Блатер омекшао

Немам никакву илуизију да је Сеп Блатер, председник ФИФА, читао "блог" на сајту РТС, али оно то што сам написао о потреби увођења електронике у фудбал могао је да прочита на стотинама, можда и хиљадама сајтова јер велика већина новинара све више и све жешће заступа тезу о неопходности увођења технологије и у фудбал.

Сеп Блатер је до данас био крајње тврд у ставу да је "грешка део игре" али данас је изашао пред новинаре и - изненадио.

Прво је признао да се осећа непријатно када види грубу грешку судија, потом је рекао да је разговарао са федерацијама Енглеске и Мексика и извинио се због грешака које су оштетиле њихове селекције а потом је "легао на руду" рекавши да би, после искустава на овом Светском првенству "било глупо да се поново не отвори дебата о коришћењу модерне технологе за помоћ арбитрима".

Онда је најавио да ће "Интернационални борд", конзервативно тело задужено за промену правила игре, већ у јулу размотрити питање увођења електронике, али се одмах ограничио да ће се евентуалне промене односити само на ситуације код "фантомских" голова, дакле ситуација попут оне на мечу Немачка-Енглеска. Одбацио је могућност понављања ситуација на терену јер "фудбал није тенис".

Блатер не види могућност да се тимови и судија споре да ли је био аут или није...Иако мислим да би ову револуционарну промену требало унети ођедном а не на парче, задовољан сам што је председник ФИФА, коначно, попустио и наговестио бар могућност разговора на ту до данас табу тему...

Требало је да се у истом дану, и то у осмини финала светског првенства, десе два груба превида па да и први човек ФИФА коначно отвори очи. Никад није касно.

Што се фудбала тиче, велики тимови ретко кад киксирају. ОК, Италија је као светски првак отишла кући после првог круга, али свако правило има изузетке. Остали фаворити су у четвртфиналу, неки рутинским победама које сведоче о класи и спремности тима. Бразил се пола сата наизглед мучио са Чилеом а онда за 4 минута дао два гола као од шале и егзибиција у наставку.

На сајту ФИФА налазим податак да је на 96 мечева на светским првенствима Бразил 37 пута дао три или више гола. Ова победа била му је 67. што даје фантастичан проценат од 70 одсто добијених мечева. Холандија је нанизала 12 победа, рачунајући и квалификације.

Права је штета што ће се у четвртфиналу срести баш Холандија и Бразил, два тима која су, по мом мишљењу, до сада највише показала. Бора Милутиновић ми је још на почетку шампионата говорио о Холандији као потенцијалном фавориту, уз њих је сврстао још Бразилце, Аргентинце и Шпанце.

Међу осам великих је и неколико, у фудбалском смислу, малих: Гана, Уругвај, Паргвај али величина фудбала је управо у његовој непредвидивости. Ни у једном другом спорту теоретски аутасајдери не могу да направе изненађења која су могућа у фудбалу. Један од малих, Уругвај или Гана, биће и у полуфиналу.

Многи сада проклињу жреб који је у четвртфиналу саставио Немачку и Аргентину, односно Бразил и Холандију, али није само жреб "крив". Одлучивао је и пласман у групама, 5 од 6 првих четвртфиналиста заузело је прва места у групи, само је Гана прошла као друга.

Јапан и Паргвај одиграли су други продужетак, 53. у историји шампионата, али ни 120 минута није било довољно да се добије победник па смо први пут гледали пенале. Свака част Паргвајцима који су погодили свих пет и заслужено, први пут у историји, ушли и последњих 8. Пре 4 године у Немачкој видели смо три серије пенала, укључујући и финални меч. Чини ми се да ће овде бити још пенала.

Да ли сте знали?

- Холандија је против Словачке извела тима са бројевима играча од 1 до 11. У историји мундијала то је само урадио Бразил и Швајцарска 1994.

- Холандија је, рачунајуци и квалификације, везала 12 победа а укупно је непоражена на 23 утакмице.

- Робињо је на 8 утакмица Чилеу дао 6 голова.

- Победа против Чилеа била је 67. за Бразил на 96 мецева (70%).

- Бразил је на 96 мецева на 37 дао више од 3 гола

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 28. јун 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару