Питање менталитета

За почетак, два податка: Од пораза у осмини финала 1998. од Холандије наша репрезентација је, закључно са Ганом, везала пет узастопних пораза на три последња светска првенства. У истом том периоду Немци, наши наредни противници, отворили су три шампионата следећим резултатима: 2002-8-0 против Саудијске Арабије, 2006-4-2 против Костарике, 2010-4-0 против Аустралије. Они су дали 16 голова, ми смо примили 13... 

О(бес)храбрујуће ? 

У принципу, нисам планирао да се бавим појединачним утакмицама наше репрезентације, али пораз од Гане обавезује на промену „стратегијског плана". Једна ствар је јасна: нисмо играли добро. Да ли смо баш морали да изгубимо, друго је питање. Мислим да нисмо и то је оно најгоре у целој ситуацији...Ако већ нисмо могли да победимо, бод би био „као кућа" , оставио би довољно наде и мноштво комбинација које су после 0-1 знатно редуциране а у неком од најгорих расплета могли бисмо да испаднемо и са две победе! 

Дугогодишње искуство казује ми да у оваквим ситуацијама, када изгубљено још увек може да се поправи, треба избегавати генералне закључке и тешке речи. Видим по разним интернет-форумима да навијачи масовно пљују по играчима, што је наравно њихово право, али то су они исти - и навијачи и играчи - од пре неколико месеци када су „орлови" били понос нације а Радомир Антић најбољи селектор на свету.

Разумем разочарење, емоције, изневерен наде, неку врсту „издаје" сопствених идеја бојажљивим приступом игри - што је од играча очито тражено - али оставимо дефинитивне закључке, у најмању руку, за вече после дуела са Немачком. Не браним ни играче ни Антића, једнако сам разочаран као и сви навијачи, не разумем како фудбалери из најјачих европских тимова и лига могу онако да се „стегну" и импресионирају пред добрим противником који, ипак, није био баук, али склон сам да им пружимо другу шансу.

Није први пут да почињемо поразом. У Чилеу 1962. изгубили смо на старту од СССР са 0-2 а потом стигли до полуфинала.У Италији 1990. наши наредни противници Немци разбили су Осимове изабранике са 4-1 па су они ипак стигли до четвртфинала и часно, на пенале, изгубили од Аргентине. Могу да наведем и низ сличних примера из кошарке, од ЕП у Белгији 1977. када смо у групи изгубили од Чехолсопвачке, преко Аргентине 1990. када нас је у групи победио Порторико па до Индијанаполиса 2002. где смо у групи изгубили две утакмице а ипак постали светски прваци...Разлика у односу на „онда и сад" је у менталитету, па и квалитету, играча. Ондашњи су имали и снаге и знања да реагују, данашњи то тек треба да покажу. Први пут откад их води Антић сви заједно су у ситуацији када је реакција обавеза а то је, обично, један од најтежих испита. 

Рекао бих да је добро што са Немцима играмо пре меча Гане и Аустралије. Да је обрнуто, резултат из те утакмице могао би да утиче на наше играче, и да их макар подсвесно наведе на неку калкулацију.Овако, мораће да нападну, да иду на победу, па шта буде. Најгоре од свега је што чак ни две победе не гарантују пролаз, у случају истог броја бодова са Ганом испадамо ми због пораза у директном дуелу а у случају „триплог круга" гледаће се прво медјуосбна гол-разлика а потом укупна у чему су Немци већ у великој предности са 4-0 против Аустралије. Али, да комбинације оставимо за 18. јуни, после меча са Немачком у Порт Елизабету. 

Лица у табору наше репрезентације дан после меча са Ганом била су више него озбиљна. Сви су свесни тежине ситуације, али ваљда ће наредни дани вратити бар део морала са којим се дошло у Јужну Африку. Ако „орлови" не буду веровали да могу да победе Немце, неће их ни победити. 

Да ли сте знали?

- Француска је 1978. против Мадјарске у Мар дел Плати играла у зелено-белим пругастим дресовима локалног клуба Атлетико Кимберлеј јер су обе екипе дошле са само једном гарнитуром белих дресова.

- ФИФА процењује да је 708 мечева у историји светских првенстава уживо видело 31 милион људи.

- Пре 4 године у Немачкој укупан (акумулирани) број телевизијских гледалаца 64 меча процењен је на више 26 милијарди.

- Уругвај има на дресовима 4 звездице: две за титуле олимпијског победника 1924. и 1928, две за титуле светског првака 1930. и 1950.

- Бројеви на дресовима играча појавили су се први пут на Светском првенству 1954. у Швајцарској.  

Број коментара 27

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару