД 1994. било је 3-2 за Бразил а 1998. у Француској одлучили су пенали, Тафарел је одбранио шут Роналда де Бура.

Читам да ће Шпанија бити „ослабљена" против Парагваја, њен „12. играч", Мануел Касерес, познатији као Маноло дел Бомбо, отишао је кући због грипа који га дрма већ 10-так дана. Прегледао га је лично лекар репрезентације Шпаније и препоручио повратак кући. Напустио је пре краја први мундијал од 1982. али је обећао да ће се вратити за финале...Срео сам га пред меч Шпанија-Хондурас, мало смо попричали и „склопили пакт" да Шпанија и Србија играју финале. Он се још увек држи договора...

Да ли сте знали?

- Бразил је последњи пут изгубио на јужној хемисфери 1950. када је код куће, у Рију, у финалу поражен од Уругваја 1-2.

- Анкета на сајту ФИФА даје минималну предност Бразилу (26,7%) у односу на Шпанију (26,2%) у шансама за титулу првака.Аргентина има 11,1% а Немачка 9,4% изгледа.

- Антони Анан, репрезентативац Гане, члан норвешког Росенборга, родјак је бившег генералног секретара УН Кофи Анана

- Андре Ајев , члан француског Реан, син је легендарног фудбалера Гане Абеди Пелеа

- Од 13 земаља које су играле на првом светском првенству у Уругвају 1930. само Боливија никада није играла (најмање) у четвртфиналу.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара