Читај ми!

Друловић: Хрвати су много више уз своју репрезентацију, јавност у Србији је критички настројена

Селектор фудбалске репрезентације Србије за играче до 21. године Љубинко Друловић говорио је у интервју за португалски "Мајсфутбол" о актуелним фудбалским темама након пласмана "орлова" на Европско првенство у Немачкој.

Национални тим Србије у фудбалу је последњи пут на Европском првенству играо 2000. године, а тада је Љубинко Друловић био стандардни репрезентативац. 

Једна о тема о којој је Друловић говорио за португалски Мајсфутбол била је и пласман Србије после 24 године на шампионат Европе.

"Да ми је неко пре 24 године рекао да ће Србија пропустити толико европских првенстава у низу, не бих му веровао... Последњи пут када смо играли још сам био играч. Kоначно смо се вратили и повезали смо пласмане на Светско и Европско првенство. То је био највећи проблем српског фудбала претходних година. Нисмо имали континуитет на великим такмичењима. За Србију и оно што је српски фудбал данас, ово је велики успех", навео је селектор младе репрезентације Србије Љубинко Друловић.

Друловић је у интервјуу апострофирао успехе услед контитинуитета које је постигла репрезентација Хрватске и навео пример из 2000. године са последњег првенства Европе на коме је Србија играла, а Хрвати нису наступали. 

"Једном када смо ми ишли, они нису... Али они, за разлику од нас, ипак имају континуитет и зато постижу сјајне резултате. Они су заиста добар пример. Скоро да нису пропустили велико такмичење од када су се одвојили од Југославије", казао је Друловић. 

Поред тога, Друловић је додао да репрезентација Хрватске има велику подршку у народу што додатно доприноси играчима да играју боље.

"Пре свега, имају неколико играча који су им јако битни и јако квалитетни, играју дуги низ година, попут Модрића, Брозовића, и који имају велики утицај на екипу, без обзира што су у позним годинама. Постизали су највеће успехе када су ти играчи били у најбољим годинама. Али чини ми се да је основна разлика између њих и нас та да је њихов народ више уз репрезентацију, што није случај овде у Србији. Они имају невероватну подршку, тешко да било где нека репрезентација има такав ветар у леђа од навијача и народа од Хрватске. Од распада Југославије, створили су јак национални идентитет и људи их заиста пуно подржавају", рекао је Друловић.

Селектор младе селекције Србије је рекао да је разлика у односу са Хрватском и у атмосфери у јавности.

"У Србији јавност је доста критички настројена, постоји понекад велики притисак који се носи, чак и када направимо резулат. Свесни смо тога и живимо са тим. Људи у Србији од нас очекују да увек направимо нешто више и свесни смо да је то у менталитету нашег народа", истакао је селектор Србије за играче до 21. године.

"Обећао сам да ћу Србију да одведем на Европско првенство у Француској"

Љубинко Друловић је у разговору за Мајсфутбол навео да је репрезентација Србије имала играче у великим клубовима који су имали сјајну каријери, али да није постигнут добар резултат на међународним такмичењима.

"Сада имамо репрезентативце који такође играју у иностранству али показују одређене капацитете који су нам раније недостајали. Имамо неколицину добрих младих фудбалера у Италији. Психолошки притисак је почео да расте јер нас 20 година није било на европским првенствима. Kада није било резултата, стварала се негативна енергија око репрезентације. Дешавале су се претходних година неке ненормалне ситуације које су додатно отежавале. Иако смо увек имали квалитетне појединце, нисмо имали тим који је био спреман да се бори против најбољих. Сада смо у много позитивнијој фази, много бољој него раније", нагласио је Друловић у разговору за португалски медиј.

Друловић је 2014. године, након одласка Синише Михајловића са места шефа струке предводио сениорски тим на четири утакмице и како је истакао обећао је Фудбалском савезу Србије пре почетка квалификационог циклуса за шампионат Европе да ће као селектор прекинути серију одсуства са европских првенстава, али да му није указано поверење.

"Те 2014. сам практично све договорио са тадашњим председником Фудбалског савеза Србије да наставим са селекторским послом. Обећао сам му да ћу Србију да одведем на Европско првенство у Француској где је касније Португалија заслужено тријумфовала. Све је било договорено али су се преко ноћи одлучили за Дика Адвоката који није имао никаквог успеха. Али тако је то у фудбалу", подсетио је Друловић.

Друловић је рекао да ће велики резултат националног тима у фудбалу доћи пре или касније, али да је услов да Србија настави са континуитетом игара на великим турнирима.

"Знамо да на турниру морамо да будемо добри како бисмо направили бољи резултат него на Мундијалу. Али, имамо и потенцијал за будућност. Велики број играча ће бити ту и за наредне квалификационе циклусе. Велики је притисак да се прођу квалификације, а онда је притисак да се прође група... Знамо како је то и научили смо да живимо са тим. Људи увек очекују од нас да пружимо нешто више. Европско првенство ће бити ново искуство после којег нам следе нове мундијалске квалификације. Велики резултат ће доћи пре или касније, али услов је да учествујемо на великим турнирима у континуитету. Тако се расте и напредује. Добијаш самопоуздање", поручио је Друловић.

Љубинко Друловић је током играчке каријере наступао за Жил Висенте, Порто, Бенфику и Пенафјел у Португалији, док је у Србији играо за Слободу из Ужица, Рад и Партизан.

За репрезентацију Југославије уписао је 38 наступа и постигао три гола.

недеља, 30. јун 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару