Читај ми!

Амбасада Украјине: Нема доказа о паљењу српске заставе

Амбасада Украјине у Србији саопштила је, у отвореном писму јавности, да нема ниједног доказа да су украјински навијачи на овонедељној фудбалској утакмици у Харкову палили српску заставу.

У писму се подсећа да су српски медији објавили информацију о томе како су украјински навијачи палили српску заставу на фудбалској утакмици Украјина-Србија у Харкову, при чему су се ослањали на руске медије, односно Спутњик, који се позивао на блогера из Украјине Романа Синицина.

Амбасада истиче да је прву информацију о наводном паљењу српске заставе објавио руски Спутњик који је "наводно, погрешно протумачио речи Романа Синицина који је причао само о паљењу "застава гостију" без обзира на то што се није палила ниједна застава". У писму се констатује, после детаљног анализирања блога Синицина, да у његовом тексту нема ниједне речи о паљењу баш српске заставе, а уз писмо су приложени и видео-снимци и фотографије из његовог блога, уз закључак Амбасаде да "српске заставе нема ни на видику".

Амбасада Украјине наводи да се ни на видео-снимку са Фејсбук странице Синицина не види да је иједна застава запаљена. Амбасада је, додаје се у писму, заједно са Фудбалским савезом Украјине прегледала стотине фотографија и видео-снимака утакмице, па су у писму српским медијима приложене и те слике.

"Видимо овде традиционалне шале фудбалских навијача. Јасно се види како пале петарде и флајере. Чак се на једном месту види како су палили црвени шал са потписом "Русија". Али, ниједне заставе Србије", наводи Амбасада. При том, напомиње се у писму, на стадиону су биле хиљаде људи са мобилним телефонима па би, ако би се десио такав срамотан инцидент, сигурно барем неко од њих то снимио телефоном.

"Шта више, представници Фудбалског савеза Србије који су били на утакмици потврдили су Амбасади да ниједан члан делегације није видео паљење српске заставе", истиче се у писму.

Осврнувши се на фотографију објављену у издању једног београдског листа, Амбасада примећује да на основу "уникатних фотографија наводног паљења српске заставе, у штампаном издању "Информера", уопште није јасно са које је утакмица та слика и са ког стадиона".

Наиме, на фотографијама су, на температури од минут три степена у Харкову, људи на стадиону одевени у мајице и летње јакне, имају плаво-беле шалове који не припадају ниједној репрезентацији - нити Украјине, нити Србије - а при том те слике нема у електронском издању тог листа, закључује се у писму Амбасаде Украјине у Београду.

Спутњик је, позивајући се на локалне медије, 16. новембра пренео да су навијаци фудбалске репрезентације Украјине запалили заставу Србије током пријатељске утакмице две селекције.

Како је Спутњик тада навео, атмосфера на стадиону била је свакаква, само не спортска и пријатељска, а пренео је и да је украјински блогер Роман Синицин о томе писао на својој Фејсбук страници и да је Синицин истовремено све документовао фотографијама и видео-снимком.

"Одавно нисам видео тако 'пријатељску' атмосферу на трибинама током утакмице. Са толиком количином пиротехнике, толико војника антитерористичке операције и паљењем застава гостујућег тима", навео је блогер, који је био и сведок тог скандалозног и срамног чина, пренео је Спутњик.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару