Балканско Европско првенство

Србија, Хрватска и БиХ у заједничкој акцији органозовања Европског првенства у фудбалу. У Београду и Сарајеву одушевљени, Загреб суздржан. Нови стадиони, зарада... Додуше, тек 2020. године.

Званичници фудбалских савеза Србије, хрватске и Босне и Херцеговине веерују да би, упркос бројним изазовима, те три државе могле заједнички организовати Европско првенство у фудбалу. Председник Фудбалског савеза Србије Томислав Караџић подсећа да велики број чланица УЕФА-е живи и ради на овим просторима. Зато би била квалитетна и изузетно добра одлука УЕФА-е да се определи за једно такво такмичење.

"Што се тиче Фудбалског савеза Србије, ми такву идеју подржавамо", каже Караџић за "Дојче веле".

Предсједник Ногометног/фудбалског савеза БиХ Сулејман Чолаковић одушевљен је идејом да три државе заједнички организују једно тако велико такмичење.

"Ако ФИФА и УЕФА буду хтеле да препознају ову нашу спортску и политичку реалност и ружну блиску прошлост, мислим да бисмо ми били најозбиљнији кандидати за домаћина првенства. Има то још једну поруку, спорт веже и зближава људе", каже Чолаковић.

Нема политичких препрека

Генерални секретар Ногометног савеза Хрватске Зорислав Сребрић не одбацује ову идеју, али истиче да би требало спровести одговарајуће процедуре у свакој од држава.

"Пошто су то велике организације, наравно да ниједан савез сам то не може организовати него мора имати логистичку подршку своје владе", истиче Зорислав Сребрић.

У Министарству за спорт Србије свесни су, и на примеру Јужне Африке, да спорт позитивно може трансформисати друштво. Министарка Снежана Самарџић Марковић сматра да је идеја одлична и да би заједничко организовање Европског фудбалског првенства био велики изазов, пре свега финансијске природе.

"Мислим да више нема политичких изазова и да би то био интеграциони, кохезиони фактор и једва чекам да видим какво ће бити искуство Украјине и Пољске и онда ћемо моћи једну такву врсту анализе применити и код нас", каже Самарџић Марковић.

Србија и БиХ још увек нису законски уредиле област спорта, а БиХ нема министарство за спорт на нивоу државе. Суад Џафић из Сектора за спорт при Министарству цивилних послова и комуникација поздравља ову идеју.

"Мислим да би то била јако интересантна кандидатура, наравно, ако се сложе Србија и Хрватска. Без тога, ништа", каже Дафић.

Улагања би се исплатила

Јасно је да би за овакав спортски фестивал било потребно засукати рукаве и одрешити кесу. Хрватска би, највероватније, могла понудити стадионе у Загребу, Сплиту, Ријеци и Осијеку, али би у реновирања требало уложити велика финансијска средства, каже секретар хрватског Ногометног савеза Зорислав Сребрић.

"То сигурно нису само симболични износи, али је улог код сваког организатора био исплатив и домаћини су, не само изградили и обновили спортску инфраструктуру него и зарадили", каже Сребрић.

Србија би, сасвим сигурно, за Европско првенство могла понудити Маракану и "Партизанов" стадион. БиХ је, када се ради о спортској инфраструктури, у најтежој позицији, али председник Ногометног/фудбалског савеза Сулејман Чолаковић је оптимиста.

"То је можда и шанса да главни град БиХ добије ново "Кошево". Уз "Билино поље" то су два терена на којима би се могло играти. Не треба занемарити ни Широки Бријег и Бању Луку. Спорт је чудо ако га људи упражњавају на прави начин и ова идеја је одлична", каже Чолаковић.

Препознају ли БиХ, Хрватска и Србија заједнички интерес и предности овакве спортске манифестације, кандидатуру за организирање Европског фудбалског првенства могле би поднети за 2020. годину.

Број коментара 75

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару