Француска, безбедносне припреме за Европско првенство

После терористичких напада у Паризу и Бриселу пре неколико месеци, поставља се питање може ли ишта слично да се догоди и током Европског првенства у фудбалу наредног месеца. Организатори и Уефа гарантују безбедност. Француска повећава буџет за те намене, а планира и да продужи ванредно стање.

Лион је један од десет градова домаћина Европског првенства 2016. Због недавних терористичких напада, становници тог града различито гледају на велики фудбалски догађај.

Истичу да ће шампионат привући много навијача и страхују од могућих напада.

На новом стадиону у Лиону одиграће се шест утакмица и на свакој се очекује готово 60.000 навијача. Организатори гарантују безбедност на стадиону. Ангажоваће додатних 1.000 људи, контроле ће бити ригорозне. Увежбавају и одбрану од терористичких напада.

"На пример, организована је симулација у којој би долетео дрон са хемијским оружјем. Током Европског првенства биће много људи. Свака особа која од 16. маја буде улазила на стадион мора да се идентификује, добиће беџ помоћу кога ћемо у сваком тренутку знати где се налази", истиче директор за безбедност Стадиона у Лиону Ксавијер Пеиро.

Финална утакмица игра се у Паризу на националном Стадиону, код којег су се терористи током утакмице разнели у новембру.

"Знамо да је Европско првенство велики догађај за који се посебно припремамо. После новембарских напада успешно смо организовали различите спортске догађаје, међу којима и Маратон, и сви су протекли безбедно. Људи треба да се осећају сасвим сигурно у Паризу", тврди заменик градоначелника Париза задужен за спорт Жан Франсоа Мартин.

Након терористичких напада, Влада Француске повећала је средства за обезбеђење сваке од 50 утакмица. Са 10 на чак 17 милиона евра.

"Не можемо јавно рећи које смо конкретне мере предузели како бисмо се борили са могућим терористичким нападима, али јавност треба да зна да смо предвидели све могућности и предузели све да осигурамо безбедност", каже амбасадор за спорт у Влади Француске Филип Виноградоф.

За оне који не буду могли да добију улазнице, десет градова домаћина направиће тзв. фан зону - посебно ограђене просторе у којима ће моћи да прате утакмице и забављају се. Око њих ће, као и око стадиона, полиција поставити више прственова безбедности.

Током предстојећег Европског првенства у фудбалу француска држава гарантује потпуну безбедност на стадионима и у фан зонама. Међутим, како смо чули и од представника Француске, али и од званичника из фудбалског савеза, исту такву безбедност не могу гарантовати на улицама, у кафићима, на трговима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 21. август 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару