Читај ми!

ТСЦ чека имена шест противника у реформисаној Лиги конференције

Данас од 14.30 у "Грималди форуму" у Монте Карлу биће одржан жреб за Лигу конференције, која је, као и два квалитетнија европска такмичења, претрпела корените промене. Играће се у новом формату са више учесника и већим бројем утакмица. Имена будућих противника сазнаће и једини представник Србије - ТСЦ из Бачке Тополе.

ТСЦ чека имена шест противника у реформисаној Лиги конференције ТСЦ чека имена шест противника у реформисаној Лиги конференције

Жреб за Лигу конференције неће се много разликовати од оних за два квалитетнија европска такмичења. Биће одржан данас од 14.30 у "Грималди форум" у Монте Карлу, након жреба за Лигу Европе.

Промена формата такмичења условила је и промену процедуре жребања. Главну улогу преузима софтвер. Једини посао човечије руке биће да из посуде извуче куглицу са именом једног тима, а онда контролу преузима компјутер и одређује свих шест противника извученог тима, као и распоред одигравања утакмица. Извлачење тимова ће почети од првог шешира па наниже.

Глави разлог је скраћивање и поједностављивање процедуре, пошто би са повећаним бројем учесника и утакмица класичан жреб био веома спор, мукотрпан и компликован. Како кажу из Уефе, ако би се стари концепт жреба применио на нови формат такмичења, било би неопходно скоро 1.000 куглица и најмање 36 посуда на сцени.

Као и до сада, софтвер ће онемогућити да се у првој фази такмичења састану тимови из исте земље, а једна екипа ће моћи да игра против највише два представника једне државе.

ТСЦ једини представник Србије

Једини представник Србије у Лиги конференције ове сезоне биће ТСЦ из Бачке Тополе, који ће на данашњем жребу имена противника сачекати у петом шеширу.

Као трећепласирани тим у Суперлиги Србије минуле сезоне, ТСЦ је такмичење на међународној сцени започео у плеј-офу за пласман у Лигу Европе, али је у двомечу убедљиво поражен од Макабија из Тел Авива, који са клупе предводи Жарко Лазетић, до пре неколико месеци тренер Тополчана.

ТСЦ је на гостовању у Мађарској, где Макаби игра због рата у Израелу, изгубио са 3:0, док је пред својим навијачима у Тополи претрпео праву катастрофу - 1:5.

То није утицало на загарантовано место у Лиги конференције, па ће Тополчани други пут у клупској историји играти европско такмичење, а први пут Лигу конференције.

Прошле сезоне су групи А Лиге Европе, у конкуренцији Вест Хема, Олимпијакоса и Фрајбурга, забележили пет пораза и реми, што није било довољно да избегну последње место, које не води у нокаут фазу.

Партизан је заустављен у плеј-офу за пласман у Лигу конференције, пошто је два пута изгубио од белгијског Гента, док је Војводину елиминисао Марибор у трећем колу квалификација.

Лигашка фаза са већим бројем учесника

Формат прве фазе Лиге конференције, као и два квалитетнија европска такмичења, претрпео је корените промене, али није идентичан Лиги шампиона и Лиги Европе.

Оно што јесте исто је повећан број учесника. Уместо досадашња 32, од предстојеће сезоне такмичиће се 36 клубова.

Тимови више неће бити подељени у осам група од по четири, већ ће се на основу броја сакупљених бодова рангирати на јединственој табели, као у националним шампионатима.

Формат надметања није класичан лигашки, што значи да се тимови неће по два пута састати са сваким од 35 противника, већ ће сваки учесник током прве фазе одиграти по шест утакмица са шест различитих противника - три код куће и три у гостима. То је и главна разлика у односу на два квалитетнија такмичења, где се лигашка фаза састоји од осам кола.

Последично, тимови пред данашњи жреб нису распоређени у четири, него у шест шешира са по шест екипа. Вољом жреба сваки тим ће, без обзира у којем се шеширу налази, добити по једног противника из сваког од шест шешира - једног из првог, једног из другог, једног из трећег, једног из четвртог, једног из петог и једног противника из шестог шешира.

Када буде играо против екипа из првог и другого, трећег и четвртог, односно петог и шестог шешира, сваки учесник Лиге конференције једном ће бити домаћин, а једном гост, за шта ће се побринути софтвер.

У пракси, ако ТСЦ буде домаћин противнику из првог шешира, биће гост када буде играо против тима из другог и обрнуто. Ако буде домаћин противнику из четвртог шешира, биће гост када буде играо против тима из трећег и обрнуто. Исто важи и за последња два шешира.

Као и до сада, победа у првој (лигашкој) фази Лиге конференције вреди три бода, реми бод, док поражени остаје без бодова.

Састав шешира пред жреб

Први шешир: Челси (Енглеска), Копенхаген (Данска), Гент (Белгија), Фјорентина (Италија), ЛАСК (Аустрија), Бетис (Шпанија);

Други шешир: Истанбул Башакшехир (Турска), Молде (Норвешка), Легија Варшава (Пољска), Хајденхајм (Немачка), Јургорден (Шведска), Апоел (Кипар);

Трећи шешир: Рапид Беч (Аустрија), Омонија (Кипар), ХЈК Хелсинки (Финска), Виторија Гимараис (Португалија), Астана (Казахстан), Олимпија Љубљана (Словенија);

Четврти чечир: Серкл Бриж (Белгија); Шамрок (Република Ирска), Њу Сејнтс (Велс), Лугано (Швајцарска), Хартс (Шкотска), Млада Болеслав (Чешка);

Пети шешир: Петрокуб (Румунија), Сент Гален (Швајцарска), Панатинаикос (Грчка), ТСЦ Бачка Топола (Србија), Борац Бања Лука (Босна и Херцеговина), Јагелонија (Пољска);

Шести шешир: Цеље (Словенија), Ларн (Северна Ирска), Динамо Минск (Белорусија), Пафос (Кипар), Викингур (Фарска Острва), Ноа (Јерменија).

Пут до финала пресликан из два јача такмичења

Нокаут фаза Лиге конференције нимало се не разликује од Лиге шампиона и Лиге Европе. Након завршетка лигашке фазе осам првопласираних тимова на табели избориће директан пласман у осмину финала и биће касније носиоци пред жреб за ту рунду.

Екипе позициониране од деветог до 24. места мораће да одиграју додатну - плеј-оф рунду, а победници двомеча ће попунити преосталих осам места у осмини финала.

На жребу за плеј-оф рунду носиоци ће бити тимови који су лигашку фазу такмичења завршили између деветог и 16. места, па ће за противника добити једну од екипа које су заузеле позиције од 17. до 24.

Последњих 12, односно тимови који су лигашки део надметања завршили испод 24. места на табели, окончаће свој европски пут.

Сви дуели у нокаут фази такмичења, од плеј-офа до полуфинала, играју се у форми двомеча у којем не важи гол у гостима. У плеј-оф рунди и осмини финала носиоци ће играти реванш на свом терену.

Као и до сада, домаћин финала биће унапред одређени град, а ове сезоне је то пољски Вроцлав. Две најбоље екипе бориће се за трофеј на стадиону Шлонска, клуба који је два пута био шампион државе.

Распоред Лиге конференције

Све утакмице Лиге конференције биће одигране средином недеље, уважавајући важност календара домаћих шампионата широм Старог континента.

Свако од три европска клупска такмичења имаће током сезоне једну ексклузивну седмицу, када неће бити играни мечеви преостала два такмичења.

У стандардним недељама мечеви Лиге шампиона играће се уторком и средом, док ће се мечеви Лиге Европе и Лиге конференције играти четвртком. У ексклузивној недељи Лиге конференције утакмице ће бити игране такође у четвртак.

Лигашка фаза:
Прво коло: 3. октобар 2024.
Друго коло: 24. октобар 2024.
Треће коло: 7. новембар 2024.
Четврто коло: 28. новембар 2024.
Пето коло: 12. децембар 2024.
Шесто коло: 19. децембар 2024.

Нокаут фаза:
Плеј-оф: 13. и 20. фебруар 2025.
Осмина финала: 6. и 13. март 2025.
Четвртфинале: 10. и 17. април 2025.
Полуфинале: 1. и 8. мај 2025.
Финале: 28. мај 2025. у Вроцлаву

петак, 30. август 2024.
28° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару