Фифа примила Косово

На Конгресу у Мексику, Фифа примила Косово. Од 209 чланица Светске фудбалске федерације, за пријем Косова гласала је 141.

Косовски савез примљен је данас у Међународну фудбалску федерацију (Фифа) на Конгресу у Мексико Ситију, објављено је на Твитер налогу те организације.

Косово је постало 210. члан највеће фудбалске организације, након што је имало 141 глас за пријем.

То значи да ће косовска репрезентација накнадно добити место у квалификацијама за Светско првенство у Русији, које почињу у септембру.

Према ранијем договору, Косово би требало да буде у квалификационој групи са селекцијама Хрватске, Турске, Исланда, Финске и Украјине.

Предлог да Фифа прими Косово стигло је од Већа те фудбалске организације, а објашњено је да је то у интересу фудбала и поред великих проблема на тој територији.

"Косово се суочава са изазовима, то је очигледно. Потребне су нове инвестиције. Има пуно финансијских изазова и ограничен је организациони капацитет. Али, упркос томе, тамо има очигледне страсти за фудбал и великог потенцијала. Косово испуњава све критеријуме", рекао је члан Већа Фифе Сенес Ерзик.

Председник косовског савеза Фадиљ Вокри захвалио је на подршци.

"Моја земља је толико дуго чекала ову одлуку. Фудбалске вредности су одбрањене. Хвала свима", рекао је Вокри после гласања.

У име Фудбалског савеза Србије Конгресу се обратио потпредседник Жељко Којић који је пре гласања позвао делегате да не признају Косово.

"Многи делегати су свесни нашег става. Као што сте и свесни, Уефа је признала Косово, али тако што је прекршен статут. Постоје велике сумње у законитост те одлуке, а по нашем мишљењу је нелегална. Ово питање је требало да се склони са дневног реда. Косово није члан Уједињених нација", рекао је Којић. 

Косово је недавно примљено у Уефу, иако је прекршен Статут те организације који налаже да чланство не може да добије земља која није призната од Уједињених нација.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 20. август 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару