Меси увредио Египћане као нико за 7.000 година?!

Почело је невино. Као гест добре воље. Изродило се у скандал невероватних пропорција...

Лионел Меси, најбољи фудбалер планете, понудио је као донацију пар својих копачки током разговора са једном приватном египатском телевизијом.

„Једна од ствари које он ради јесте пружање помоћи широм света и ово је једна од тих донација. Нашем програму је поклонио своје копачке и ми ћемо их понудити на аукцији. Меси, пуно, пуно хвала", рекла је Мона Ел Шаркави током интервјуа са звездом Барселоне.

Али, одједном, гест добре воље се претворио у велику увреду против египатског народа.

„Никада нас (Египћане) нико није понизио током седам хиљада година наше цивилизације", рекао је Саид Хасасин, контроверзни парламентарац, и сам водитељ једне телевизијске емисије.

„Ударићу те овим ципелама", поручио је он, заиста држећи у руци ципеле. Касније је истакао, подругљиво, да ће он њих донирати Аргентини.

Корен контроверзе је у симболичком значају које ципеле имају у арапској култури. Сматра се једним од најнижих предмета, пошто сасвим буквално додирује тло, многи Египћани га сматрају прљавим предметом.

Назвати некога „газма", што би отприлике била транслитерација арапске речи за ципелу, велика је увреда. Такође, уколико старији члан породице види ваше ђонове, рецимо ако сте подигли ногу, знате да вам се не спрема ништа добро.

Чак је и портпарол Фудбалског савеза Египта, Азми Мегахед, дао своје виђење овог случаја.

„Збуњен сам. Ако му је намера да нас понизи, онда је боље да стави те ципеле на своју и главе свих оних који га подржавају. Нека да те ципеле својој земљи, Аргентина је пуна сиромаштва", истакао је он.

Напослетку, због силине реакције на перципирану увреду, Мона Ел Шаркави је морала јавно да се брани у свом програму.

„Меси уопште није спомињао Египат и нисам рекла да добијени новац иде Египту. Изненађена сам што нас људи оптужују за нешто што чак није ни речено", истакла је она.
У одбрану Лионела Месија стао је колега - некадашњи фудбалер, познат по добрим играма у Европи, Ахмед Мидо Хосам.

"Најдрагоценија ствар коју поседује писац јесте оловка, а најдрагоценија ствар коју фудбалер поседује су његове копачке. Надам се да ћемо престати са лажним оптужбама", написао је некадашњи фудбалер Ајакса, Роме, Селте и неколико премијерлигашких екипа на Твитеру.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 25. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару