Читај ми!

Преминуо Јохан Кројф

Јохан Кројф, легендарни холандски фудбалер и тренер, преминуо је у четвртак у 69. години. Некадашњем играчу Ајакса и Барселоне у октобру је дијагностикован рак плућа.

Много детаљније о каријери, животу и општем утицају Јохана Кројфа на фудбал, али и животе навијача у Холандији, Каталонији и широм света, прочитајте у тексту Луке Јевтовића.

Јохан Кројф је био најбољи и најпознатији фудбалер оне генерације холандских играча која је, после игара на Мундијалу 1974. године, светом пронела начин игре од тада познат као totaal voetbal (тотални фудбал).

Кројф је, заједно са Ринусом Михелсом, званично најбољим тренером 20. века, тај до тада невиђен модел (базиран на пресингу, високо постављеној задњој линији, офсајд замкама, разменама прегршт додавања и, пре свега, позиција фудбалера) донео у Каталонију, у Барселону. Иницириао је идеју и створио основе за креирање Ла Масије (у којој су пре тога били стационарни инжењери који су градили Камп Ноу) и тако је створен популарни Barcajax систем који тако суверено влада светским фудбалом и данас.

То је овековечено и у његовим чувенијим цитатима, који се у Барселони преносе са пажњом религијских мантри.

„Верујем да би играчи требало да буду способни да играју на свим позицијама на терену. Сви морају да слушају током тактичких разговора. Лево крило не сме да спава док тренер прича о десном беку".

„Сви тренери причају о кретању, о пуно трчања. Ја кажем да не треба толико да се трчи. Фудбал је игра која се игра мозгом. Мораш да будеш на адекватном месту, у адекватном тренутку, ни превише рано ни превише касно".

„Изабери најбољег играча за сваку позицију, и нећеш завршити са снажним тимом, са снажном једанаесторком, већ са 11 снажних јединица".

„Техника није бити способан да жонглираш лопту хиљаду пута. Свако то може вежбајући. Онда можеш да радиш у циркусу. Техника је додавање лопте једним додиром, правом брзином, на праву ногу свом саиграчу".

Овде можемо убацити још један Кројфов цитат, који нема директне везе са непревазиђеном фудбалском визијом, али је данас посебно упечатљив: "На неки начин, ја сам вероватно бесмртан". 

Јохан Кројф се сматра и изумитељем једног техничког покрета, који се по њему и зове "Кројфов окрет".

Ретко ко ће боље од Гарија Линекера, чувеног нападача Енглеске и Барселоне, сажети све оно што је фудбалу завештао Јохан Кројф.

„Фудбал је изгубио човека који је учинио да предивна игра буде предивна више него ико у историји", написао је Линекер на Твитеру.

„Јохан Кројф је преминуо мирно у Барселони, окружен породицом после тешке борбе са раком. Са великом тугом вас молимо да поштујете приватност породице током ових часова туге", стоји у обавештењу, на три језика, на званичном Твитер профилу Јохана Кројфа.

Велики пушач у своје време, Јохан Кројф је током тренерске каријере у Барселони - којој је донео прву титулу првака Европе, 1992. године на Вемблију у директном окршају са Сампдоријом - надоградио принципе које је донео као играч (холандски 4-3-3 би врло често преиначио у 3-4-3, што је, јасно, само један од примера).

То је био први Барселонин "дрим тим", после кога су дошла још три - онај Рајкардов, Гвардиолин и, наравно, овај Луиса Енрикеа.

Када је престао да буде тренер каталонског тима 1996. године, држао је неколико високих функција у клубу који је, како би рекли у самој Барселони, сасвим буквално изградио. Једно време је био и селектор селекције Каталоније.

У овом кратком сажетку значајнијих резултатских успеха Кројфа као играча, осим финала Светског првенства 1974. године, вреди пре свега истаћи три узастопне титуле првака Европе са Ајаксом између 1971. и 1973. године. Био је осам пута првак Холандије са Ајаксом, а једном и са Фејенордом 1984. године. Са Барселоном је био првак Шпаније 1974. године.

Три пута је освојио Златну лопту, за најбољег играча Европе. Један је од пет фудбалера који су у томе успели.

Као тренер освојио је Куп победника Купова и са Барселоном и са Ајаксом.

Укупно је одиграо 520 утакмица у 19-годишњој каријери и постигао 392 гола. Као тренер предводио је екипе у 387 утакмица, остварио је 242 победе, претрпео 70 пораза и имао 75 ремија.

"Увек ћемо те волети, Јохане. Почивај у миру", гласи порука Барселоне поводом ове тужне вести.

Наравно, Блауграна није и једини европски клуб који одаје пошту Јохану Кројфу у овом тренутку. То је учинио и Ајакс, а за њим и многи, многи други...

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 26. август 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару