Ништа од победе

Одлична игра Србије током већег дела меча пала је у воду. Васиљев из слободног ударца донео изједначење Естонији, само десетак минута пре краја меча. Србија повела голом Пантелића, у последњим моментима меча, српски нападач постигао још један гол, који је поништен због офсајд позиције.

Стадион Ле Кок, који има капацитет преко девет хиљада места, није био попуњен онолико колико се очекивало. Снег и хладно време очигледно су утицали да мању посету. Дуел у Талину посматрало је и око 100 навијача Србије.

Репрезентација Србије почела је меч против Естоније у истој формацији као на утакмици против Северне Ирске. У односу на претходни меч, селектор Петровић извршио је четири измене. У стартној постави уместо Суботића, Станковића, Красића и Љајића, дуел против Естоније почели су Видић, Петровић, Јовановић и Нинковић. Милан Бишевац трећи пут за редом нашао се међу првих 11 играча које је одабрао селектор „орлова".

Већ у другом минуту репрезентација Србије постигла је гол, али је он поништен због офсајда у коме се нашао Зоран Тошић. У осмом минуту Милош Нинковић је након непријатног пада повредио колено и два минута касније заменио га је Весељко Тривуновић.

У првих 15 минута видело се да ће домаћа репрезентација своје офанзивне акције базирати на контра нападима. „Орлови" су покушали да спроведу у дело игру на којој инсистира селектор Петровић, тако да су напади наше репрезентације садржали доста кратких пасова , а углавном се играло по десној страни, коју је покривао Зоран Тошић. Ретке нападе Естоније предводили су Главан и Круглов, који су углавном нетачним центаршутивима покушавали да пронађу усамљеног Ахјуперу.

Зоран Тошић имао је најбољу прилику у првих 25 минута, када је након аута са десне стране два пута покушао да савлада голмана Естоније. Први шут је изблокиран, док је други ударац Пареико сигурно одбранио. Естонци одлично организованом одбраном већ неколико минута не дозвољавају репрезентативцима Србије да развију пас игру. Свих 11 играча Естоније налазило се на својој половини и чекало је малобројне прилике за контру. Домаћи састав ослободио се притиска и у неколико наврата, углавном после прекида, успео да угрози гол који је чувао Бркић.

У претходних шест утакмица репрезентација Србије је постигла бар један погодак, па се за наставак ове серије побринуо Марко Пантелић, који је у 38. минуту искористио гужву у казненом простору Естоније и са десетак метара савладао голмана Естоније. Голу је претходила грешка Пироје, на коју га је пресингом натерао Тошић, лопта се одбила до Ивановића и на крају до Пантелића, који је добро реаговао и савладао Пареика.

Судија је продужио први део игра за пет минута, а овај период је протекао у игри на средини терена и почетничким грешкама до којих је долазило због тешких услова за игру.

На почетку другог полувремена снег је почео још јаче да пада, а услови за игру су били све тежи и непријатнији. Првих пет минуда другог дела меча показало је да ће било који од два тима тешко доћи до прилике за гол, па су играчи покушавали да грешке сведу на минимум.

У 60. минуту, након незанимљивих и опрезних 15 минута у другом полувремену, Милан Јовановић имао је најбољу прилику да увећа вођство Србије. Марко Пантелић одлично је проиграо играча Ливерпула, који је, иако сам испред Пареика, шутирао право у голмана, тако да је остало 1:0.

Како је време одмицало, све више играча Естоније кретало је у напад и у тим тренуцима су неколико пута успели да дестабилизују дефанзивну линију српског тима. У периоду од 60. до 70. минута репрезентација Естоније била је доста бољи ривал и у више наврата била је у прилици да савлада Бркића. Незгодни центаршутеви и неколико удараца из даљине поприлично су уздрмали састав Србије. Екипа Естоније дуже је држала лопту у ногама и боље се снашла на лошем терену.

Након петнаест минута минута доминације Естоније, „орлови" су се ослободили притиска и у одређеној мери су успели да врате посед на своју страну. Побољшање у игри видело се и у 78. минуту, када је Петровић предриблао неколико играча, дошао до шеснаестерца Естоније, одлично проиграо Тошића, али Пареико је још једном сачувао гол након ситуације „један на један".

Казна за две пропуштене прилике стигла је у 84. минуту, када је Васиљев из слободног ударца, са око 25 метара, савладао Бркића. Нераван терен, делимично покривен снегом, доста је допринео голу Васиљева, тако да голман Србије не може бити означен као једини кривац за примљени гол.

Последњи минут регуларног тока меча донео још узбуђења пред голом Србије, али је одличном интервенцијом Бркић спречио домаћи тим да стигне до предности. И онда у последњим секундама надокнаде времена, после проигравања Жигића, Пантелић је на чудан начин послао лопту ка голу и након што се одбила од стативе, завршила је у голу. Судија је у првом тренутку признао погодак, показао да се лопта изведе са центра терена, да би само пола минута касније, уз консултацију са помоћником, поништио гол. Успорени снимак оправдао је одлуку главног арбитра, који је због офсајда Марка Пантелића поништио гол.

Репрезентација Србије из Талина се враћа са једним освојеним бодом. Изабраници Владимира Петровића су поред постигнутог гола створили још две сигурне прилике за гол, али нису их искористили. Естонија је искористила једну од својих шанси и може бити задовољнија коначним исходом меча. Срећом по нашу репрезентацију, Северна Ирска и Словенија такође су поделили бодове. То значи да Србија тренутно дели друго место са Словенијом (по осам освојених бодова), док је Естонија четврта са бодом мање.

Број коментара 138

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи